Dit zijn verplichte verzekeringen die jouw VVE nodig heeft

Verzekeringen zijn onmisbaar voor Verenigingen van Eigenaren (VvE's) om zowel de belangen van individuele eigenaren als de gemeenschappelijke ruimtes in een gebouw te beschermen.

Gepubliceerd: 10 juli 2024

Deze verzekeringen dekken verschillende risico's en incidenten die kunnen voorkomen bij het beheer van een VvE. Sommige van deze verzekeringen zijn verplicht, terwijl andere sterk aanbevolen worden om de financiële gezondheid en de voortzetting van het beheer van het gebouw te garanderen.

Opstalverzekering voor VvE’s

Een van de eerste verzekeringen die een Vereniging van Eigenaren (VvE) moet afsluiten, is de opstalverzekering. Wat is een opstalverzekering? Deze dekt schade aan de bouwkundige onderdelen van het gebouw, zoals gevels, vloeren en muren. Het is heel belangrijk dat de VvE de herbouwwaarde van het pand correct bepaalt, omdat dit het maximale bedrag is dat de verzekeraar uitbetaalt bij schade. Als je onderverzekerd bent, krijg je mogelijk niet alle kosten vergoed en dat moet de VvE dan zelf aanvullen.

Appartementsclausule

Bij het afsluiten van een woonverzekering, waaronder de opstalverzekering, is het slim voor een VvE om een appartementsclausule op te nemen. Deze clausule garandeert dat schade ook gedekt is als die veroorzaakt is door een individuele appartementseigenaar. Zo weet de VvE zeker dat schade, zelfs als die door nalatigheid van een eigenaar komt, vergoed wordt volgens de voorwaarden van de polis.

Aansprakelijkheidsverzekering

Naast de opstalverzekering is het voor een VvE verplicht om een aansprakelijkheidsverzekering te hebben. Deze verzekering dekt schade aan anderen die veroorzaakt wordt door het pand of gebreken daaraan. Dit kan gaan om materiële schade of letselschade die plaatsvindt op het terrein van de VvE.

Optioneel: Bestuurdersaansprakelijkheidsverzekering

Er zijn ook optionele verzekeringen, zoals de bestuurdersaansprakelijkheidsverzekering. Deze beschermt bestuursleden van de VvE tegen persoonlijke aansprakelijkheid voor acties die zij in hun bestuursfunctie uitvoeren. Dit is erg belangrijk, gezien de financiële belangen en de besluiten die genomen worden binnen VvE's.

Optioneel: Rechtsbijstandsverzekering

Een rechtsbijstandsverzekering zorgt ervoor dat de VvE juridische hulp krijgt bij conflicten, of het nu gaat om problemen met leveranciers, aannemers of zelfs eigen leden. Deze verzekering kan ook van pas komen als de VvE schade wil verhalen die door anderen is veroorzaakt.

Optioneel: Glasverzekering

Hoewel een opstalverzekering heel belangrijk is, dekt deze niet altijd schade aan glas. Het kan dus verstandig zijn om een aparte glasverzekering af te sluiten, zodat ook schade aan ruiten van het pand gedekt is.

Optioneel: Ongevallenverzekering

Leden van de VvE die vrijwillig klusjes of onderhoudswerk doen, kunnen zich indekken met een ongevallenverzekering. Deze verzekering dekt letselschade die kan ontstaan tijdens deze werkzaamheden. Welke verzekeringen passen bij jullie?

VvE Helpdesk Advies nodig voor uw VvE?

Raadpleeg onze VvE Helpdesk, een praktische vraagbaak en sparringpartner die uitkomst biedt bij uw VvE vraagstukken.

Reacties Laat een bericht achter
Log in met uw profiel

Om een reactie te kunnen plaatsen heeft u een profiel nodig.

Inloggen
Leeslijst
Wilt u meer dan 3 items lezen?

Lees direct verder tot en met 10 items per maand met een gratis Basis-profiel.

Gratis aanmelden
Wij waarderen uw privacy.
Wij en onze partners gebruiken technologie, zoals cookies, op onze website om advertenties te personalificeren en om verkeer te analyseren. Door op accepteren te klikken gaat u akkoord met ons Privacy & Cookiebeleid.