4 tips voor het renoveren van de trap in je maisonnette

Er zijn verschillende veranderingen mogelijk in je maisonnette

Gepubliceerd: 16 juni 2023

Het aantal verbouwingen in Nederland is de afgelopen jaren hard gestegen. Dat heeft onder andere te maken met de gekte op de woningmarkt, waardoor verhuizen voor veel mensen geen optie was. Wil je echter tóch een beetje genieten van een andere leefomgeving dan is een verbouwing een goed idee.

Er zijn verschillende veranderingen mogelijk in je maisonnette. Waar de woonkamer, keuken en badkamer met regelmaat als eerste worden aangepast, is de renovatie van de trap vaak pas als laatste aan de beurt. En dat terwijl je er elke dag gebruik van maakt! In dit artikel willen we je daarom meer vertellen over het renoveren van de trap in je maisonnette.

1. Je trap opnieuw bekleden met stijlvolle bekleding

Een trap renoveren is in de meeste gevallen niet moeilijk. Er zijn namelijk verschillende manieren om de trap in je maisonnette er als nieuw uit te laten zien. Dat geeft direct de hele ruimte een nieuwe look. Je trap bekleden is bijvoorbeeld een goede optie wanneer je de trap wil renoveren. Ligt er nog een oud tapijt op de trap en wil je dat vervangen met nieuw, zacht tapijt? Dan is het zaak om het oude materiaal op een mooie en snelle manier te verwijderen.

Meestal doe je dit met behulp van een middeltje om lijm te verwijderen, omdat het meeste tapijt met lijm wordt vastgemaakt. Daarna snijd je het nieuwe tapijt voor je trap bekleden op maat met behulp van mallen. Houd altijd een beetje materiaal over bij het op maat snijden zodat je eventueel verkeerde berekeningen eenvoudig op kunt lossen. Op YouTube vind je genoeg video’s over je trap bekleden.

2. Schilder je trap in een opvallende kleur

Wat we de laatste jaren ook vaak zien, is dat appartementseigenaren van maisonnettes ervoor kiezen om de trap in hun maisonnette te schilderen in een opvallende kleur. In de meeste van dit soort appartementen is de trap in de gang te vinden en soms staat het als geheel in de woonkamer. Met name in de gang wordt er regelmatig gekozen voor een felgekleurde trap. Denk aan een rode, gele of zelfs fel blauwe trap.

Natuurlijk is een minder felle kleur ook een goed idee. Daarmee zorg je er niet alleen voor dat je trap er als nieuw uitziet, maar ook dat het een echte eyecatcher wordt in een kleinere ruimte zoals een gang of halletje. In de woonkamer kan het uiteraard ook een waar kunstwerk worden. Het grote voordeel van je trap renoveren door het geheel te schilderen, is dat het in verhouding voordelig is en weinig tijd kost.

3. Kies voor overzettreden als trapbekleding

Weet je waarmee je ook al snel een volledig nieuwe look maakt? Met zogeheten overzettreden. Overzettreden zijn, zoals de naam het al wel een beetje zegt, treden die je op de oude treden van je trap legt. Het is een gemakkelijke manier om je trap er als nieuw uit te laten zien zonder dat je daar al te veel tijd of geld aan kwijt bent. Hierbij heb je de keuze uit verschillende soorten materiaal, waaronder laminaat, hout en PVC.

Ook vinyl is heel populair als materiaal voor overzettreden. Je kunt zelfs andere, creatieve materialen gebruiken, zoals steen. Kijk goed naar de sfeer in je maisonnette en natuurlijk naar wat je mooi vindt om te gebruiken als overzettreden op de bestaande trap. Heb je geen tijd of zin om je te verdiepen in het plaatsen van overzettreden? Goed nieuws: hier kun je gewoon een professional voor inschakelen. Zij leggen overzettreden volledig op maat.

4. Werk altijd van boven naar beneden bij traprenovatie

Mocht je toch zelf aan de slag gaan tot slot een tip: voor een succesvolle traprenovatie in je maisonnette is het altijd aan te raden om van boven naar beneden te werken. Dat geldt bij het schilderen van je trap, maar ook bij het leggen van overzettreden of het bekleden van de traptreden. De grootste reden hierachter is wel te raden: wanneer je van boven naar beneden werkt, ben je al beneden wanneer het klaar is. De verf of lijm kan vervolgens veel beter drogen zodat de trap er binnen korte tijd als nieuw uitziet.

Let er hierbij op dat je alle materialen die je nodig hebt op de begane grond hebt liggen. Een ander groot voordeel van op deze manier werken, is dat het veiliger is. Een trap bekleden of overzettreden leggen kan behoorlijk vermoeiend zijn. In dat geval is het beter om steeds dichter naar de grond toe te werken. Moet je juist naar boven werken, omdat je daar bijvoorbeeld de leefruimte van je maisonette hebt? Sla dan steeds een trede over om de rest te doen wanneer de eerste ronde klaar is voor gebruik.

VvE Helpdesk Advies nodig voor uw VvE?

Raadpleeg onze VvE Helpdesk, een praktische vraagbaak en sparringpartner die uitkomst biedt bij uw VvE vraagstukken.

Reacties Laat een bericht achter
Log in met uw profiel

Om een reactie te kunnen plaatsen heeft u een profiel nodig.

Inloggen
Leeslijst
Wilt u meer dan 3 items lezen?

Lees direct verder tot en met 10 items per maand met een gratis Basis-profiel.

Gratis aanmelden
Wij waarderen uw privacy.
Wij en onze partners gebruiken technologie, zoals cookies, op onze website om advertenties te personalificeren en om verkeer te analyseren. Door op accepteren te klikken gaat u akkoord met ons Privacy & Cookiebeleid.