Toezicht op vakbekwaamheid plaagdierbeheersers schiet tekort

De brancheorganisatie voor professionele plaagdiermanagementbedrijven NVPB signaleert dat het overheidstoezicht op de vakbekwaamheid van professionele plaagdierbeheersers tekort schiet.

Gepubliceerd: 11 augustus 2017

“Als sector voorzien wij meer excessen wanneer overheidstoezicht niet borgt dat plaagdierbeheersing op professionele wijze wordt uitgevoerd”, aldus Dio Naaktgeboren (voorzitter van de NVPB).

Besmetting van kippen met fipronil

Het is niemand ontgaan dat op grote schaal kippen zijn besmet met fipronil, waarbij een bloedluisbestrijdingsbedrijf gebruik heeft gemaakt van een middel dat daarvoor verboden is. Voor staatssecretaris Van Dam (EZ) en minister Schippers (VWS) is dit aanleiding te bezien of er in het toezicht meer nadruk gelegd moet worden op illegaal gebruik van middelen in de agrarische sector. Dit blijkt uit de Kamerbrief die vorige week hierover aan de Tweede Kamer is verzonden. De NVPB verwelkomt een aanscherping van het toezicht op plaagdierbeheersing in de agrarische sector. In aanvulling hierop signaleert de NVPB twee belangrijke aandachtspunten.

Houd toezicht op de vakbekwaamheid van plaagdierbeheersers

In Nederland geldt een wettelijke verplichting om in het bezit te zijn van een vakbekwaamheidsbewijs (diploma) voor het toepassen van biociden voor plaagdierbeheersing. Uit de berichtgeving is gebleken dat de personen die de bloedluisbestrijding uitvoerden niet over dit diploma beschikten. Het diploma borgt de professionaliteit van de individuele plaagdierbeheerser. Een belangrijk onderdeel is dat de professional tijdig overlast van plaagdieren herkent, preventief maatregelen neemt en weet welke middelen en technieken mogen worden toegepast. Toezicht hierop is essentieel om excessen als gevolg van dierplagen te voorkomen en om illegaal middelengebruik tegen te gaan.

Houd toezicht op de verplichte bedrijfscertificering voor rattenbeheersing

Sinds 1 juni 2017 moeten professionele plaagdiermanagementbedrijven en agrarische ondernemingen gecertificeerd zijn om buiten gebouwen biociden te gebruiken voor rattenbeheersing. “Deze wettelijke verplichting wordt momenteel niet gehandhaafd, omdat hieraan geen prioriteit wordt gegeven door de toezichthouders NVWA en ILT”, aldus Naaktgeboren. Het gebrek aan handhaving werkt ook hier illegaal middelengebruik in de hand.

VvE Helpdesk Advies nodig voor uw VvE?

Raadpleeg onze VvE Helpdesk, een praktische vraagbaak en sparringpartner die uitkomst biedt bij uw VvE vraagstukken.

Reacties Laat een bericht achter
Log in met uw profiel

Om een reactie te kunnen plaatsen heeft u een profiel nodig.

Inloggen
Leeslijst
Wij waarderen uw privacy.
Wij en onze partners gebruiken technologie, zoals cookies, op onze website om advertenties te personalificeren en om verkeer te analyseren. Door op accepteren te klikken gaat u akkoord met ons Privacy & Cookiebeleid.