Afvalverwerking bij appartementencomplex

Slim met afval. Volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) gooiden we in 2013 gemiddeld 500 kilo afval per inwoner weg.

Gepubliceerd: 06 november 2014

Meer info over de statistiek CBS vindt u hier.

Het is vervolgens niet ingewikkeld om uit te rekenen hoe groot de afvalstroom gemiddeld per appartementencomplex is. Ongeveer 50% van het afval wordt gerecycled, de overheid wil dit percentage verhogen naar 75% in 2020. Hoe kunt u als VvE daar een steentje aan bijdragen?

In de afgelopen decennia is het verzamelen en ophalen van het huisvuil nogal veranderd. In de jaren vijftig en zestig stond op vrijwel elk balkon een verzinkte afvalbak die op vaste tijden aan de straat gezet werd. Aan het begin van de jaren tachtig kwam de plastic vuilniszak in opkomst. Dankzij de zogenaamde blokcontainers kwam er een eind aan grote hoeveelheden volle vuilniszakken aan de kant van de weg bij appartementencomplexen en flatgebouwen. Nadeel van deze containers was echter dat ze in veel gevallen niet afsluitbaar waren en ook personen die niet in het gebouw woonden afval dumpten. Daarnaast bleek dat mensen hun huisvuil naast de container zetten, als deze vol was. Inmiddels zijn veel gemeenten overgestapt op ondergrondse afvalcontainers.

Ondergrondse afvalcontainers

Wat is voor u als VvE belangrijk om te weten met betrekking tot de ondergrondse afvalcontainers?
- Om ‘afvaltoerisme’ tegen te gaan, krijgen inwoners van het appartement een pasje waarmee zij de containers kunnen openen. Hierdoor wordt de huishoudelijke afvalstroom gepersonaliseerd wat er toe zal leiden dat VvE’s in de toekomst afgerekend worden op de hoeveelheid aangeboden huishoudelijk afval.
- Bij het bepalen van de locatie van de container gaat de bereikbaarheid van de container voor de transportauto voor de bereikbaarheid en toegankelijkheid van de bewoners.
- De inhoud van de ondergrondse containers is groter dan die van blokcontainers, dit heeft uiteraard als voordeel dat de container minder snel vol zit. Een nadeel is dat het langer duurt voor de container geleegd wordt, waardoor deze met name in warme zomermaanden voor stankoverlast kan zorgen.
- Hoe complexer het apparatuur op de container, hoe groter de kans op technische storingen.
- Het plaatsen van een ondergrondse container heeft invloed op de infrastructuur. Laat u daarover goed informeren bij de gemeente zodat u de consequenties goed in kaart kunt brengen.
Het plaatsen
Het beleid m.b.t. het plaatsen van de ondergrondse containers verschilt per gemeente. Waar de ene gemeente deze containers gratis plaatst, vraagt de andere gemeente 50% van de investeringskosten aan VvE’s. Deze bedragen kunnen aardig oplopen. Neem contact op met de overkoepelende organisatie van woningbouwcorporaties in uw gemeente. Zij hebben vaak afspraken en voorwaarden afgesproken met de gemeente met betrekking tot dergelijke zaken. Wellicht kunt u als VvE gebruik maken van deze afspraken.
Recyclen
Zoals gezegd kan de personalisering van de afvalstroom in de toekomst extra kosten voor de VvE met zich meebrengen. Daarnaast streeft de overheid naar het recyclen van 75% van het afval in 2020.
Om de kosten van de afvalstroom te verlagen en het recyclepercentage te verhogen,is het van belang dat het afval zoveel mogelijk gescheiden wordt.
De VvE kan het de bewoners makkelijker maken door diverse containers te plaatsen in de daarvoor bestemde ruimte. Denk hierbij aan containers voor papier, glas, textiel en plastic. Om overlast te voorkomen is het zinvol vooraf duidelijke afspraken te maken, denk hierbij bijvoorbeeld aan het omspoelen van glaswerk voor het weggegooid wordt.

Afval reduceren

Een aantal tips om de hoeveelheid afval te reduceren op een rijtje:

- Maak optimaal gebruik van de container(s)
- Maak lege verpakkingen zo plat mogelijk.
- Laat overtollig lucht uit de vuilniszak ontsnappen voor u deze weggooit.
- Maak grote stukken afval kleiner.

- Bespaar papier
- Een Ja/Nee of Nee/Nee sticker op de brievenbus kan al snel een besparing van 34 kilo drukwerk per brievenbus per jaar schelen. Bij de meeste gemeenten is deze sticker gratis af te halen. Er zijn overigens diverse varianten op deze sticker op neejasticker.nl staat een compleet overzicht, met de kosten voor het aanvragen.
- Deel een kranten- en/of tijdschriftenabonnement met de buren.
- Hergebruik papier dat aan één kant bedrukt is als kladpapier of om op te printen.

- Hergebruik verpakkingen
-Verpakkingen van diverse producten kunnen vaak hergebruikt worden. In lege ijsbakken bijvoorbeeld kan prima overgebleven eten ingevroren worden.

Tip

Verdien als VvE geld met oud papier! In diverse gemeenten zijn inzamelpunten voor oud papier waar men geld krijgt per ingebrachte kilo. Het bedrag is afhankelijk van de oud-papierprijs op dat moment.

In Nederland gooiden we in 2013 jaarlijks ongeveer 500 kilo afval per persoon weg. Dit is deels opgebouwd uit: 210 kilo huishoudelijk restafval, 30 kilo grof vuil restafval 75 kilo GTFT afval, 56 kilo oud papier, 20 kilo verpakkingsglas.

Guido van Loon - Appartement & Eigenaar

VvE Helpdesk Advies nodig voor uw VvE?

Raadpleeg onze VvE Helpdesk, een praktische vraagbaak en sparringpartner die uitkomst biedt bij uw VvE vraagstukken.

Reacties Laat een bericht achter
Log in met uw profiel

Om een reactie te kunnen plaatsen heeft u een profiel nodig.

Inloggen
Leeslijst
Wij waarderen uw privacy.
Wij en onze partners gebruiken technologie, zoals cookies, op onze website om advertenties te personalificeren en om verkeer te analyseren. Door op accepteren te klikken gaat u akkoord met ons Privacy & Cookiebeleid.