Alles wat je moet weten over hypotheek berekenen

Een huis kopen is een grote stap en daar komt één van de belangrijkste financiële beslissingen bij kijken: het afsluiten van een hypotheek.

Gepubliceerd: 07 augustus 2023

Een huis kopen zonder hypotheek lijkt voor velen onbereikbaar, daarom is het van groot belang om goed geïnformeerd te zijn over het berekenen van een hypotheek. In deze blogpost gaan we dieper in op alles wat je moet weten over hypotheek berekenen.

Wat is een hypotheek?

Een hypotheek is een grote lening die je afsluit bij een bank om een huis te kunnen financieren. Dit bedrag betaal je in termijnen terug over een lange periode van 30 jaar of meer. De bank vraagt hier rente over. Er zijn twee soorten hypotheken: de lineaire hypotheek en de annuïteitenhypotheek. Bij een lineaire hypotheek betaal je elke maand een vast bedrag en los je dus steeds meer af. Bij een annuïteitenhypotheek betaal je elke maand hetzelfde bedrag, maar bestaat de betaling uit een combinatie van rente en aflossing.

Hoe wordt een hypotheek berekend?

Een hypotheek berekenen, bij bijvoorbeeld Univé, is helemaal niet zo moeilijk. Het begint bij het bepalen van de hoogte van de lening die je nodig hebt. Hierbij wordt rekening gehouden met je inkomen, eventuele schulden en de waarde van het huis. Banken hanteren een maximale hypotheek die je kunt krijgen, dit is meestal gebaseerd op je inkomen.

Vervolgens moet je bepalen welke hypotheekvorm het beste bij jou past. Zoals hierboven beschreven zijn er twee soorten hypotheken: de lineaire hypotheek en de annuïteitenhypotheek. Het is verstandig om bij het maken van deze keuze een financieel adviseur te raadplegen. Een financieel adviseur kan je precies vertellen wat de verschillen zijn en welke hypotheekvorm het beste bij jouw persoonlijke situatie past.

Tot slot moet je ook rekening houden met de rente die je moet betalen. De rente is immers een belangrijk onderdeel van de hypotheeklasten. Hoe hoog deze rente is, hangt af van verschillende factoren, waaronder de actuele rente, de risico's die de bank loopt en de periode waarover je de hypotheek afsluit.

Waar kun je een hypotheek berekenen?

Er zijn verschillende tools beschikbaar waarmee je eenvoudig zelf jouw hypotheek kunt berekenen. Hier kun je onder andere berekenen hoeveel je maandelijks gaat betalen en wat jouw maximale hypotheek is. Het is wel belangrijk om te beseffen dat deze tools slechts een indicatie geven en dat je in sommige gevallen beter een financieel adviseur kunt raadplegen.

Voordat je een hypotheek afsluit is het belangrijk om eerst goed te overwegen of je dit wel wilt en kunt betalen. Het afsluiten van een hypotheek betekent namelijk dat je voor een lange tijd vastzit aan een lening waarover je rente moet betalen. Zorg er daarom voor dat je vooraf een duidelijk overzicht hebt van wat je maandelijks betaalt en wat daarvan de hypotheeklasten zijn.

Een hypotheek berekenen is niet iets wat je zomaar doet. Het is belangrijk om goed geïnformeerd te zijn over de verschillende hypotheekvormen en de bijbehorende kosten. Denk goed na voordat je een hypotheek afsluit. Zorg ervoor dat je vooraf goed weet wat jouw maandlasten zullen zijn en wat dit betekent voor jouw persoonlijke financiële situatie. Raadpleeg bij twijfel altijd een financieel adviseur.

VvE Helpdesk Advies nodig voor uw VvE?

Raadpleeg onze VvE Helpdesk, een praktische vraagbaak en sparringpartner die uitkomst biedt bij uw VvE vraagstukken.

Kennisbank Gerelateerd
Reacties Laat een bericht achter
Log in met uw profiel

Om een reactie te kunnen plaatsen heeft u een profiel nodig.

Inloggen
Leeslijst
Wilt u meer dan 3 items lezen?

Lees direct verder tot en met 10 items per maand met een gratis Basis-profiel.

Gratis aanmelden
Wij waarderen uw privacy.
Wij en onze partners gebruiken technologie, zoals cookies, op onze website om advertenties te personalificeren en om verkeer te analyseren. Door op accepteren te klikken gaat u akkoord met ons Privacy & Cookiebeleid.