Geplaatst door:

Hoe kom je aan een energielabel?

 

In januari 2015 ontvangen alle woningeigenaren die nog geen energielabel hebben een brief met een voorlopig energielabel van zijn/haar woning. Het voorlopige energielabel is gebaseerd op het bouwjaar, de oppervlakte en het type woning. Het nieuwe label verschilt van het energielabel dat al sinds 2008 verplicht is.

Heb jij al een energielabel? Dan is deze tot 10 jaar na de datum van opname geldig!

Is jouw woning niet ouder dan 10 jaar dan is de EPC (energieprestatiecoëfficiënt) voldoende bij verkoop. De EPC waarde is een strenge norm uit het bouwbesluit voor nieuwbouw en geeft aan hoe goed jou woning geïsoleerd is. Deze EPC waarde is vergelijkbaar met een energielabel A.

label a dts

Het energielabel laat met labelklassen A++ tot en met G zien hoe energiezuinig jouw woning is.

Ik ga er even vanuit dat jij nog geen label hebt en in januari een voorlopig energielabel toegestuurd krijgt. En dan?....

Ga je na 1 januari 2015 je woning verkopen of verhuren dan moet het voorlopig energielabel, definitief gemaakt worden. Dit is een verplichting voor de verkoper.

Dit definitief maken kun je zelf doen via een internetapplicatie van de Rijksoverheid. Je controleert de vooraf ingevulde gegevens en past ze eventueel aan, bijvoorbeeld met informatie over de isolatie, het glas en de verwarmingsketel. De applicatie geeft aan voor welke gegevens bewijsstukken aangeleverd moeten worden, zoals bijvoorbeeld een foto van een cv-ketel. Na het versturen van alle gegevens wordt jou verzoek tot definitief maken van het energielabel door een erkende deskundige op afstand gecontroleerd.

Gaat deze akkoord dan ontvang je het definitieve energielabel. Dit omzetten kost naar verwachting enkele tientjes en gebeurt helemaal online. Voor het huidige energielabel betalen huiseigenaren nu ongeveer tussen de € 100,- en € 200,-.

Het energielabel is maximaal 10 jaar geldig!

Op het energielabel staat informatie over de isolatie van dak, gevel, muren, ramen en vloeren. Verder het energieverbruik van bijvoorbeeld de centrale verwarming en ventilatiesysteem. Als laatste staat er ook op hoe je de woning nog energiezuiniger kunt maken.

Belangrijk! Overweeg jij een huis te kopen? Dan is de eigenaar van de woning verplicht een definitief energielabel aan jou te overhandigen. Weigert hij dat, dan kun je naar de rechter stappen.

Er zijn een aantal uitzonderingen waarbij je geen energielabel hoeft op te stellen. Deze informatie is terug te vinden op de website van de Rijksoverheid.

Nu als nieuwsgierig naar jou voorlopig energielabel? Kijk dan op http://energielabel-checker.rvo.nl deze informatie is gebaseerd op gegevens met peildatum 1 juni 2014.

Heb je hulp nodig bij het definitief maken van jou energielabel? Schakel dan de hulp in van een bouwkundig adviesbureau.

energielabel woning dts

Bedrijvengids Geplaatst door
Bedrijvengids Wilt u meer weten?

Vraag vrijblijvend informatie aan.

Reacties Laat een bericht achter
Log in met uw profiel

Om een reactie te kunnen plaatsen heeft u een profiel nodig.

Inloggen
Leeslijst
Wij waarderen uw privacy.
Wij en onze partners gebruiken technologie, zoals cookies, op onze website om advertenties te personalificeren en om verkeer te analyseren. Door op accepteren te klikken gaat u akkoord met ons Privacy & Cookiebeleid.