Houd uw hond kort aangelijnd in de lift

Hondjes kunnen opgetrokken en bijna opgehangen worden, wanneer ze door de liftdeuren van het baasje gescheiden worden terwijl de lift vertrekt. Dit heeft al tot meerdere ongevallen geleid. Hoog tijd voor actie vindt het Liftinstituut.

Gepubliceerd: 02 oktober 2013

Naast een voorlichtingscampagne, waarin het Liftinstituut liftgebruikers met klem adviseert hun hond kort aangelijnd te houden heeft het Liftinstituut een waarschuwingspictogram ontwikkeld dat voor VvE’s gratis beschikbaar is. En is een oproep uitgegaan naar liftbedrijven om beveiligingen te ontwikkelen om dergelijke ongevallen te voorkomen. De reacties zijn positief.

Let op

Het is belangrijk honden kort aangelijnd te houden in de lift. Laat uw hond dus niet aangelijnd de lift in of uit lopen, zonder dat u er direct achter aan loopt. Koos van Lindenberg, communicatiemanager bij het Liftinstituut: 'Liften behoren tot de veiligste transportmiddelen. Dat neemt niet weg dat we lering moeten trekken uit ongevallen. Daarom roepen we liftgebruikers op om honden kort aangelijnd te houden in de lift. Van liftfabrikanten verwachten we dat ze blijven zoeken naar mogelijkheden om hondenriemen te detecteren. We hopen ook dat er aanpassingen worden ontwikkeld die voorkomen dat schachtdeuren door een hondenriem kunnen worden ontgrendeld.'
Een vrouw viel in de liftschacht bij een reddingspoging. Zowel de vrouw als de hond overleefde het ongeval niet. Het ongeval is niet het enige in zijn soort: ook gebeurde een ongeval dat sprekend leek op het voorgaande ongeval. De redder van de hond overleefde het ongeval toen wél, maar de honden die erbij betrokken waren, werden in feite opgehangen.

Ongelukkige samenloop van omstandigheden

Van Lindenberg: 'Het lijkt erop dat er bij het ongeval met dodelijke afloop sprake was van een samenloop van omstandigheden. Het slachtoffer heeft de lift waarschijnlijk normaal verlaten op de eerste verdieping, en ze werd gevolgd door de aangelijnde hond van de medepassagier die in de lift achterbleef. De lift is daarna - met de hondenriem tussen de deur - weer naar boven vertrokken van de eerste naar de derde etage. Doordat de medepassagier in de lift en de hond met elkaar verbonden bleven met de riem, is de hond opgetild door de opwaartse liftbeweging. De strakgetrokken hondenriem kon het grendelmechanisme van de schachtdeur van de eerste verdieping ontgrendelen, en daardoor kon de schachtdeur opengaan. Hierop is het slachtoffer, dat vermoedelijk de hond wilde losmaken van de riem, samen met de hond in de schacht gevallen en komen te overlijden.
Ons dringende advies is dan ook: houd honden kort aangelijnd. Daarnaast hebben we de liftenbranche opgeroepen om een detectiesysteem te ontwikkelen voor hondenriemen bij sluitende liftdeuren. En iets dat voorkomt dat de hondenriem de liftdeur ontgrendelt.'

Brede steun vanuit liftenbranche

Van meerdere kanten is dit veiligheidsinitiatief goed ontvangen. Bijvoorbeeld door de beide liftenbrancheorganisaties in Nederland (VLR en de NLB) en belangenorganisaties van eigenaren en VvE’s. Zij zullen op hun websites informatie opnemen. De brancheorganisaties voor de liftbedrijven zullen zich daarbij met name richten op informatie ten aanzien van technische aanpassingen om de genoemde risico’s te verlagen.

Waarschuwingspictogram

Om liftgebruikers te waarschuwen en hen erop te wijzen dat honden kort aangelijnd moeten worden in en bij de lift, heeft het Liftinstituut een waarschuwingspictogram ontwikkeld. Dit pictogram is gratis voor elke lifteigenaar en elk liftbedrijf beschikbaar en te bestellen via info@liftinstituut.nl. Liftbedrijven en ook andere betrokkenen in de liftenbranche hebben positief op dit initiatief gereageerd. Liftmonteurs nemen de stickers mee en plaatsen deze in overleg met hun klant in de liftkooi. Ook kunnen zij - indien relevant - aanvullende beveiligende maatregelen met hun klant bespreken.

Door: Koos van Lindenberg, werkzaam als voorlichter bij het Liftinstituut.

Past uw huidige onderhoudscontract nog bij uw VvE en/of wilt u een prijsvergelijking voor het groot onderhoud?

VRAAG NU EEN VRIJBLIJVENDE LIFTSCAN AAN

 

Guido van Loon - Appartement & Eigenaar

Liftscan Liftscan aanvragen

Past uw huidige onderhoudscontract nog bij uw VvE en/of wilt u een prijsvergelijking voor het groot onderhoud?

1
Introductie
2
Vragen
3
Gegevens

Wat houdt het in?

Als Appartement & Eigenaar vinden wij het belangrijk dat VvE's op elk onderwerp hun kosten inzichtelijk hebben (en een eerlijke prijsvergelijking kunnen maken). Vandaar dat wij met een aantal gerenommeerde partijen deze liftscan in het leven hebben geroepen.

De uitgebreide liftscan geeft de VvE direct inzicht of en hoe ze kunnen besparen op hun kosten voor hun lift. Zo weet men snel hoe ze tot de hoogste service en laagste kosten kunnen komen.

Waar bestaat de liftscan uit?

Analyse van de huidige situatie
Analyse van de wensen (en haalbaarheid hiervan) van de VvE
Prijsvergelijking onderhoudscontracten Optioneel
Prijsvergelijking voor het groot onderhoud Optioneel
Wilt u een prijsvergelijking van uw huidige onderhoudscontract met andere aanbieders?
Is uw lift toe aan groot onderhoud en wilt u een second opinion?

Gegevens

Liftscan
Bedankt, wij hebben uw aanvraag succesvol ontvangen en nemen contact met u op.
Reacties Laat een bericht achter
Log in met uw profiel

Om een reactie te kunnen plaatsen heeft u een profiel nodig.

Inloggen
Leeslijst
Wij waarderen uw privacy.
Wij en onze partners gebruiken technologie, zoals cookies, op onze website om advertenties te personalificeren en om verkeer te analyseren. Door op accepteren te klikken gaat u akkoord met ons Privacy & Cookiebeleid.