VvE Koggestraat 1-23 Rotterdam: hoe je van een renovatie een succesverhaal maakt

De subsidiemogelijkheden vliegen je om de oren, maar hoe krijg je hier grip op? Hoe weet je dat je het juiste aanvraagt en hoe krijg je alle bewoners mee?

Gepubliceerd: 05 april 2017

Vragen die menig VvE-bestuurder bekend in de oren zal klinken. Bij Appartement & Eigenaar krijgen we hier dan ook regelmatig vragen over. De hoogste tijd daarom om eens in de materie te duiken. Bij het zoeken naar informatie hierover, stuitten we al snel op de VvE Koggestraat 1-23 in Rotterdam. Een schoolvoorbeeld van hoeveel je met de juiste stappen en begeleiding kunt bereiken. Laten we bij het begin beginnen...

In eigen beheer

Jarenlang heeft deze Rotterdamse VvE het heft in eigen handen gehad; administratie en onderhoud werd allemaal zelf geregeld, zonder tussenkomst van een beheerder. Hoewel dit heel lang goed ging, de servicekosten werden betaald en het broodnodige onderhoud werd gedaan, begon men langzaam maar zeker de grip te verliezen. Iets wat we wel vaker horen van VvE's die bij ons aankloppen: het beheer gaat een tijdlang goed (of lijkt goed te gaan) maar bij een grondige blik blijkt de administratie toch wat onoverzichtelijk en rommelig en heeft het pand te maken met achterstallig onderhoud. Dit was ook het geval bij de VvE Koggestraat. Gelukkig zijn ze bij deze VvE niet bij de pakken neer blijven zitten en hebben ze actie ondernomen.

De eerste stap

Op zoek naar hulp stuitten de bestuurders op VT2000 VvE Beheer. VT2000 is een betrokken, landelijk opererend en gecertificeerd VvE beheerkantoor. Zij verzorgen voor vele VvE's het administratief, financieel en technisch beheer. Samen met de VvE zijn zij aan de slag gegaan met de administratie en het onderhoud. Door de inkomsten en uitgaven inzichtelijk te maken en de eigenaren stap voor stap te informeren, hebben ze allereerst de administratie weer op orde gebracht. Daarna kwam het onderhoud aan bod. Bezuinigingen op onder meer verzekeringen en elektra, door voordelige contracten af te sluiten, hebben er voor gezorgd dat er meer geld beschikbaar is gekomen voor groot onderhoud. Het allereerste begin om het pand weer up-to-date te krijgen.

Een omvangrijke subsidiepot

In 2013 blijkt vervolgens dat de gemeente Rotterdam een omvangrijke subsidiepot beschikbaar stelt. De ideale manier voor VvE Koggestraat om hun onderhoudsachterstand op een betaalbare manier in te lopen. Er wordt dan ook in samenspraak met de beheerder een plan voor groot onderhoud opgesteld. Op een extra ledenvergadering stemmen de bewoners in met dit plan. Kort gezegd komt het hier op neer: de VvE legt 45% van het geld in, de gemeente vult dit vervolgens aan tot 100%, met een maximum van € 6.000,- per appartement. Uiteraard zijn hier wel voorwaarden aan verbonden. De VvE moet werken met een gecertificeerde beheerder en er moet een gecertificeerd onderhoudsplan (MJOP) zijn. VvE Koggestraat voldoet aan beide voorwaarden. Als de VvE aan dit subsidietraject wil deelnemen, moeten er wel nog een aantal hobbels overwonnen worden. Zo zullen de eigenaren maandelijks een extra bedrag moeten inleggen om het benodigde geld bij elkaar te krijgen. Iets wat niet voor elke appartementseigenaar even eenvoudig is. Vanaf het begin van het traject probeert de VvE echter, samen met de beheerder, zo duidelijk en helder mogelijk te communiceren over het plan. En dit werpt uiteindelijk zijn vruchten af. Er ontstaat steeds meer draagvlak en de eigenaren worden steeds positiever gedurende het gehele proces.

Maximale subsidie

Als beheerder begeleidt VT2000 de VvE bij dit traject. Zo organiseren zij de bouwkundige begeleiding en renovatie. Dat dit een omvangrijk traject is, blijkt wel uit de werkzaamheden die hiervoor gedaan moeten worden. Zo moet de werkomschrijving worden opgesteld, offertes worden aangevraagd en beoordeeld, een gunningsvoorstel worden opgesteld en voorgelegd aan de ledenvergadering en uiteindelijk de opdracht verstrekt worden. Doordat men het als eerste voor elkaar krijgt dat het pand is opgeknapt en het subsidiegeld door de gemeente is uitgekeerd, ontvangt de VvE zelfs de maximale subsidie. Een enorme meevaller!

De verbouwing

Met de verkregen subsidie wordt een bouw- en aannemersbedrijf in de hand genomen. Doordat zij een goede samenwerking hebben met de beheerder en VvE weten ze de overlast voor de bewoners te beperken. En ook bij de daadwerkelijke renovatie blijven de bewoners betrokken, doordat ze voortdurend geïnformeerd worden. Dit lijkt dan het sleutelwoord te zijn voor het hele proces. Betrek mensen bij elk aspect, van plan tot realisatie, en je ziet het draagvlak groeien. De verbouwing is dan ook een groot succes gebleken. Het gebouw heeft er een enorme boost van gehad, er is een duidelijk verschil te zien met naastgelegen gebouwen. En aangezien dit het eerste pand is, dat dit op deze manier is gelukt, zijn de bewoners dan ook terecht erg trots op het resultaat.

Sinds de start in 1997 heeft VT2000 zich gespecialiseerd in het beheer en bestuur van VvE’s. Ook interesse in hun diensten? Kijk op www.vt2000.nl voor meer informatie.

 

VvE Helpdesk Advies nodig voor uw VvE?

Raadpleeg onze VvE Helpdesk, een praktische vraagbaak en sparringpartner die uitkomst biedt bij uw VvE vraagstukken.

Reacties Laat een bericht achter
Log in met uw profiel

Om een reactie te kunnen plaatsen heeft u een profiel nodig.

Inloggen
Leeslijst
Wilt u meer dan 3 items lezen?

Lees direct verder tot en met 10 items per maand met een gratis Basis-profiel.

Gratis aanmelden
Wij waarderen uw privacy.
Wij en onze partners gebruiken technologie, zoals cookies, op onze website om advertenties te personalificeren en om verkeer te analyseren. Door op accepteren te klikken gaat u akkoord met ons Privacy & Cookiebeleid.