Ongewenste gasten - beestjes

Mieren, muggen, vlooien, wespen… Allemaal beestjes die je liever niet in je huis hebt. En al helemaal niet tijdens je vakantie. Zo hou je ze buiten.

Gepubliceerd: 30 juni 2016

Geen web, geen spin

Wist u dat spinnen in Nederland beschermd zijn? En dat je ze dus niet zomaar mag doden? Verjagen mag wel. Met een slim goedje dat ervoor zorgt dat spinnenwebben niet hechten. Spider Free Insect Clean is zo’n middel. Het bestaat uit natuurlijke ingrediënten en legt een transparant laagje over kozijnen en andere plekken waar spinnen (en insecten) zich graag huisvesten.
De duurzame beschermlaag gaat ongeveer 6 maanden mee.
www.tuinierdier.nl

Inpluggen en wegwezen!

De Pest Free is een handig apparaatje dat je inplugt in het stopcontact en vervolgens ongedierte verjaagd. Hoe? Door het bestaande elektromagnetische veld te beïnvloeden. Dit veld is in elke woning en elk pand aanwezig. Verandert het, dan raken muizen, kakkerlakken, zilvervisjes en ratten gestrest en gedesoriënteerd. Ze zullen snel vertrekken.
De apparaatjes kunnen zowel in de eigen woning als in de gemeenschappelijke ruimten van het appartementencomplex geplaatst worden.
Huisdieren hebben er geen last van net zo min als computers en ander fijngevoelig apparatuur.
www.pestfree.nl

3 x S check

Goed schoonmaken, de ramen en roosters sluiten, de kattenbak legen en schoonmaken, de koelkast leegmaken… De meeste tips om ongedierte te voorkomen, liggen voor de hand. Maar deze drie waren nieuw voor ons:
1) Spetters. Ook daar komt ongedierte op af. Voortaan maken we het fornuis, de oven, het aanrecht en de keukenvloer dus extra goed schoon.
2) Stof. In de stofzuigerzak tieren beestje welig. Weggooien dus. En de stofzuigermond ook even goed schoonmaken.
3) Sponzen. Restjes eten hopen zich op afwassponzen en – borstels. Weg ermee.

Don’t let the bedbugs bite

Bedwantsen, ook wel bedbugs genoemd waren na de Tweede Wereldoorlog in Nederland zo goed als uitgeroeid. Echter, doordat we steeds meer en steeds verder reizen, is de bedwants weer terug in Nederland, ze kruipen namelijk graag in koffers en reizen zo mee terug.
Signalement bedwants:
- 5 tot 6 mm groot
- Plat lichaam

Bedwantsen verstoppen zich in kleine kiertjes in en rond het bed verstoppen en wachten tot hun prooi, de mens, slaapt. Wie eenmaal bedwantsen in huis heeft, zal een professioneel bedrijf in moeten schakelen om de bloedzuigende parasieten te bestrijden. Met deze tips voorkom je dat de bedwants als ongewenste souvenir mee naar huis reist:
Leg bij aankomst op je vakantieadres (hotel, caravan, tent, camper) niet direct je koffer op bed. De badkamer is een veilige plek, omdat bedwantsen hier maar zelden komen.
Controleer of er sporen van bedwantsen te vinden zijn, aanwijzingen voor de aanwezigheid van dit ongedierte zijn kleine rode vlekjes op het matras, vervellingshuidjes en uitwerpselen.
Onderzoek de naden van het matras, het hoofdbord van het bed, de randen van de lattenbodem, de nachtkastjes en stopcontacten in de buurt van het bed.
Mochten er aanwijzingen voor de aanwezigheid van bedwantsen zijn, meldt dit dan en vraag om een ander verblijf.
TIP: tik in Google de naam van je vakantieadres in combinatie met het woord bedbugs om meer te weten te komen over de mogelijke aanwezigheid van dit ongedierte.

Fruitvliegjes in de val

Soms lijkt het alsof ze ineens met grote getalen uit het niets zijn opgedoken, fruitvliegjes! Ze kunnen overal zitten waar etensresten liggen. Favoriete plekken: de vaatwasser, de vuilnisbak en de fruitschaal. Heb je ze eenmaal in je huis, dan kun je zelf vrij eenvoudig een val maken om ze te vangen.
1) Doe een stuk fruit en een scheut wijn in een glazen pot.
2) Dek de pot af met plasticfolie.
3) Trek het plastic goed strak over de opening zit.
4) Maak een aantal minuscule gaatjes in het plastic.
De fruitvliegjes kunnen wel door deze gaatjes naar binnen komen, maar niet meer er uit. Er zijn ook kant-en-klare fruitvliegvallen te koop, bijvoorbeeld van Doctor Clean.
www.doctorclean.nl

Bijenbekjes tegen wespen
Wespen verstoppen zich graag in spouwmuren. Ze komen binnen via de zogenaamde open stootvoegen. Deze voegen zorgen voor een goede ventilatie van de spouwmuur en moeten daarom ook open blijven. Roestvrijstalen bijenbekjes bieden uitkomst. Deze worden in de voeg geplaatst, dit kan zowel vóór het voegen als later.
www.bijenbekje.nl

Deskundige bestrijding

Krijg je ondanks alle voorzorgsmaatregelen toch te maken met overlast door plaagdieren, schakel dan altijd een deskundig bedrijf in. Een overzicht van deze bedrijven vind je op de site van de Nederlandse Vereniging van Plaagdiermanagement bedrijven.
www.nvpb.org

McMier

In een recente studie is onlangs bewezen dat mieren die binnen gebouwen leven waar veel mensen wonen zich hebben aangepast aan onze leefwijze. Deze mieren hebben een voorkeur ontwikkeld voor junkfood zoals chips, koek, chocolade en andere vette en koolhydraathoudende producten.

Met geur wespen verjagen

Wespen zijn nuttige wezens, ze eten namelijk andere insecten, het is dus beter ze te verjagen dan ze te doden. Er zijn geuren waar wespen slecht tegen kunnen en die zorgen dat ze uit je buurt blijven: kruidnagel, azijn, sinaasappel en citroen, koffie, ui en wierrook.
TIP: steek kruidnagels in een halve citroen of sinaasappel voor een nog sterker geureffect.

VvE Helpdesk Advies nodig voor uw VvE?

Raadpleeg onze VvE Helpdesk, een praktische vraagbaak en sparringpartner die uitkomst biedt bij uw VvE vraagstukken.

Kennisbank Gerelateerd
Reacties Laat een bericht achter
Log in met uw profiel

Om een reactie te kunnen plaatsen heeft u een profiel nodig.

Inloggen
Erik Murman
8 jaar geleden
Klustervliegen wat doe je er aan?
Erik Murman
8 jaar geleden
Klustervliegen wat doe je er aan?
Leeslijst
Wij waarderen uw privacy.
Wij en onze partners gebruiken technologie, zoals cookies, op onze website om advertenties te personalificeren en om verkeer te analyseren. Door op accepteren te klikken gaat u akkoord met ons Privacy & Cookiebeleid.