Waar ligt de invloed van Verenigingen van Eigenaren in appartementencomplexen?

De verantwoordelijkheid en de aanwezigheid van Verenigingen van Eigenaren (VvE's) in appartementencomplexen is van cruciaal belang. Verenigingen van Eigenaren zorgen ervoor dat appartementencomplex goed worden onderhouden.

Gepubliceerd: 06 februari 2023

Daarnaast fungeren ze ook als contactpersoon met het beheerbedrijf of de verschillende beheer bedrijven. Ondanks het feit dat een Vereniging van Eigenaren veel te zeggen heeft in een appartementencomplex, hebben ze zeker niet overal invloed op. Ben jij benieuwd tot waar de arm van de Verenigingen van Eigenaren reikt? Lees dan snel verder. In deze blog vertellen we je hier namelijk graag meer over.

Waar heeft de Verenigingen van Eigenaren invloed op?

De Verenigingen van Eigenaren heeft invloed op veel aspecten van de dagelijkse gang van zaken in het appartementencomplex. Zo is de Verenigingen van Eigenaren verantwoordelijk voor het repareren en onderhouden van de nutsvoorzieningen van het complex. Over het algemeen kan gesteld worden dat de Verenigingen van Eigenaren invloed heeft op alles wat de gezamenlijke ruimtes betreft. Dit betekent overigens niet dat jij als individu geen invloed kunt hebben op de inrichting van de gemeenschappelijke ruimten. Als je bijvoorbeeld nieuwe raambekleding wilt plaatsen in een gezamenlijke ruimte bijvoorbeeld, dan moet dit natuurlijk wel via de VvE gaan, maar dit idee hoeft niet van begins af aan bij de VvE weg te komen. Zo kun je ook als niet-lid wel invloed uitoefenen op de gemeenschappelijke ruimten van het appartementencomplex. Let er hierin wel op dat in een VvE altijd de meerderheid beslist. Als jij dus graag de nieuwe raambekleding wilt, zal hierover gediscussieerd moeten worden. Alleen wanneer de meerderheid het eens is met de nieuwe raambekleding kan men ook overgaan tot de plaatsing hiervan.

Waar heeft de Verenigingen van Eigenaren helemaal geen invloed op?

Over het algemeen houdt de invloed van de VvE op zodra je het hebt over aanpassingen doen in het eigen appartement. Wil je bijvoorbeeld nieuwe nieuwe gordijnen plaatsen, dan hoef je je hier echt geen zorgen om te maken. Dit mag je gewoon doen. Echter, er zijn hierin wel uitzonderingen. Zo kun je bijvoorbeeld niet altijd zomaar nieuwe dak-of vloerisolatie plaatsen in jouw appartement. Dit komt in deze gevallen omdat er bepaald kan zijn dat de vloeren of de daken van het appartement onder de vleugels van een VvE vallen. Wil je precies weten hoe dit zit voor jouw appartement? Dan kun je het beste eens de splitsingsakte die betrekking heeft op jouw appartement lezen. Hier staat precies in hoe het appartementencomplex verdeeld is!

VvE Helpdesk Advies nodig voor uw VvE?

Raadpleeg onze VvE Helpdesk, een praktische vraagbaak en sparringpartner die uitkomst biedt bij uw VvE vraagstukken.

Reacties Laat een bericht achter
Log in met uw profiel

Om een reactie te kunnen plaatsen heeft u een profiel nodig.

Inloggen
Leeslijst
Wij waarderen uw privacy.
Wij en onze partners gebruiken technologie, zoals cookies, op onze website om advertenties te personalificeren en om verkeer te analyseren. Door op accepteren te klikken gaat u akkoord met ons Privacy & Cookiebeleid.