Brandveiligheid; wat kun je zelf doen?

U realiseert het zich misschien niet helemaal, maar brandveiligheid wordt niet alleen door het gebouw zelf of installaties zoals rookmelders bepaald maar ook door u, uw medebewoners en gasten.

Gepubliceerd: 23 oktober 2023

Door: J.Witlox, Directeur bij Witlox brandveiligheid.

In het wereldje van brandveiligheid is zoals in alle werelden een grote hoeveelheid afkortingen voorhanden. Er wordt gesproken over ‘BIO-maatregelen’. B staat voor bouwkundige voorzieningen. Denk bijvoorbeeld aan de eis dat uw woning een onafhankelijk brandcompartiment moet zijn van de woning van de buren en gemeenschappelijke ruimten zoals gangen. De I staat voor installatietechnische voorzieningen. Denk bijvoorbeeld aan de verplichting dat u minimaal 1 rookmelder heeft maar ook niet verplichte zaken zoals brandblussers, branddekens. Heeft u ze? De O staat voor organisatie. Daarmee wordt ‘de mens’ bedoeld. Neemt het niet persoonlijk op maar ‘de mens’ is vaak de grote risicofactor van brandveiligheid. We leggen het uit.

Brandrisico = kans op brand x het effect dat een brand bij u heeft.

U mag ervan uitgaan dat uw woning op zichzelf een goed brandcompartiment is. Een brand bij uw buren zal er enige tijd over doen voordat deze ook ‘uw brand wordt’. Afhankelijk van de leeftijd van uw woning zal dat minimaal 20 minuten duren en liefst 60 minuten. Deze tijd heeft u om te vluchten als dat nodig is. We kijken in de bouwregelgeving (lees Bouwbesluit) niet naar de mogelijkheden die bewoners hebben om te vluchten. Bent u goed mobiel of heeft u misschien een rollator of rolstoel of scootmobiel nodig? U heeft allemaal dezelfde tijd om te vluchten.

De káns op brand wordt meestal niet door het gebouw bepaald. De grootste kans op brand heeft in Nederland te maken met roken of koken en steeds vaker, opladen van zaken als mobiele telefoons, accu’s van elektrische fietsen. U bent zelf degene die hier grote invloed op heeft. Zorg er bijvoorbeeld voor dat u niet ’s nachts zaken laat opladen, doe dat opladen ook altijd op een harde ondergrond en niet op uw bank, stoel, bed of erger… onder uw kussen. Daarmee voorkomt u dat op te laden dingen te heet worden. Denk er ook aan dat de kans op brand vergroot door opslag van spullen in de gemeenschappelijk gang (kans op brandstichting), oude vriezers in de berging of veel te veel kabels en apparatuur in de meterkast (oververhitting).

Op het effect van een eventuele brand kunt u ook grote invloed hebben. Hiervoor spraken we over opslag van spullen in de (gemeenschappelijke) gang. Mocht er brand uitbreken dan zou dat de vluchtmogelijkheid kunnen blokkeren of in ieder geval lastiger maken. Dit heeft bijvoorbeeld geleid tot de zeer slecht afgelopen brand in een appartementencomplex in Arnhem. Vreselijk voor de slachtoffers en nabestaanden maar ook voor de jonge dadertjes en hun familie die dachten wat kattenkwaad uit te halen.

Opslag van spullen in de parkeergarage, als u die heeft natuurlijk, kan ervoor zorgen dat een brand in een auto via de opslag van spullen kan overslaan naar de auto die misschien pas 2 of 3 parkeervakken verderop staat.

U ziet het. De rol van de mens is misschien wel het belangrijkste. Als we het even samenvatten; zorg voor goed gebruik van uw spullen en houd uw vluchtroutes en gemeenschappelijke ruimten schoon. Mocht u vragen hebben? U kunt ons altijd even bellen, dat kost u niets en mocht het nodig zijn dat we echt even tijd voor u maken dan zult u zien dat u dat prettig zult vinden.

VvE Helpdesk Advies nodig voor uw VvE?

Raadpleeg onze VvE Helpdesk, een praktische vraagbaak en sparringpartner die uitkomst biedt bij uw VvE vraagstukken.

Reacties Laat een bericht achter
Log in met uw profiel

Om een reactie te kunnen plaatsen heeft u een profiel nodig.

Inloggen
Leeslijst
Wilt u meer dan 3 items lezen?

Lees direct verder tot en met 10 items per maand met een gratis Basis-profiel.

Gratis aanmelden
Wij waarderen uw privacy.
Wij en onze partners gebruiken technologie, zoals cookies, op onze website om advertenties te personalificeren en om verkeer te analyseren. Door op accepteren te klikken gaat u akkoord met ons Privacy & Cookiebeleid.