Het einde van de statische gevel

VMRG introduceert op Gevel 2012 twee gevelconcepten

Gepubliceerd: 25 januari 2012

Hoe kan het zo zijn dat waar omstandigheden zowel binnen als buiten een gebouw dynamisch zijn, dat de gevel die binnen en buiten van elkaar moet scheiden, zo statisch is? Hoe kan het zo zijn dat waar het gebruik van gebouwen voortdurend verandert, deze zo onaantastbaar star zijn? Waarom moeten we lucht van het dak halen om deze dwars door een gebouw via een ingewikkeld netwerk van vervuilende kanalen uiteindelijk te verdelen over de gebruiksruimtes en dat terwijl diezelfde frisse lucht aanwezig is direct achter het dunne schilletje dat gevel heet? Waarom willen we in pauzes altijd naar buiten? Welke kwaliteit heeft buiten die we kennelijk binnen moeilijk weten te realiseren?

Zo maar enkele eyeopeners met een uitdagende boodschap, die nu door de gevelbranche als kans zijn opgepakt. Bijna drie jaar geleden mobiliseerde de koepelorganisatie VMRG de gevelbedrijven om in een IPC project1 in deelprojecten gezamenlijk op te trekken. Om de routines te doorbreken en om o.a. op basis van het soort vragen als hierboven, tot een frisse kijk op gevels te komen werd samenwerking gezocht met de Technische Universiteiten. Die stappen en alles wat daarop volgde, werpt nu, op Gevel 2012, de eerste vruchten af.

Waar de academische wereld wordt geassocieerd met rapporten en theorie liggen er nu twee concrete vernieuwende concepten die reageren op actuele behoeftes en trends. Geen soft-, maar hardware, geen proefschriften, maar proefgevels. Op de beurs worden twee full scale modellen onthuld die de voorbode vormen voor een vernieuwingsgolf in gevelland.

Een groep bedrijven bestaande uit De Groot en Visser, Vorsselmans, Trox (Merford), Facadis, Kremers Aluminium, Van Hengstum en Licotec Daklicht ontwikkelde onder begeleiding van Dr. ir. Arjan van Timmeren van de Technische Universiteit Delft, leerstoel Green Building Innovation & Product Development, een gevel die het mogelijk maakt om bestaand vastgoed een nieuw uiterlijk te geven, en het op een milieu gerelateerd en energetisch hoog niveau te brengen en tevens te flexibiliseren.

Een andere groep bedrijven bestaande uit Alkondor, Vorsselmans, De Gevelbouwgroep, SKG, Somfy en Trox (Merford) ontwikkelde onder begeleiding van Prof. dr. ir. Jos Lichtenberg van de Technische Universiteit Eindhoven, leerstoel Productontwikkeling, een gevel die zich volautomatisch maar wel overrulebaar aanpast aan de continu veranderende binnen- en buitenomstandigheden zodat bij een laag energieverbruik een top binnencomfort wordt bereikt.

Op Gevel 2012 introduceert de VMRG samen met de betrokken ontwikkelingspartners deze twee gevelconcepten. Respectievelijk de [E]novatiegevel en de Reactieve Gevel. Twee toekomstbestendige producten. Beide zeer vernieuwend maar ook realistisch en haalbaar. Beide oorspronkelijk maar ook gebaseerd op 'proven technology'™. Beide met een essentiële rol voor 'embedded technology', die ingetogen op de achtergrond aanwezig is, maar geen doel op zich is. Het doel is wel het bieden van oplossingen voor actuele problemen en het daarmee creëren van waarde.

Beide gevels zijn voorgedragen voor het nieuwe Slimbouwen keurmerk.

Publicatiedatum: 26 januari 2012

Meer informatie: www.vmrg.nl

Guido van Loon - Appartement & Eigenaar

VvE Helpdesk Advies nodig voor uw VvE?

Raadpleeg onze VvE Helpdesk, een praktische vraagbaak en sparringpartner die uitkomst biedt bij uw VvE vraagstukken.

Reacties Laat een bericht achter
Log in met uw profiel

Om een reactie te kunnen plaatsen heeft u een profiel nodig.

Inloggen
Leeslijst
Wij waarderen uw privacy.
Wij en onze partners gebruiken technologie, zoals cookies, op onze website om advertenties te personalificeren en om verkeer te analyseren. Door op accepteren te klikken gaat u akkoord met ons Privacy & Cookiebeleid.