..........
shadow_fix

Complete ontzorging

Er zijn weinig aannemers of installateurs die garantie geven op prestatie. Want het is natuurlijk mooi dat een hr-ketel je appartement verwarmt, maar hoe weet je dat de ketel dit ook op de juiste manier doet?

Met andere woorden: is de hr-ketel ook zo aangesloten dat hij op de best mogelijke manier presteert.

Bij Appartement & Eigenaar gaan we regelmatig bij VvE's langs en we zien dan ook dat in het overgrote deel van de gevallen niet de VvE zelf de oorzaak is van de achterstand in onderhoud van het gebouw. Vaak komt dit namelijk (mede) voort uit het feit dat offertes van onderhoudsbedrijven niet duidelijk zijn, bijvoorbeeld op het gebied van garanties en wat er onder meerwerk valt. Een gevolg hiervan kan zijn dat het lastig is om als VvE een besluiten te nemen op de vergadering, simpelweg omdat er teveel vragen zijn. En dat is onnodig!

Ontzorgen

Maar wat is dan de oplossing? Gelukkig zijn er steeds meer bedrijven die in service denken in plaatsen van producten verkopen. Hoe werkt dat? Denk bijvoorbeeld aan een installateur waarbij je als VvE geen verlichting met lampen en sensoren koopt maar simpelweg licht. Je gaat dan samen met de installateur om tafel om een plan op te stellen waarin specifiek benoemd staat op welke momenten op de dag je in je algemene ruimtes licht wil hebben en hoeveel. Vervolgens zoek je samen hierbij de armaturen uit en krijg je een offerte gebaseerd op de wensen van de VvE. Dit klinkt wellicht nog niet wereldschokkend, maar naast de installatie sluit je met de installateur ook een onderhouds- en prestatiecontract van bijvoorbeeld 5 of 10 jaar af. Dit betekent dat de installateur de verplichting op zich neemt om voor die periode de afgesproken prestaties, namelijk de afgesproken hoeveelheid licht op de afgesproken tijden, te verzorgen. Iets waaraan je als VvE deze installateur dus ook kunt houden. Dat noemen we nog eens ontzorgen!

Samenwerking

Dit begint namelijk meer op een nauwe samenwerking met een installateur te lijken in plaats van enkel en alleen het afsluiten van een contract. Bijkomend voordeel voor de VvE is natuurlijk dat wanneer er iets kapot gaat, in dit geval een lamp, er geen discussie binnen de VvE meer is wie dit moet vervangen en wie wel of niet voor de kosten moet opdraaien. Deze (kleine) irritaties zijn dus niet meer nodig. En dat is natuurlijk iets waar elke VvE zal toejuichen!

De waarde van ontzorging

Indirect gaan de positieve gevolgen van een prestatiecontract dus vele malen verder dan alleen het ontzorgen van de VvE en het ontbreken van meerwerk op de eindfactuur. Ook dit zijn natuurlijk al twee hele belangrijke overwegingen om te kiezen voor een prestatiecontract. Uit de vele contacten die wij met VvE's hebben, horen wij echter regelmatig dat het simpele feit van het idee van ontzorging vaak al zwaarder weegt dan het besparen op kosten.

Waar moet een goed prestatiecontract aan voldoen?

De basis voor elk functionerend prestatiecontract is dat de prestatie duidelijk meetbaar moet zijn. Spreek bijvoorbeeld niet af: 'de lamp wordt vervangen als hij het niet meer doet'. Dit lijkt eenduidig; maar wat is de definitie hiervan? Een ledlamp kan bijvoorbeeld minder licht geven of helemaal geen licht meer. Dit maakt de prestatie niet meetbaar en dus niet eenduidig. Meetbaar in dit geval zou bijvoorbeeld zijn: op elke galerij van het gebouw is er op een hoogte van 1 meter over de gehele galerij altijd een lichtniveau van minimaal 500 lux. Dit is een meetbare waarde die elk moment van de dag gecontroleerd kan worden. Hierdoor heb je geen kans op discussie. Iedereen weet waar hij aan toe is en wat er verwacht mag worden. Ook voor de betrokken werkt dit erg fijn.

Waar vind ik deze bedrijven?

Het is écht mogelijk lange-termijn-afspraken met een bedrijf te maken waarbij een gelijkwaardige verhouding aanwezig is tussen prestatie en betaling. Maar dat klinkt natuurlijk erg simpel. Maar het is niet zo simpel om die bedrijven te vinden. Op dit moment kun je als VvE denken aan de volgende onderdelen van je gebouw waar je prestatiecontracten goed op zou kunnen afsluiten:
- Verlichting inclusief een lichtgarantie
- Zonnepanelen inclusief prestatiegarantie

 • GlansGarant

  gevel

  U bent bestuurder of lid van een VvE? Dan bespaart GlansGarant u veel tijd, discussies en geld.

 • Warm en veilig stoken

  verwarming

  Het stookseizoen is begonnen, de cv-ketels draaien volop. Om het binnenshuis warm én gezond te houden is periodiek onderhoud van de cv-installatie en rookgasafvoer noodzakelijk.

 • VBR: alles van waarde moet onderhouden worden

  balkon

  De VBR (Vereniging van Gecertificeerde BetonReparatiebedrijven) staat voor brancheontwikkeling met de thema's: meerwaarde, duurzaamheid, kennis en kwaliteit. Het zijn begrippen van deze tijd waaraan de VBR daadwerkelijk inhoud geeft!

 • Preventief onderhoud

  bouwtechniek

  Waarom nu investeren later loont.

 • Kiezen voor totaal onderhoud

  mjop

  Regelmatig komt in Appartement & Eigenaar het onderhoud van het complex aan bod. Er zijn diverse manieren en partijen die het onderhoud kunnen regelen. In deze editie nemen we het totaalonderhoud onderhoud onder de loep.

0 reacties

Laat hier uw reactie of review achter:


Aanbevolen

top
inloggen
Meld je aan voor een gratis account...
sluiten
Aanmelden met Facebook Aanmelden met Twitter
of meld je aan met je e-mailadres
Heb je al een account?
Inloggen
Inloggen met Facebook Inloggen met Twitter
of log in met je gebruikersnaam