Welke risico's zijn er bij laadpalen?

Beheerders van VvE’s krijgen te maken met verzoeken tot het aanleggen van laadpunten voor de accu’s van deze auto’s. Wat zijn de risico’s verbonden aan de accu’s die worden gebruikt in elektrische auto’s en waarmee moeten we rekening houden bij aanleg?

Geplaatst door: KOK Assurantiën
Electrische auto’s en laadpalen

Electrische auto’s zijn niet meer weg te denken uit het verkeer en het aantal zal alleen maar stijgen. Beheerders van VvE’s krijgen te maken met verzoeken tot het aanleggen van laadpunten voor de accu’s van deze auto’s. Wat zijn de risico’s verbonden aan de accu’s die worden gebruikt in elektrische auto’s en waarmee moeten we rekening houden bij het aanleggen van laadpalen?

Het risico van laadpalen

Laadpalen zijn niet meer dan grotere of kleinere stopcontacten. Als zij op de juiste wijze worden geïnstalleerd leveren zij weinig bijzondere risico’s op. Het risico dat zich voordoet bij laadpalen zit vooral in het feit dat auto’s met gevaarlijke batterijen in de buurt van de laadpaal staan.

Het risico van de batterijen gebruikt in elektrische auto’s

Wanneer de batterij van een elektrische auto wordt beschadigd, leidt dit vaak tot een grote, felle uitslaande brand. De hitte ontwikkeling in de batterij is enorm en er is tot nu toe nog geen eenvoudige manier om de brand te stoppen. Wat de brandweer kan doen is de batterij koelen. De beste oplossing hiervoor is de totale auto onder te dompelen in een container vol met water. Daarna kan het nog dagen duren voordat de brand in de batterij uitgaat. Een brandende auto die op straat staat kan in de container met water getakeld worden en daarmee wordt het gevaar van het overslaan van de brand opgeheven. Staat een elektrische auto aan de laadpaal in een garage op een plek die moeilijk bereikbaar is, dan kan het onderdompelen van de auto veel grotere problemen opleveren.

Aandachtspunten voor de administrateur die parkeergarages beheert

  • Geef alleen toestemming tot plaatsing van laadpalen als dit verzorgd wordt door een erkend installateur. Deze is te vinden via https://echteinstallateur.nl/ Eis een ondertekend opleveringsdocument waaruit blijkt dat de installatie volgens de regels is gebeurd.
  • Eis dat de installaties regelmatig worden gekeurd volgens de geldende normen.
  • Controleer altijd voor het verlenen van de goedkeuring of de stroomvoorziening op de plaats van installatie toereikend is.
  •  Zorg voor een goede meldinstallatie zodat een brand snel ontdekt kan worden.
  •  Zorg dat de laadpalen niet beschadigd kunnen worden door aanrijdingen. Een beschadigde installatie levert een groter brandrisico op.
  •  Plaats laadpalen zo dicht mogelijk bij de uitgang zodat een brandende elektrische auto makkelijk bereikbaar is voor de brandweer.
  •  Plaats een waarschuwing dat beschadigde elektrisch auto’s alleen buiten het gebouw geplaatst mogen worden. Liefst op minimaal 10 meter afstand.
  •  Zorg dat de laadinstallatie met 1 schakelaar uitgezet kan worden‎

Bedrijvengids Geplaatst door
KOK Assurantiën

KOK Assurantiën

Rivium Quadrant 81, 2909 LC  Capelle aan den IJssel

Bedrijvengids Wilt u meer weten?

Vraag vrijblijvend informatie aan.

Reacties Laat een bericht achter
Log in met uw profiel

Om een reactie te kunnen plaatsen heeft u een profiel nodig.

Inloggen
Leeslijst
Wij waarderen uw privacy.
Wij en onze partners gebruiken technologie, zoals cookies, op onze website om advertenties te personalificeren en om verkeer te analyseren. Door op accepteren te klikken gaat u akkoord met ons Privacy & Cookiebeleid.