Onderhoud uw gevel

Een gevel is het gezicht van een gebouw. Er zijn diverse mogelijkheden om de gevel een bijzonder aanzicht te geven. Daarnaast is het belangrijk de gevel te isoleren en ook de reiniging en restauratie van de gevel verdienen de aandacht.

Gepubliceerd: 14 maart 2018

Bron foto: Batsleer

De architectuur van de gevel wordt bepaald door de vorm, het toegepaste materiaal, de plaats en vorm van ramen en deuren en de aanwezigheid van erkers of andere vormbepalende elementen. De gevel van een woning vervult in het algemeen niet alleen een esthetische functie, maar dient ook aan een groot aantal technische eisen te voldoen, zoals vastgelegd in het Bouwbesluit. Het gaat hierbij onder meer over het weren van geluid, vocht, wind en ongedierte, het opnemen en afvoeren van (wind)belastingen, het zorgen voor de toetreding van daglicht en het bijdragen aan een goede isolatie.

Gevelrestauratie

Denkt u erover om de buitenzijde van uw appartement op te knappen? Met stucwerk kan dit heel goed. Zo'n gepleisterde gevel ziet er fris, robuust, strak en netjes uit. En, anders dan veel mensen denken, kan dat zo blijven. Bijvoorbeeld door onderhoud. Af en toe sproeien met water, en om de zoveel jaar een reinigings- of verfbeurt. Bij bakstenen gevels gebeurt dit minder snel. Deze worden echter net zo vies als gepleisterde gevels. Alleen valt het vaak wat minder op. Sierpleister is over het algemeen lichter en effen van kleur dan baksteen. Daardoor toont vervuiling wat eerder. Maar onderhoud, een goed ontwerp en een goede montage houden een gepleisterde gevel lang mooi. Een gevel laten bepleisteren is niet alleen een mooie oplossing, het is ook nog eens goedkoper dan hem opnieuw laten metselen. Sierpleister biedt een ruime keuze aan kleurmogelijkheden, veel meer dan baksteen. Daarnaast zijn er verschillende korrelgroottes, voor een grovere of juist een fijnere afwerking dus. Wie een baksteen gevel toch mooier vindt dan stucwerk, kan zelfs kiezen voor baksteenimitatie in sierpleister.

Gevelonderhoud

Er is een aantal mogelijkheden om de gevel te onderhouden. Zo hebt u diverse opties om de gevel te reinigen of bij te werken.

Hogedruk

Een milieuvriendelijke (én betaalbare) methode is het reinigen van gevels op basis van 'waterstralen'. Het reinigen van de gevel wordt uitgevoerd middels een combinatie van waterdruk, watertemperatuur en milieuvriendelijke reinigingsproducten gecombineerd met verschillende waterstralen (nozzles). Daarnaast is de overlast voor de gebruikers van het onroerend goed minimaal en blijven de kosten laag door een lage waterprijs

Zandstralen

Zandstralen is een conventionele manier van gevelreiniging. De 'korst' van de steen wordt bij deze methodiek afgestraald waarbij de vervuiling op de ondergrond ook weg zal gaan en een nieuwe onderlaag zichtbaar wordt.

Impregneren

Impregneren ofwel hydrofoberen vermindert vuilaanhechting, algengroei en voorkomt vochtdoorslag. Na de reinigingswerkzaamheden en eventuele voegwerken kan een hydrofoberende (waterafstotende) impregneerlaag worden aangebracht. Het aanbrengen hiervan gebeurt door het product op de gevel te vloeien totdat deze een verzadiging bereikt. De diep ingedrongen laag vermindert vochtdoorslag, zoutuitbroeding en aanhechting van vuil op de gevel.

Herstellen van scheuren

Scheuren in de muur kunnen ontstaan door diverse oorzaken, zoals funderingsproblemen (bijvoorbeeld bij veranderingen in het grondwater), spanning in het metselwerk (ten gevolge van bijvoorbeeld inwendige roestvorming of een kapconstructie die gaat werken), trillingen in de grond (verkeer) of slechte kozijnen die het gewicht van het bovenliggende metselwerk niet meer opvangen. Naast oplossingen zoals onderheien of herbouwen van metselwerk bestaan er ook alternatieven, zoals het aanbrengen van een wapeningsysteem.

Anti-graffiti

Op nagenoeg alle ondergronden kan een beschermende laag worden aangebracht. In sommige gevallen zorgt deze laag er zelfs voor dat een aangebrachte graffiti (verf) niet zal hechten. Een coating vergemakkelijkt de verwijdering van de graffiti. Tevens zorgt deze ervoor dat er geen schade zal zijn aan de ondergrond.

Hulpmiddelen nodig? Kijk bijvoorbeeld hier voor een steiger huren.Guido van Loon - Appartement & Eigenaar

VvE Helpdesk Advies nodig voor uw VvE?

Raadpleeg onze VvE Helpdesk, een praktische vraagbaak en sparringpartner die uitkomst biedt bij uw VvE vraagstukken.

Kennisbank Gerelateerd
Reacties Laat een bericht achter
Log in met uw profiel

Om een reactie te kunnen plaatsen heeft u een profiel nodig.

Inloggen
Leeslijst
Wij waarderen uw privacy.
Wij en onze partners gebruiken technologie, zoals cookies, op onze website om advertenties te personalificeren en om verkeer te analyseren. Door op accepteren te klikken gaat u akkoord met ons Privacy & Cookiebeleid.