Aansprakelijke voor lekkage in appartement

Als lid van de VvE is het mogelijk om schade toe te brengen aan uw eigendommen. Er kan sprake zijn van opzet, maar ook van nalatigheid. Zo ook in het geval van lekkage.

Gepubliceerd: 09 april 2022

Als er bij een bovenwoning lekkage is, kan de benedenwoning hier last van hebben. Zo kan er sprake zijn van schade aan gemeenschappelijke delen of kan een 120x200 matras vochtschade op lopen. Wat is hierbij de procedure en wie draait voor de schade op? Dat lees je hier.

Wie is aansprakelijk?

Er zijn twee betrokken partijen bij een lekkage: de eigenaar en de VvE. De vraag is wie oploopt voor deze kosten. Wie is in welk geval aansprakelijk?

  • VvE: bij gebreken aan gemeenschappelijke zaken ligt de herstelverplichting bij de VvE. De VvE moet gebreken aan het gebouw laten herstellen. Denk hierbij aan het dak of de fundering. Herstelkosten worden dan gezamenlijk gedragen.

  • Eigenaar: als het gaat om een privé gedeelte is de eigenaar volledig aansprakelijk. De eigenaar zelf is onderhoudsplichtig voor het appartement en bijbehorende zaken: van matras 90x200 tot meubels en de rest van de inboedel.

Onderhoudsplicht en gevolgschade

Het kan voorkomen dat de eigenaar onderhoudsplicht schendt. In het geval van een lekkage kan dit als gevolg hebben dat gemeenschappelijke delen hier gevolgschade door krijgen. De eigenaar is in dit geval ook volledig aansprakelijk. De eigenaar kan ook herstelverplichting krijgen. Dit houdt in dat de eigenaar die aansprakelijk is voor de schade de maatregelen op zich moet nemen. Het is mogelijk dat de VvE de eigenaar aansprakelijk stelt.

Er kan bij lekkage onduidelijk zijn wat en wie de oorzaak is. Ligt de oorzaak bij nalatigheid van de eigenaar of is de VvE verantwoordelijk? Ook kan er onduidelijkheid zijn over of onderdelen tot privé of gemeenschappelijk eigendom behoren. Bij discussie wordt er gekeken naar de ligging van de lekkende leiding. Bevindt deze zich in het appartement? Dan is de eigenaar aansprakelijk. Bevindt deze zich niet in het appartement van de eigenaar? Dan is de VvE aansprakelijk.

VvE Helpdesk Advies nodig voor uw VvE?

Raadpleeg onze VvE Helpdesk, een praktische vraagbaak en sparringpartner die uitkomst biedt bij uw VvE vraagstukken.

Kennisbank Gerelateerd
Reacties Laat een bericht achter
Log in met uw profiel

Om een reactie te kunnen plaatsen heeft u een profiel nodig.

Inloggen
Leeslijst
Wij waarderen uw privacy.
Wij en onze partners gebruiken technologie, zoals cookies, op onze website om advertenties te personalificeren en om verkeer te analyseren. Door op accepteren te klikken gaat u akkoord met ons Privacy & Cookiebeleid.