Vluchtroute appartementencomplex

In een flat is het trappenhuis de belangrijkste vluchtroute bij brand. Het is dan ook zaak dat het trappenhuis veilig is en de trap voldoet aan alle regels.

Gepubliceerd: 14 juli 2014

De bewoners van een flatgebouw vormen min of meer een aparte gemeenschap, een maatschappij in het klein. Dit heeft tot gevolg dat men onderling afspraken maakt voor het gebruik, het beheer en het onderhoud van de gemeenschappelijke ruimten, zoals hallen, trappen en trappenhuizen. Anders zou de mogelijkheid kunnen bestaan, dat een flatbewoner zich te véél vrijheden ten aanzien van die ruimten zou aanmatigen: de algemene ruimte wordt gebruikt als opslagplaats of als fietsenberging.

Vrij van obstakels

Het is natuurlijk niet te hopen dat er ooit brand uitbreekt in uw complex. Maar als het gebeurt, moeten de bewoners snel het pand kunnen verlaten. Houd daarom het trappenhuis vrij van obstakels, zoals bijvoorbeeld fietsen, vuilniszakken, lege kratten en flessen. Als er rook in het trappenhuis hangt, worden deze obstakels mogelijk onzichtbaar en zijn ze dus levensgevaarlijk. Een goede verstandhouding met de medebewoners is daarom van levensbelang!

Eisen

Behalve het menselijke aspect is ook het technische gedeelte van belang voor de veiligheid van een trappenhuis. Trappen zijn te beschouwen als speciale vloeren en behoren daardoor te voldoen aan de eisen die men hieraan stelt met betrekking tot:
- de sterkte;
- de brandtechnische eisen;
- de bouwfysica eisen.

Trappenhuizen in woongebouwen die een onderdeel zijn van vluchtwegen dienen brand- en rookvrij afgesloten te zijn van de rest van het gebouw. Dit wordt bereikt door zelfsluitende, brandwerende deuren en voorzieningen die moeten voorkomen dat trappenhuizen zich vullen met rook. Dit tegengaan van het zogenaamde schoorsteeneffect wordt bereikt door voorportalen voor een trappenhuis te plaatsen en/of door trappenhuizen onder overdruk te houden.

Aandachtspunten

Maak voor het vluchten bij voorkeur gebruik van de normale uitgangsroutes. Herkenbaarheid en vanzelfsprekendheid van vluchtroutes zijn in panieksituaties van het allergrootste belang.
Vluchtroutes die niet dagelijks worden gebruikt, worden ook bij calamiteiten weinig gebruikt. Dergelijke vluchtroutes leveren daarom in de praktijk vaak een geringere bijdrage aan de capaciteit dan op basis van theoretische gegevens wordt verondersteld.

Een vluchttrappenhuis moet op de begane grond bij voorkeur direct uitkomen op het buitenterrein. Bij vluchttrappenhuizen die doorlopen naar bouwlagen onder de grond moet de uitgang naar de straat duidelijk worden gemarkeerd. Minimumafmetingen van trappen voor woongebouwen wijken af van de eisen die gelden voor andere gebruiksfuncties. Dit geldt voor de op- en aantrede, de trapbreedte en de vrije hoogte van de trap.

Vluchtplan

Een vluchtplan is een verzameling van afspraken die u samen met uw VvE-leden maakt voor het geval er in uw woning brand uitbreekt. Een vluchtplan bevat onder meer de snelste en veiligste route om het gebouw te verlaten. Een handig instrument hierbij is een ontruimingsplattegrond. Ontruimingsplattegronden zijn bedoeld om op strategische plaatsen in een pand inzicht te geven aan bewoners en bezoekers in de eerste en tweede vluchtroute vanaf een bepaalde locatie.

Als u zelf een vluchtplan maakt, waar moet u dan op letten?

- een goede vluchtroute gaat van boven naar beneden en naar de straatzijde van het pand;
- bedenk een alternatieve route, de eerste route kan immers geblokkeerd zijn;
- maak afspraken over wie er voor kinderen, minder validen en huisdieren zorgt.

Vragen over veiligheid

- Zijn de trappen van beton? Zorg er dan voor dat de vloeren en trappen voldoende stroef zijn, zowel in natte als in droge toestand. Dit is van belang onder 'gewone' omstandigheden, maar ook als er gevlucht moet worden.
- Hebben de trappen allemaal leuningen aan weerskanten?
- Is het duidelijk zichtbaar (en voelbaar voor blinden en slechtzienden) wat de onderste en de bovenste trede van een trap is?
- Weet iedereen hoe hij/zij bij de trap kan komen in geval van een calamiteit? Is er een vluchtplan opgesteld?
- Wordt de trap continu verlicht (daglicht of kunstmatige verlichting)? Indien mogelijk kan overdag gebruikgemaakt worden van de natuurlijke lichtinval. Het ontwerp van het gebouw en/of het trappenhuis is hierbij doorslaggevend. Men moet uiteraard ook opletten voor verblinding. Indien er ramen aanwezig zijn aan het begin of het einde van de trap, kan het noodzakelijk zijn een zonwering aan te brengen.

Guido van Loon - Appartement & Eigenaar

VvE Helpdesk Advies nodig voor uw VvE?

Raadpleeg onze VvE Helpdesk, een praktische vraagbaak en sparringpartner die uitkomst biedt bij uw VvE vraagstukken.

Kennisbank Gerelateerd
Reacties Laat een bericht achter
Log in met uw profiel

Om een reactie te kunnen plaatsen heeft u een profiel nodig.

Inloggen
Jaap Dijkema
7 jaar geleden
Maak nu kennis met de meest energiezuinige noodverlichting ter wereld ? https://www.escapelight.nl
Leeslijst
Wij waarderen uw privacy.
Wij en onze partners gebruiken technologie, zoals cookies, op onze website om advertenties te personalificeren en om verkeer te analyseren. Door op accepteren te klikken gaat u akkoord met ons Privacy & Cookiebeleid.