Appartement aanschaffen? Tips voor het afsluiten van een hypotheek

Als je voor de eerste keer een appartement gaat kopen, is dat heel spannend. Het is waarschijnlijk de grootste aankoop die je ooit hebt gedaan. Het zal ook de eerste keer zijn dat je te maken krijgt met een hypotheek.

Gepubliceerd: 29 september 2016

Het afsluiten van een hypotheek is niet altijd eenvoudig, het is een complex financieel contract en je hebt misschien (nog) niet alle kennis om te weten welke hypotheek voor jou het beste is. Er zijn veel hypotheekadviseurs die ook zeker kunnen helpen. Echter, ook voor je naar een adviseur gaat is het handig al het een en ander te weten. Hier dus een paar tips voor het afsluiten van een hypotheek.

Bereid jezelf goed voor

Lees jezelf alvast wat in. Zorg ervoor dat je een beetje bekend raakt met de verschillende termen en zorg dat je bij een gesprek zo goed mogelijke vragen kan stellen. Er zijn veel verschillende soorten hypotheken, neem deze alvast door. Als dit je eerste koopwoning is, is een startershypotheek misschien iets voor jou. Bereken ook vast hoeveel geld je maximaal beschikbaar hebt voor de hypotheekkosten. Als je dit lastig vindt, zijn er verschillende websites die je hierbij kunnen helpen. Bedenk ook, voor zover dit kan, of dit in de toekomst hetzelfde blijft.

Laat je goed adviseren

Je hoeft gelukkig niet alles zelf uit te zoeken, een hypotheekadviseur kan je hierbij helpen. Maar niet elke adviseur is even onafhankelijk. Vraag jezelf eerst af of je advies wil van een bank of van een financieel adviseur. De bank vraagt vaak minder geld voor het advies, maar biedt alleen zijn eigen producten aan. Een financieel adviseur vergelijkt meerdere banken en hoewel het advies duurder is, kan hij misschien wel een voordeligere hypotheek vinden. Controleer ook altijd of je adviseur betrouwbaar is en de juiste vergunning en keurmerken heeft.

Verdere tips

Naast bovenstaande is er nog veel meer om op te letten, een goede adviseur zal je daarop ook wijzen. Een van de belangrijkste tips is om bij het vergelijken niet alleen op de rente te letten. Je hebt een rentecomponent en een aflossingscomponent. De uiteindelijke maandlasten zijn afhankelijk van beide, dus bijvoorbeeld ook van de looptijd van de hypotheek. Kijk ook of je in aanmerking komt voor subsidie, zoals een starterslening. Tot slot nog een tip om geld te besparen. Je moet je hypotheekakte inschrijven bij een notaris. Een goede tip is om de hypotheek hoger in te schrijven dan hij is. Je kan dan later je hypotheek verhogen, dus wat extra lenen, zonder dat je opnieuw naar de notaris moet.

VvE Helpdesk Advies nodig voor uw VvE?

Raadpleeg onze VvE Helpdesk, een praktische vraagbaak en sparringpartner die uitkomst biedt bij uw VvE vraagstukken.

Reacties Laat een bericht achter
Log in met uw profiel

Om een reactie te kunnen plaatsen heeft u een profiel nodig.

Inloggen
Leeslijst
Wij waarderen uw privacy.
Wij en onze partners gebruiken technologie, zoals cookies, op onze website om advertenties te personalificeren en om verkeer te analyseren. Door op accepteren te klikken gaat u akkoord met ons Privacy & Cookiebeleid.