Werken op hoogte met hoge temperaturen
Het Nationaal hitteplan is van kracht en maatregelen worden getroffen voor diverse bevolkingsgroepen. Voor werkend Nederland bestaat er geen wettelijke regeling voor hoge temperaturen, laat staan voor dak personeel.
Het weer lijkt in de ochtend onschuldig maar naarmate de eerste uren verstrijken merk je toch dat de zon genadeloos fel is. Op een open onbeschutte omgeving kun je hier maar beter rekening mee houden. De kans op een zonnesteek is dan namelijk sterk aanwezig wat tijdens werken bij dakranden een reële kans op valgevaar geeft! De effecten van een zonnesteek treden al in werking nog voor het slachtoffer dit zelf opmerkt.
Wanneer een klus op hoogte tijdrovend is, wordt het lastig om de blootstelling aan hitte zo kort mogelijk te houden. Bij langdurige blootstelling loop je risico op:
Warmtestuwing
Warmtestuwing is de combinatie van lichamelijke inspanning en het dragen van kleding. Dit zorgt ervoor dat de temperatuur van het lichaam snel oploopt. Deze hitte vorm begint vaak met heftige transpiratie en een afname van concentratievermogen.
De lichtste vorm van warmtestuwing is warmte-uitslag, met langdurige aanwezigheid van zweet als oorzaak. De zweetklieren raken verstopt wat resulteert in jeukende en/of branderige blaasjes.
Ernstiger wordt het als warmtestuwing zichzelf vormt tot hitte-uitputting. Dit is verradelijk omdat het pas optreedt bij het stoppen van inspanning. Je zult onwel worden, krijgt last van hoofdpijn, duizeligheid en krijgt een onstabiele loop. struikel en valgevaar ligt hier op de loer.
Hitte-uitputting ontaard in het ergste geval tot een hitteberoerte. Het lichaamstemperatuur stijgt boven de 41 graden Celcius waarmee het zenuwstelsel kan beschadigen, soms permanent. Een hitteberoerte (zonnesteek) kan je herkennen aan bijv. krampen, stuimen, verward gedrag en uiteindelijk verlies van bewustzijn. Zo'n situatie is alleen van zichzelf al levensbedreigend, laat staan bij een dakrand.
Warmtestraling
Dakmateriaal zoals bitumen is donker van kleur en absorbeert licht naar warmte. Op een dag van 36,5 graden wordt de temperatuur van bitumen maar liefst 70,8 graden Celsius, ruim 2 keer zoveel als de buitentemperatuur op dat moment. Je kunt hier je lichaam al flink op branden.
De lichtste vorm is zonnebrand, de rode gloed op de huid bij langdurige blootstelling aan de zon, zonder te zijn ingesmeerd. Het is niet alleen erg pijnlijk en oncomfortabel maar ook levensgevaarlijk. Bij een verbrande huid door warmtestraling ontstaat de kans op huidkanker aanzienlijk. Begin je werkdag op hoogte dan ook met de huid goed in te smeren en herhaal dit met enige regelmaat.
Meer weten over onze valbeveiligingsystemen? Of wilt u weten of u een geschikt dak hebt voor valbeveiliging? Wij geven persoonlijkadvies over de beste valbeveiligingsoplossing voor uw dak? Neem contact op met AllRisk valbeveiliging.
Om een reactie te kunnen plaatsen heeft u een profiel nodig.
Inloggen