TimmerSelekt Doornenbal geeft woningen hun eigen identiteit terug

Bewoners Utrechtse wijk kiezen voor energiebesparende houten kozijnen

Gepubliceerd: 21 juni 2011

Woningcorporatie Bo-Ex uit Utrecht wilde de littekens wegpoetsen die in de loop der jaren waren ontstaat bij de woningen aan de Rembrandtkade in Utrecht. 'De verweerde aluminium ramen, zonder de oorspronkelijke roeden, waren de bewoners een doorn in het oog', zegt Ron van den Heuvel, senior projectleider vastgoed onderhoud bij Bo-Ex. In bouwteam met TimmerSelekt Doornenbal kregen de 86 etagewoningen hun oorspronkelijkheid terug. De Utrechtse woningcorporatie Bo-Ex beschikt binnen het centrum van Utrecht over 9.000 wooneenheden. Daartoe behoort ook het complex Rembrandtkade, een flat uit 1923 die bestaat uit 3 bouwlagen met een totaal van 86 woningen. Het gebouw heeft de kenmerken van de Amsterdamse School met o.a. houten ramen met roeden. Helaas werden bij een renovatie in de jaren zeventig de roeden verwijderd. Nadien werden de houten ramen vervangen door aluminium inzetkozijnen. Onderhoudsvriendelijker en duurzamer was de gedachten van de toenmalige eigenaar. Maar anno nu blijkt het aluminium volledig verweerd en dient er een intensieve renovatie aan te pas te komen om alles weer in de oude stijl te herstellen.

Houten kozijnen met roeden
Sinds 1995 is het Rembrandtkade project in het bezit van de woningcorporatie Bo-Ex en eigenlijk al vanaf het begin ontstond de discussie dat er iets moest gebeuren op het gebied van onderhoud. Inmiddels was het een Rijksmonument geworden en onder aanvoering van de bewonerscommissie werden de oude nooit uitgevoerde renovatieplannen uit de doos gehaald en afgestoft. Ook vanuit Rijksmonumenten kwam de wens om zowel de houten kozijnen als de roeden in de ramen te laten terugkeren. Terug naar de oude situatie, waarbij de tochtborstel werden overgeslagen, want die bestaan al lang niet meer. Technische problemen echter waar de architect Bertus Mulder tegen aan liep, maakten dat monumentenzorg aanvankelijk terug wilde naar de situatie in de jaren twintig inclusief roeden wilde toepassen. Ook passeerde nog een idee de revue om alleen de aluminium ramen te vervangen voor houten ramen. Al die ideeën vonden (na enkelen proefwoningen) echter geen gehoor bij de bewonerscommissie en bij Monumentenzorg. Uiteindelijk koos men toch voor het vervangen van de houten kozijnen en ramen zonder roeden, een stijl uit de jaren zeventig.

TimmerSelekt Doornenbal
Zo kwam TimmerSelekt Doornenbal in beeld. Mede vanuit de complexheid van het project werd gekozen om in bouwteam te werken. Want zegt Van den Heuvel: 'Het volledig vervangen van de kozijnen had zoveel voeten in de aarde, dat het veel beter en efficiënter was om gebruik te maken van elkaars kennis. Daardoor waren de lijnen korter en kwam het project sneller tot uitvoering.' Het werken in bouwteam leverde alle partijen een win/win-situatie op. Zowel Bo-Ex als eigenaar, maar ook de bewoners waren gebaat bij een snelle uitvoering. TimmerSelekt Doornenbal kon haar kennis en knowhow optimaal inbrengen. Als houtsoort, werd gekozen voor Accoya en de kozijnen werden volledig in de fabriek afgelakt en beglaasd.

Detaillering
'Wat betreft de detaillering was het een complex project', zegt Jan van Beek, van TimmerSelekt Doornenbal. 'Men wilde geen ronde kanten aan de kozijnen, maar strak en recht, daarnaast moest bij de ramen het zogenoemde 'stopverf' detail worden toegepast en vooral geen brede tussenstijlen. Natuurlijk moest ook de inbraakwerendheid voldoende aandacht krijgen.' Gekozen werd voor het toepassen van Accoya. Een duurzame veredelde houtsoort die niet gaat rotten en een gladde uitstraling heeft. Met die gladde uitstraling benadert Accoya veel meer het gladde uiterlijk van weleer. Een ander voordeel van Accoya is ook, dat het niet zwelt en niet krimpt, waarmee klemmende ramen tot het verleden behoren. We hebben het dan ook alleen nog maar over esthetisch onderhoud. De keuze voor hout maakt tevens dat de bewoners verlost zijn van tochtige aluminium ramen, waardoor ze op jaarbasis zeker € 300,- aan energie besparen. Wanneer de opdrachtgever vervolgens ook nog kiest voor Concept III, waar het kozijn geconditioneerd wordt afgelakt en beglaasd in de fabriek en onder verantwoording van de timmerfabriek wordt geplaatst, dan worden de onderhoudskosten extra sterk gereduceerd.

Communicatie
Om een dergelijk project probleemloos te laten slagen, vraagt een juiste voorbereiding. Op de bewonersavond werden alle vragen beantwoord en de laatste twijfels weggenomen. Ondanks dat de uitvoering plaatsvond in hartje winter bij tien graden onder nul, kreeg TimmerSelekt Doornenbal tijdens een achteraf gehouden bewonersenquête een gemiddeld cijfer van 8,5 voor de uitvoering. Daar kunnen alle partijen heel erg dik tevreden mee zijn.

Meer informatie: www.timmerselekt.nl

Publicatiedatum: 21 juni 2011

Guido van Loon - Appartement & Eigenaar

Kozijnadvies Kozijnadvies aanvragen

Profiteer met uw VvE nu ook van de uitgebreide subsidiemogelijkheden.

1
Introductie
2
Vragen
3
Gegevens

Wat houdt het in?

Indien u kiest voor kunststof kozijnen bespaart u tevens veel geld op schilderonderhoud in de komende jaren waardoor in veel gevallen de terugverdientijd binnen de 10 jaar ligt terwijl de levensduur ruim boven de 20 jaar ligt! In veel gevallen zijn nieuwe kozijnen dan ook per saldo goedkoper dan uw huidige kozijnen laten zitten en ze onderhouden.

Waar bestaat het kozijnadvies uit?

Analyse van de huidige situatie
Analyse van de wensen (en haalbaarheid hiervan) van de VvE
Overzicht van de verwachte kosten
Overzicht van de verwachte terugverdientijd
Wat voor type kozijnen zitten er in uw pand?
Wat voor type glas zit er in uw pand?

Gegevens

Kozijnadvies
Bedankt, wij hebben uw aanvraag succesvol ontvangen en nemen contact met u op.
Reacties Laat een bericht achter
Log in met uw profiel

Om een reactie te kunnen plaatsen heeft u een profiel nodig.

Inloggen
Leeslijst
Wij waarderen uw privacy.
Wij en onze partners gebruiken technologie, zoals cookies, op onze website om advertenties te personalificeren en om verkeer te analyseren. Door op accepteren te klikken gaat u akkoord met ons Privacy & Cookiebeleid.