De meerwaarde van duurzaam wonen

Veel mensen zien de aanschaf van een appartement als een investering voor later. Welke meerwaarde kan een locatie bieden? In de vierde aflevering van deze rubriek onderzoekt Appartement & Eigenaar de meerwaarde van duurzaam wonen.

Gepubliceerd: 29 februari 2016

Wonen in een duurzaam appartementencomplex, biedt dat meerwaarde voor je appartement? En hebben energiebesparende maatregelen invloed op de waarde van het appartement? Appartement & Eigenaar sprak met Arno Bekker en Lucky Simon. Beide heren zijn beroepshalve goed bekend met de woningmarkt.

Duurzaam wonen en leven is belangrijk voor het milieu, maar wat merk je als eigenaar van een appartement van duurzame maatregelen?

Lucky Simon: “Hoe nieuwer het appartementencomplex, hoe duurzamer. Deze gebouwen moeten onder andere aan strenge eisen voldoen op het gebied van isolatie en hebben daarom een goed energielabel. Dit zie je als eigenaar zeker terug in de stookkosten. Daarnaast hebben de toegepaste hoogwaardige materialen een positieve invloed op de levensduur en het onderhoud. Hoe hoogwaardiger de materialen, hoe gunstiger dit is voor het onderhoud en dát zie je als eigenaar terug in de eigen bijdrage. De voordelen van duurzame maatregelen zie je in dit geval dus terug in de maandlasten en lage maandlasten zijn weer aantrekkelijk voor potentiële kopers.”

Hoe zit dat bij bestaande bouw? In hoeverre speelt duurzaamheid daar een rol bij de waardebepaling?

Lucky Simon: “Stel in een appartementencomplex staan twee identieke appartementen te koop. De ene eigenaar heeft zelf geïnvesteerd in het extra isoleren van het appartement, bijvoorbeeld door HR++ beglazing aan te laten brengen, de andere eigenaar heeft niets gedaan op dat gebied. Het goed geïsoleerde appartement zal daardoor zeker in waarde stijgen. Bovendien heeft het investeren in isolatie een gunstig effect op het energielabel en de energierekening, waardoor het appartement nog ook aantrekkelijker wordt, dus ja het loont om te investeren in verduurzamen.”

Speelt duurzaamheid een rol bij de aanschaf van een appartement?

Arno Bekker: “Jazeker! Er is een groep mensen die absoluut bereid is meer te betalen voor duurzaamheid en deze groep groeit gestaag. Wat daarbij tot nu toe opvalt, is dat deze groep mensen vaak een hogere opleiding hebben genoten en financieel meer te besteden hebben. Kijk, je wordt niet verliefd op een nul-rekening, maar als een huis in de smaak valt, dan is – zeker voor deze groep mensen – de factor duurzaamheid er wel een die steeds vaker doorslaggevend is. Dat geldt trouwens niet alleen voor de energierekening, maar ook voor het onderhoud van een complex, want een goed onderhouden appartementencomplex, straalt in zekere zin ook duurzaamheid uit. De VvE laat zien dat het belang hecht aan onderhoud, waardoor het complex lang meegaat. Ook dát is duurzaamheid, het behoud van het gebouw.”

Heeft het energielabel een toegevoegde waarde?

Simon: “Deels, als je praat over appartementencomplexen met bijvoorbeeld uitsluitend enkel glas, dan speelt het wel degelijk een rol. Wat het lastig maakt, is dat de koper niet altijd snapt wat het label concreet inhoudt. Ja, de meeste mensen weten wel dat een B-label beter is dan een G-label, maar wat ze er van merken in de portemonnee, dat weten ze niet. Als makelaar let ik er wel op, maar kopers laten zich er niet per se door leiden. Gelukkig laten potentiële kopers laten zich steeds beter informeren en kijken ze zelf ook naar vergelijkbare objecten. Een gelijkwaardig appartement met een beter energielabel en daardoor lagere servicekosten is dan toch aantrekkelijker om in te investeren.”

Even een andere vraag tussendoor, wat doet De Duurzame Makelaar precies?

Bekker: “Ik moet eerlijk bekennen dat toen ik voor mezelf begon, iemand anders me erop heeft gewezen dat ‘de duurzame makelaar’ nog niet bestond. Ik heb toen besloten in dat gat te stappen. De bedoeling van De Duurzame Makelaar is om daadwerkelijk duurzame woningen te gaan verkopen, onder andere door het creëren van een extra platform waar vraag en aanbod samenkomen. Al moet ik wel toegeven dat ik een stapje terug heb gedaan wat betreft ambities op het gebied van duurzame woningen verkopen, omdat de markt nog te klein is. Wat niet wegneemt dat de groep kopers die zich bezighoudt met duurzaam wonen toeneemt.”


Is er veel interesse voor het verduurzamen van appartementen?

Bekker: “Veel mensen zien investeren in duurzaam nog steeds als een kostenpost. Dat is jammer. Natuurlijk, verduurzamen kost geld, maar het mooie is dat de maatregelen die je neemt, ook geld opleveren. Wie slim rekent, kan daar flink van profiteren. Nu is dat nog maar een kleine groep mensen die daar heel bewust mee bezig is.”

Niet duurder, wel duurzaam

Gelukkig zijn er steeds meer initiatieven die die verduurzamen financieel aantrekkelijk maken. Appartement & Eigenaar helpt VvE’s bij de financiering van onderhoud op een duurzame manier, zonder dat de maandlasten stijgen. Sterker nog, VvE’s krijgen de garantie dat de maandelijkse lasten niet zullen stijgen.

U zegt ‘nog’, een kwestie van geduld dus?

Bekker: “Duurzaam is een trend en we moeten er ook absoluut naartoe dat iedereen ook echt duurzaam gaat wonen en leven. De tijd is er rijp voor. Kijk naar de vervuiling en de klimaatverandering, we lopen al achter de feiten aan. Echter, de crisis en geldtekort maken dat het een proces is dat langzaam op gang komt, langzaam maar zeker! Verduurzamen betekent vooraf investeren, pas daarna levert het geld op.”

Hoe zit het met de stimulatie vanuit de overheid om te verduurzamen?

Simon: “De overheid is enorm aan het stimuleren op het gebied van duurzaamheid, maar nog lang niet elke VvE is zich daarvan bewust. Het feit dat je geld kunt lenen voor energiebesparende maatregelen is nog altijd niet algemeen bekend. Terwijl de overheid wel degelijk subsidies en potjes heeft om eigenaren te helpen investeren in duurzaam wonen. Voor VvE’s is dit de moeite van het onderzoeken zeker waard, want uiteindelijk zorgt verduurzamen voor meer woongenot, lagere woonlasten en een waardestijging van de appartementen en het appartementencomplex.”

VvE Helpdesk Advies nodig voor uw VvE?

Raadpleeg onze VvE Helpdesk, een praktische vraagbaak en sparringpartner die uitkomst biedt bij uw VvE vraagstukken.

Reacties Laat een bericht achter
Log in met uw profiel

Om een reactie te kunnen plaatsen heeft u een profiel nodig.

Inloggen
Leeslijst
Wilt u meer dan 3 items lezen?

Lees direct verder tot en met 10 items per maand met een gratis Basis-profiel.

Gratis aanmelden
Wij waarderen uw privacy.
Wij en onze partners gebruiken technologie, zoals cookies, op onze website om advertenties te personalificeren en om verkeer te analyseren. Door op accepteren te klikken gaat u akkoord met ons Privacy & Cookiebeleid.