Professioneel schoon dankzij kwaliteitskeurmerk

Een schone woonomgeving is een prettige woonomgeving! Schoonmaakwerkzaamheden dragen bij aan het behoud en de levensduur van het appartementencomplex.

Gepubliceerd: 12 november 2014

Echter door het enorme aanbod van schoonmaakbedrijven kan het voor VvE’s een behoorlijke uitdaging zijn de juiste partij te vinden. Ondernemersorganisatie Schoonmaak- en Bedrijfsdiensten (OSB) heeft daarom het OSB Kwaliteitskeurmerk in het leven geroepen.

De schoonmaakbranche is enorm, er zijn zo’n 150.000 mensen actief in deze branche! Ongeveer 120.000 hiervan zijn OSB-lid. Om onder andere de kwaliteit en betrouwbaarheid van schoonmaak- en glazenwassersbedrijven in beeld te brengen heeft OSB het OSB-keurmerk geïntroduceerd. Sinds 1 januari 2013 moeten alle OSB-leden aan de verplichtingen van het keurmerk voldoen.

Betrouwbaar en professioneel

Waarom kiezen voor een bedrijf voorzien van een keurmerk? De toetredingseisen binnen de schoonmaakbranche zijn laag, dit betekent dat er het nodige kaf onder het koren is. Prijsvechters die bodemprijzen offreren zijn dan misschien wel de goedkoopste, maar leveren ze ook goed werk af? Wanneer u als VvE een overeenkomst aangaat met een schoonmaakbedrijf, betekent dit vaak een langdurige samenwerking. Kwaliteit en professionaliteit zijn daarbij minstens zo belangrijk als een goede prijs. Het uitbesteden van schoonmaakwerkzaamheden is een aardige investering voor VvE’s, toch is in veel gevallen goedkoop nog altijd duurkoop. Door een overeenkomst aan te gaan met een bedrijf voorzien van het OSB-keurmerk, is de VvE er van verzekerd dat ze een betrouwbare en professionele schoonmaakpartner hebben gevonden, die kwaliteit levert.

Alle bedrijven voorzien van het keurmerk beschikken over een brede vakkennis, hebben de administratie, belasting en verzekeringen op orde en doen eerlijk zaken. Bovendien worden ze jaarlijks gecontroleerd of ze nog steeds aan de eisen van het keurmerk voldoen.

Onderdelen van het keurmerk

Het OSB-keurmerk bestaat uit drie onderdelen:
- De NEN 4400-1 norm. Hiermee toont het bedrijf aan de financiële en personele administratie op orde te hebben, belasting en premies te betalen en geen mensen in dienst heeft die niet in Nederland mogen werken.
-De Code Verantwoordelijk Marktgedrag. Deze code heeft als doel de marktverhoudingen in de schoonmaak- en glazenwasser branche te verbeteren. In deze code is vastgelegd dat bij inkoop van schoonmaak niet alleen gekeken wordt naar de prijs, maar dat ook de kwaliteit van de uitvoering van het schoonmaakwerk en de arbeidsomstandigheden belangrijk zijn.
-Enkele specifieke schoonmaakeisen. Hierin wordt bijvoorbeeld de communicatie tussen de schoonmaak- en glazenwassersbedrijf en de opdrachtgever geregeld, maar ook het meten van de kwaliteit van het schoonmaakwerk.

OSB-keurmerk Glas & Gevel

Glazenwassen en gevelreiniging zijn aparte takken van sport binnen de schoonmaakbranche. Om de werkzaamheden goed en veilig uit te kunnen voeren is specifieke kennis noodzakelijk en zijn speciale maatregelen vereist. Leveranciers met het OSB-keurmerk Glas & Gevel voldoen aan alle eisen van het OSB-keurmerk en voldoen bovendien aan de eisen die gelden voor het veilig werken op hoogten.

Afspraken

Goede afspraken zijn groot belang voor een fijne samenwerking met het schoonmaakbedrijf. Voor de VvE is het van belang allereerst de schoonmaakwensen van de bewoners te inventariseren. Door de bewoners actief te betrekken, wordt er tevens een stuk bewustzijn gecreëerd met betrekking tot een stuk eigen verantwoordelijkheid als het gaat om het schoonhouden van het appartementencomplex. Daarnaast voorkomt de VvE gemopper achteraf door alle wensen in kaart te brengen. Het is zinvol om in deze fase ook zaken te bespreken als tijdstippen waarop bepaalde werkzaamheden plaats zullen vinden. Voor bewoners die veel nachtdiensten draaien kan het bijzonder vervelend zijn als er in alle vroegte steigers opgebouwd worden.

Wanneer al deze wensen in kaart gebracht zijn, kunnen er afspraken gemaakt worden met het schoonmaakbedrijf en kan een schoonmaakprogramma worden opgesteld die aansluit bij de wensen van de bewoners van het appartementencomplex.

De VvE bespreekt alle wensen met het schoonmaakbedrijf en stemt in met de gemaakte afspraken. Punten die onder andere besproken kunnen worden zijn zaken als op welke dagen er wordt schoongemaakt, de frequentie, hoe intensief en welke onderdelen er gereinigd worden.

Tip

Sommige schoonmaakklussen bestrijken meerdere dagen, denk hierbij aan gevelreiniging. Bespreek van te voren met het schoonmaakbedrijf waar de bouwkeet en het chemisch toilet voor de werkmensen geplaatst kunnen worden en waar zij water en stroom kunnen aftappen.

Checklist afspraken

- Welke onderdelen worden schoongemaakt (gemeenschappelijke ruimtes, berging, balkons, dakgoten, ramen, trappenhuis enz.)?
- Hoe vaak worden de diverse onderdelen schoongemaakt?
- Hoe intensief wordt er schoongemaakt?
- Hoe ver van te voren worden schoonmaakwerkzaamheden aangekondigd?
- Wat is het tijdstip van de werkzaamheden (vaste dagen/tijden)?
- Gebruiken we milieuvriendelijke reinigingsmiddelen?
- Wat zijn de kosten?
- Kunnen bepaalde werkzaamheden gecombineerd worden?
- Wie is het aanspreekpunt (bijvoorbeeld als er klachten zijn)?
- Waar worden bouwkeet en chemisch toilet geplaatst (bij meerdaagse projecten).
- Waar kunnen stroom en eventueel water afgetapt worden.

Tip

Hang een overzicht met de afspraken van de geplande schoonmaakwerkzaamheden in de algemene ruimtes. Bewoners weten zo exact wanneer bepaalde schoonmaakklussen uitgevoerd worden.

Meerwaarde goed onderhoud/schoonmaak

Zoals al eerder geschreven; een schone woonomgeving is een fijne woonomgeving. In een schone, frisse omgeving voelt men zich welkom. Een goed onderhouden appartementencomplex geeft niet alleen een goede indruk, het is ook goed voor de gezondheid. Doordat dakgoten en kozijnen regelmatig schoongemaakt en gecontroleerd worden, is er minder risico op lekkages. Vocht en schimmels krijgen hierdoor geen kans. Het periodiek reinigen van de kozijnen zorgt voor een langere levensduur. Vuil krijgt weinig kans zich te hechten aan de verflaag en heeft zo geen kans de verf aan te tasten. . Rommel en viezigheid geven een gevoel van onbehagen, bovendien trekt het plaagdieren zoals ratten en muizen aan.

Overigens nodigt een schone omgeving ook uit om dit zo te houden.

Hoog of laag btw –tarief
Binnen de schoonmaakbranche wordt met twee btw-tarieven gewerkt.
- Onder het 6% tarief valt:
- Het schoonmaakwerk binnen.

- Onder het 21%-tarief vallen:
-schoonmaakwerkzaamheden aan de buitenkant van de woning;
-specifieke schoonmaakdiensten, zoals schoorsteenvegen en CV-reiniging;
-schoonmaakwerkzaamheden die meestal door een gespecialiseerd bedrijf met speciale apparatuur worden uitgevoerd, zoals het in de was zetten van parketvloeren, het reinigen van portieken met hoge drukreinigers, brand- en roetreiniging, schoonmaak bij zware vervuiling, reiniging waterschade, ontruimen en reiniging na overlijden bewoner.

Ledenlijst

Vind OSB-leden bij u in de buurt in het OSB leden overzicht.

Naast het OSB-keurmerk zijn er nog meer keurmerken en certificaten binnen de schoonmaakbranche:
- NEN 4400
- VCA (Veiligheid, Gezondheid en Milieu Checklist Aannemers)
- ISO 9001
- ISO 14001 (milieuzorg)
- MVO 26000 erkenning
- SIEV (Schoonmaken Is Een Vak)

Guido van Loon - Appartement & Eigenaar

VvE Helpdesk Advies nodig voor uw VvE?

Raadpleeg onze VvE Helpdesk, een praktische vraagbaak en sparringpartner die uitkomst biedt bij uw VvE vraagstukken.

Reacties Laat een bericht achter
Log in met uw profiel

Om een reactie te kunnen plaatsen heeft u een profiel nodig.

Inloggen
Leeslijst
Wij waarderen uw privacy.
Wij en onze partners gebruiken technologie, zoals cookies, op onze website om advertenties te personalificeren en om verkeer te analyseren. Door op accepteren te klikken gaat u akkoord met ons Privacy & Cookiebeleid.