Liftinstituut: veel ongevallen met liften in de afgelopen maanden

Ongevallen met liften: trend of toeval?

Gepubliceerd: 14 juli 2012

In de afgelopen maanden waren er veel ongevallen met liften, waarvan één met dodelijke afloop. In totaal gaat het om tien ongevallen. Enkele voorbeelden: een man probeerde een defecte deur van een goederenlift te sluiten en viel in de schacht, een man overlijdt in een paternosterlift, een dame raakte met haar hand bekneld tussen de liftdeuren, een man viel in de schacht bij een zelfbevrijdingsactie en tweemaal werd een hondje bijna opgehangen. Wat is er aan de hand? Liften worden verondersteld als één van de veiligste vervoermiddelen?

Onderzoek Liftinstituut
Het Liftinstituut houdt sinds jaar en dag de gemelde ongevallen bij op haar website en geeft waar mogelijk nadere uitleg, zodat er lering uit getrokken kan worden. Vaak op basis van eigen ongevalonderzoek. Daarbij moet de kanttekening gemaakt worden dat niet alle ongevallen gemeld worden. Soms om negatieve publiciteit te voorkomen, soms omdat men op de zorg voor het slachtoffer gericht is (vaak het geval bij ongevallen met lichte verwonding.)

Conclusies
Niet vaak komt het voor dat er zoveel ongevallen in een korte periode plaatsvinden. Het is moeilijk hieruit nu al conclusies te trekken. Liften in Nederland behoren tot de veiligste op de wereld. Wel zijn de nieuwere liften, gebouwd na 1995 - met als ontwerpeis de Europese Richtlijn liften - veiliger dan oudere, voor die periode geplaatste liften. Bij een aantal van de ongevallen betrof het oudere liften maar niet bij alle. Enkele ongevallen waren te wijten aan onvoldoende onderhoud, in één geval betrof het een niet gekeurde installatie. Ook blijkt dat mensen vaker gehaast zijn en minder bereid aanwijzingen op te volgen. John van Vliet, technisch directeur van het Liftinstituut: 'Ons onderzoek geeft onder andere aan hoe belangrijk onderhoud en een onafhankelijke keuring is, dat je nooit moet proberen jezelf te bevrijden uit een stilgevallen lift, maar dat je wel alarm moet kunnen slaan. Ook onderbouwt het de gedachte dat in een aantal gevallen bij oudere liften een veiligheids-upgrade nodig is.'

Meer informatie
Publicatie van de recente ongevallen en hun achtergrond vindt einde deze maand plaats in Liftinstituut magazine. Alle details worden dan ook vermeld op www.liftinstituut.nl.

Past uw huidige onderhoudscontract nog bij uw VvE en/of wilt u een prijsvergelijking voor het groot onderhoud?

VRAAG NU EEN VRIJBLIJVENDE LIFTSCAN AAN

Guido van Loon - Appartement & Eigenaar

Liftscan Liftscan aanvragen

Past uw huidige onderhoudscontract nog bij uw VvE en/of wilt u een prijsvergelijking voor het groot onderhoud?

1
Introductie
2
Vragen
3
Gegevens

Wat houdt het in?

Als Appartement & Eigenaar vinden wij het belangrijk dat VvE's op elk onderwerp hun kosten inzichtelijk hebben (en een eerlijke prijsvergelijking kunnen maken). Vandaar dat wij met een aantal gerenommeerde partijen deze liftscan in het leven hebben geroepen.

De uitgebreide liftscan geeft de VvE direct inzicht of en hoe ze kunnen besparen op hun kosten voor hun lift. Zo weet men snel hoe ze tot de hoogste service en laagste kosten kunnen komen.

Waar bestaat de liftscan uit?

Analyse van de huidige situatie
Analyse van de wensen (en haalbaarheid hiervan) van de VvE
Prijsvergelijking onderhoudscontracten Optioneel
Prijsvergelijking voor het groot onderhoud Optioneel
Wilt u een prijsvergelijking van uw huidige onderhoudscontract met andere aanbieders?
Is uw lift toe aan groot onderhoud en wilt u een second opinion?

Gegevens

Liftscan
Bedankt, wij hebben uw aanvraag succesvol ontvangen en nemen contact met u op.
Reacties Laat een bericht achter
Log in met uw profiel

Om een reactie te kunnen plaatsen heeft u een profiel nodig.

Inloggen
Leeslijst
Wij waarderen uw privacy.
Wij en onze partners gebruiken technologie, zoals cookies, op onze website om advertenties te personalificeren en om verkeer te analyseren. Door op accepteren te klikken gaat u akkoord met ons Privacy & Cookiebeleid.