Gerelateerde suggesties:

Entree!

13 december 2016
Het renoveren van de entree kan een gebouw meer allure geven, wat de eventuele verkoopwaarde van de individuele appartementen weer ten goede komt.
LEES VERDER

De centrale entreehal is meer dan alleen maar een passeerstation voor de bewoners. De entree is ook het visitekaartje van het gebouw. Een eerste indruk bepaalt vaak al het beeld dat men heeft van een appartementencomplex. Maar hoe de hal er ook uitziet, er zijn een aantal vaste elementen.

Vaste elementen

Vaak bereikt men vanaf de hal het gemeenschappelijk trappenhuis en de lift(en). In het voorportaal is vaak een bellentableau opgenomen, evenals de brievenbussen. Het bellentableau is tegenwoordig veelal uitgerust met een videoinstallatie die is verbonden met een monitor in de appartementen. Met deze installatie kan men de toegangsdeur openen en tevens gesprekken voeren met de persoon die voor de toegangsdeur staat.

Vloeren

Elke vier minuten raakt een persoon dusdanig gewond door een val dat behandeling in het ziekenhuis noodzakelijk is. De meeste ongevallen vinden plaats op gladde en veelal natte ondergronden. Ook de entree is een plek waar het gevaar van uitglijden loert. Bij regen wordt de vloer vaak nat; u kunt natuurlijk al bij de keuze van de vloer rekening hier rekening mee houden. Maar als er bijvoorbeeld een natuurstenen vloer ligt in de entree van uw appartementencomplex, dan is het mogelijk om de vloer een antislipbehandeling te geven. Hiermee wordt de vloer - zonder dat dit te zien is - stroever gemaakt, waardoor uitglijden een stuk moeilijker wordt.

Matten

Vocht en vuil geven problemen bij de inloop van uw entree en beschadigen uw vloeren. Bij nat weer ontstaan er vaak gevaarlijke situaties. Een schoonloop- en/of droogloopmat biedt u de oplossing; tevens werken de matten kostenbeparend op de schoonmaak en onderhoud van uw entree en vloeren. Er zijn zeer veel varianten schoonloopmatten verkrijgbaar, zoek daarom die mat die past bij uw entree. Het is zelfs mogelijk om een afbeelding in de mat te laten 'afdrukken'; denk bijvoorbeeld aan het logo van de flat of een afbeelding die goed past bij de naam van het gebouw.

Postkasten

Nog zo'n vast element zijn de postkasten. Om voor het Politiekeurmerk in aanmerking te komen, is het van belang dat de entrees zoveel mogelijk zijn voorzien van doorwerpkasten, de zogenaamde portiekafsluitkasten. Aan de binnenkant zijn de kasten voorzien van de afgeschuinde bovenkant. Als doorwerpkasten niet mogelijk zijn, worden buitenbussen voorgeschreven. Het uiterlijk van de postkasten is bepalend voor uw portiek; ook hiermee moet rekening worden gehouden bij renovatie. Postkasten-fabrikanten staan open voor nieuwe ontwerpen en toepassing van verschillende technieken. Fabrikanten hebben brievenbussen in de meest fraaie vormen, kleuren, bewerkingen en materialen. En ook de ondergrond van de panelen zijn in alle kleuren van de regenboog verkrijgbaar. Verder is er nog veel keuze in naambordjes, huisnummer en lettertype enzovoorts. Vaak kan ook een paneel worden ingebouwd, waarmee u kunt aangeven of u ongeadresseerde post (denk aan reclamemateriaal en huis-aan-huisbladen) wilt ontvangen. Veel kan, maar toch moeten de ontwerpers zich aan een aantal regels houden, die beschreven staanin het Besluit Brievenbussen, dat staat opgenomen in de Postwet. Dit besluit van de minister van Verkeer en Waterstaat stelt ondermeer dat op de brievenbussen duidelijk een nummer moet staan. Verder eist het besluit dat de inworphoogte tussen de 0,6 en 1,8 meter boven de stoep of vloer liggen en dat de inworpopeningen tussen de 31 en 33 mm hoog moeten zijn en minimaal 265 mm breed. Ook stelt het besluit dat groepsgewijs geplaatste brievenbussen zo dicht mogelijk bij de ingang van dat gebouw zijn aangebracht. Ze mogen ook op de galerij worden geplaatst als die galerij rechtstreeks met een lift bereikbaar is en de postkasten zich in de onmiddellijke nabijheid van de lift bevinden.

Renoveren met allure

Wij laten graag een voorbeeld zijn van een geslaagde renovatie (zie foto). In de Dordrechtse wijk Sterrenburg werkte woningstichting Progrez aan een geleidelijke revitalisatie. De gevel van twee verwante flatcomplexen zijn in dit kader ingrijpend gerenoveerd door Daan ter Avest. In beide complexen heeft Joke Vos architecten een nieuwe entree ontworpen.

De entrees vormen de overgang tussen publiek buiten en individueel binnen. Ze hebben de sfeer van een moderne hotellobby, maar dan wel vandalismebestendig. Om de trap en de bestaande lift vouwt zich een wand, die met glasmoza?ektegeltjes is afgewerkt. Op een in die wand ingekaste bank met sfeerverlichting kunnen bewoners bijpraten met vrienden of buren. De vloer en het tapijt krullen nonchalant omhoog in de tegenoverliggende wand, waar een lachspiegel een vertekend beeld van de werkelijkheid geeft. Boven de postkasten is een vitrinekast gemaakt.

De entrees zijn identiek ontworpen op het toevoegen van een nieuwe lift aan de Kleine Beerstraat na. Ze onderscheiden zich in de kleuren. In de Kleine Beerstraat is een warme ruimte gemaakt met geel/oranje glasmozaïek en lichtjes in de vloer. In de Stratosfeerstraat zijn de wanden blauw/groen, liggen glazen blauwe en groene tegels her en der in de vloer gestrooid en waan je je in een aquarium. De grote glazen entreepui, omsloten door een overmaats staalprofiel, verwelkomt bewoner en bezoeker (bron: Architectenweb.nl).

Nooit meer voor niets naar de brievenbus: de brievenbusmelder

Hoewel er steeds meer e-mail- en sms-verkeer is, blijft de brievenbus een verplicht nummer. Het grote verschil met vroeger is dat er nu met regelmaat postloze dagen zijn. Als de post niet direct op de deurmat valt, maar men boven woont en een brievenbus aan de straat heeft of beneden in de galerij, dan zou het handig zijn om te weten wanneer er post is bezorgd. VOS Metaalindustrie en elektrofabrikant Hager werkten samen aan de oplossing, waardoor niemand meer tevergeefs naar de brievenbus loopt: de brievenbussensor.

De brievenbussensor

Op het moment dat er post in de brievenbus belandt, wordt de bewoner ge?nformeerd via een signaal in huis. Dit signaal kan een lampje ergens in de woning zijn, maar ook een melding op een visualisatiescherm of op de roomcontroller.
Dit wordt mogelijk gemaakt door tebis, het automatiseringssysteem van Hager, en een sensor in de brievenbus. In feite kan alles wat gekoppeld kan worden aan tebis als signaal dienen. Het is maar wat de bewoner wenst.
Met inzet van een centrale huiscomputer kunnen zelfs allerlei apparaten geschakeld worden en kunnen ingewikkeldere functies worden toegepast. Zo is denkbaar dat men een sms-bericht ontvangt bij post, bijvoorbeeld na een bepaalde tijd 's ochtends (om niet te vroeg gewekt te worden door de krantenjongen!). Ook zou een Vereniging Van Eigenaren een groepsadres kunnen aanmaken, waarbij op het moment dat de brievenbussen geopend worden een webcam start ter beveiliging tegen bijv. vuurwerkvandalisme.

Appartementen en flatwoningen

Voor brievenbuskasten bij appartement- en flatgebouwen hebben VOS Metaalindustrie en Hager een praktische toepassing ontwikkeld op basis van de KNX wereldstandaard en de hoogwaardige metaalkwaliteit van Vos. Het unieke van deze brievenbuskasten is dat er aan de buitenzijde niets te zien is van dit snufje. De functie is volledig geïntegreerd in de brievenbuskast en vraagt geen extra handelingen. Dit is erg prettig voor de gebruikers. Daarmee behoudt de brievenbus ook zijn bestendigheid tegen vandalisme. Naar behoefte kan de KNX brievenbus verder worden uitgebreid met een (video)deurintercom en belpanelen. Ook hiervoor is Hager de benodigde partnerschappen aangegaan, waarbij de integratie met domotica naar wens wordt opgelost.Guido van Loon - Appartement & Eigenaar

Uw vraag niet beantwoord?
Wij helpen u graag verder!

Reacties

Uw vraag niet beantwoord?
Wij helpen u graag verder!