Zo wonen wij; van een G naar en C label

Appartement & Eigenaar is altijd op zoek naar ervaringen en verhalen vanuit de praktijk. De rode draad van deze uitgave is verduurzamen. Het verhaal van de VvE Treublaan te Amersfoort sluit daar perfect bij aan. Deze VvE ging van een G naar een C label.

Gepubliceerd: 29 februari 2016

Hoe ontstond het idee om het complex te verduurzamen?

Walrick Halewijn: “Dit appartementencomplex is van 1957. De woningen in het complex waren allemaal huurwoningen en toenmalige eigenaar heeft al die jaren weinig tot niets aan het onderhoud gedaan, behalve het meest noodzakelijke en dat werd vaak ook nog te laat uitgevoerd. Het pand verkeerde dus in een niet al te beste staat. Toen we ons huis een paar jaar geleden kochten, waren we de eerste eigenaren van een appartement. Het was al snel duidelijk dat er heel wat werk moest worden verzet.

Samen met een aantal andere eigenaren – voormalig huurders die inmiddels ook een appartement gekocht hadden – hebben we het bestuur van de VvE opgezet en de handen ineengeslagen om te kijken wat de mogelijkheden waren.”

Wat moest er zoal gebeuren?

Halewijn: “Het belangrijkste waren de spouwmuurisolatie en het vervangen van het enkelglas door dubbelglas, daarnaast kwam er ook veel kou door de vloer vanuit de kelders. Om dit allemaal te verhelpen hebben we een masterplan opgesteld en het was meteen al duidelijk dat het flinke kostenposten waren. Uit berekeningen bleek dat het ’t meest voordelig was om de spouwmuurisolatie meteen voor het hele pand uit te laten voeren, anders houd je toch ‘lekkages’. Omdat we in aanmerking kwamen voor subsidie werd het extra aantrekkelijk om dit compleet uit te laten voeren. Daar zijn we dus mee begonnen.

Dankzij deze maatregelen ging het energielabel van ons complex van G naar C. Een mooi resultaat met ruimte voor verbetering, want zodra het financieel rond is, wordt het dak vervangen en willen we zonnepanelen laten plaatsen.”

Hoe zat het met de financiële middelen? Was daar budget voor?

Halewijn: “Nee, er was geen budget, er was immers nooit een VvE geweest en nooit geld gereserveerd voor onderhoud. Hoe ga je dat oplossen als er geen budget is? Wat er dan gebeurt, is dat je telkens achter de feiten aanloopt. Onderhoud wordt uitgesteld om te sparen, schilderwerk om de vijf jaar in plaats van om de zeven jaar. En ondertussen moeten de mede-eigenaren steeds meer geld bijbetalen om in het onderhoud te voorzien en dat houdt niet op.”

Hoe hebben jullie dat opgelost?

Halewijn: “Ik ben toen met de Rabobank gaan praten of er een mogelijkheid was om de VvE een lening te verschaffen, om daar al het onderhoud mee te financieren. De bank zag dat in eerste instantie niet zitten. Het probleem voor de banken is dat er bij VvE’s geen eenduidige eigenaar is. Inmiddels heeft de Rabobank een oplossing door samenwerking met ikinvesteerslim.nl aan te bieden, zodat VvE’s wel een lening kunnen krijgen. Dus hebben we een aanvraag ingediend. Deze lening loopt over 15 jaar. Voor de eigenaren houdt dit in dat de maandlasten met een derde omhoog gaat. De lening is overdraagbaar, waardoor bij verkoop de nieuwe eigenaar automatisch aflost aan de lening.

Om als VvE gezamenlijk een hypothecaire lening aan te gaan, is het noodzakelijk dit vast te leggen in het huishoudelijk reglement, zodat iedereen die een appartement in het complex koopt begrijpt dat hij gehouden is aan dat reglement en dus ook te maken heeft met de aflossing van die lening.
Zodra de lening rond is kunnen we onder andere het dak vervangen en, als de welstandscommissie akkoord gaat, zonnepanelen aan laten leggen.”

Heeft de VvE dat allemaal alleen geregeld en uitgezocht, of hebben jullie daar hulp bij gehad?

Halewijn: “We hebben veel gehad aan de adviezen en begeleiding van 033energie. Deze partij werkt onder andere met meerdere aannemers samen en weet van de hoed en de rand als het gaat om het aanvragen van subsidies. Daarnaast adviseerden ze ook over wat er nog meer nodig was op het gebied van onderhoud en verduurzamen.”
Arjen Mol: “De VvE en vooral Walrick zijn zelf al een tijd heel actief bezig met de rennovatie en verduurzaming van het appartementencomplex. Ze hadden op eigen initiatief al aardig wat gerealiseerd en uitgezocht. Toen wij met elkaar in contact kwamen wilde de VvE vooral weten hoe verder met het onderhoud en tegelijk de verduurzaming, omdat het budget niet toereikend was. Wij hebben ze toen gewezen op de mogelijkheid van de Energie Bespaarlening. Er zit aardig wat geld in dit fonds, speciaal voor energiebesparende maatregelen. Bloemendal Bouw, de aannemer die die de spouwmuurisolatie heeft uitgevoerd, het glas en de kozijnen heeft vervangen en de plafonds van de garages heeft geïsoleerd is, is aangesloten bij 033energie.”

Wat doet 033 energie precies?

Mol: “033Energie is een initiatief vanuit het bedrijfsleven en de overheid om gezamenlijk woningen in Amersfoort energiezuiniger te maken. We geven advies aan particulieren, VvE’s en bedrijven over energiebesparingen. Daarnaast hebben we een kenniscentrum. We willen voorop lopen in de ontwikkelingen op het gebied van verduurzamen en energiebesparing. We werken daarbij samen met de Hogeschool Utrecht en de provincie Utrecht. Tevens hebben we contacten bij de Rabobank om te kijken of er mogelijkheden zijn om bepaalde projecten te financieren. 033energie helpt partijen bij het realiseren van hun renovatie- en verduurzamingsplannen.”

Verduurzamen staat bij steeds meer VvE’s op de agenda, zijn er tips en adviezen vanuit de eigen ervaring?

Halewijn: “Ten eerste is het goed om een berekening te maken om te zien wat feitelijk de kosten worden. Dit kan je door een onafhankelijke partij, zoals bijvoorbeeld 033energie laten doen. Ga niet voor de goedkoopste optie en lees de offertes goed en kritisch door. Hou alle kanten tegen het licht, kijk kritisch en luister open en objectief naar de commentaren van je medebewoners, zodat je uiteindelijk tot een gezamenlijk besluit kunt komen.”

VvE Helpdesk Advies nodig voor uw VvE?

Raadpleeg onze VvE Helpdesk, een praktische vraagbaak en sparringpartner die uitkomst biedt bij uw VvE vraagstukken.

Reacties Laat een bericht achter
Log in met uw profiel

Om een reactie te kunnen plaatsen heeft u een profiel nodig.

Inloggen
Leeslijst
Wilt u meer dan 3 items lezen?

Lees direct verder tot en met 10 items per maand met een gratis Basis-profiel.

Gratis aanmelden
Wij waarderen uw privacy.
Wij en onze partners gebruiken technologie, zoals cookies, op onze website om advertenties te personalificeren en om verkeer te analyseren. Door op accepteren te klikken gaat u akkoord met ons Privacy & Cookiebeleid.