Een nieuwe vloer in je appartement, wat zijn de mogelijkheden?

Verbouwen in een appartement is anders dan in een huis. Vaak is er minder ruimte en je hebt aan iedere kant, zowel boven als onder buren om rekening mee te houden.

Gepubliceerd: 18 november 2022

Verbouwen in een appartement is anders dan in een huis. Vaak is er minder ruimte en je hebt aan iedere kant, zowel boven als onder buren om rekening mee te houden. Over het leggen van een vloer moet je dan ook goed nadenken. Bijvoorbeeld of het materiaal geluidsdempende eigenschappen heeft. Hier zoeken we uit welk type vloer geschikt is voor in een appartement.

Geluidsdemping

De juiste vloer of ondervloer is belangrijk in een appartement. Je bent namelijk verplicht je te houden aan de 10bd-regel. Dat houdt in dat je moet zorgen voor een geluidsreductie van 10db als je een vloer legt. Zo hebben de onderburen geen last van je voetstappen als je door de kamer loopt.

Ondervloer

Voor wat oudere appartementen is vanwege de 10db-regel het leggen van een ondervloer verplicht. Nieuwere appartementen zijn vaak wat beter geïsoleerd waardoor het leggen van een ondervloer niet altijd nodig is. Kies je voor een ondervloer let dat de ondervloer een keurmerk heeft. Gecertificeerde ondervloeren hebben een NEN of ISO-certificering. Deze ondervloeren zijn officieel erkend door de VvE en door de overheid.

Vloerverwarming

Ook als je in een appartement woont heb je de mogelijkheid om vloerverwarming aan te leggen. Met vloerverwarming heb je nooit meer last van koude voeten en je geeft je meer wooncomfort. Daarnaast kun je met vloerverwarming besparen op je energierekening.

PVC vloer

Een PVC vloer kan een verstandige keuze zijn doordat deze vrij stil gelegd kan worden en geluiddempende kwaliteiten heeft. De vloer is daarnaast gemakkelijk te onderhouden en krasbestendig. Al met al is PVC een geschikt materiaal voor een vloer in een appartement.

Kurkvloer

Kurk vloerbedekking heeft een isolerende werking en is daarom perfect als vloer in een appartement. Zowel op het gebied van geluid als thermisch. Dat betekent dat je warme voeten houdt als je over een kurkvloer loopt. Ook in vochtige ruimtes zoals de badkamer is kurk geschikt. Het materiaal is namelijk waterbestendig. Kurkvloeren zijn in allerlei kleuren en verschillende stijlen beschikbaar. Daardoor past dit type vloer in ieder interieur.

Kliksysteem

Veel kurkvloeren werken met een kliksysteem. De vloer bestaat uit planken die makkelijk in elkaar te klikken zijn. Om een kurkvloer te leggen heb je geen lijm nodig. Kurkvloeren zijn makkelijk te onderhouden. Stofzuigen is voldoende en kleine vlekken kunnen makkelijk worden verwijderd met een vochtige doek.

Tapijt

Niet erg verrassend misschien, tapijt is een van de meest geluiddempende vloeren. Daardoor is een tapijtvloer erg handig in een appartement. Daarnaast voelt tapijt ook prettig aan je voeten. Toch wordt tapijt niet vaak gekozen. Het wordt gezien als ouderwets en tapijt is niet erg makkelijk schoon te maken. Toch is het het overwegen waard als een goede geluiddempende vloer zoekt voor in je appartement.

Linoleum

Ook een vloer die geluid goed dempt is linoleum. Deze vloersoort is gemaakt van natuurlijke materialen zoals vlas, jute en olie. Het is een duurzaam materiaal dat lang mee gaat. Het enige nadeel van linoleum is dat het niet goed tegen vocht en bepaald soorten schoonmaakmiddelen kan.

Vinyl

Ook vinyl is geluiddempend en kan prima worden gelegd in een appartement. Daarnaast is dit een voordelige optie. Vinylvloeren zijn te krijgen in allerlei soorten en maten. Bij vinyl is de toplaag zachter dan bij linoleum. Hierdoor kan het sneller worden aangetast door scherpe objecten.

Waar let je nog meer op bij het uitkiezen van een vloer?

Veel wordt bepaald door de kleur en het motief van de vloer. Kies niet voor een te druk motief in een wat kleinere ruimte. Ook het kiezen van een donkere vloer laat de ruimte kleiner lijken. In een kleine ruimte kun je beter kiezen voor een lichte vloer. Dit zorgt voor een ruimtelijk effect. In een grote woon-eetkamer kun je wel kiezen voor een donkere vloer. Een donkere vloer zorgt voor sfeer en warmte. Zorg er dan wel voor dat je een lichte kleur gebruikt op de muren.

Andere overwegingen

Het is natuurlijk ook belangrijk om te kiezen voor een vloer die past binnen je budget. Daarnaast is het handig om rekening te houden met je toekomstplannen. Hoe lang wil je in je appartement blijven wonen. Wil je een beperkte tijd in je appartement blijven wonen, dan hoef je misschien niet te investeren in een vloer die tien jaar mee gaat, maar geef je het geld liever uit aan leuke meubels.

<

<

VvE Helpdesk Advies nodig voor uw VvE?

Raadpleeg onze VvE Helpdesk, een praktische vraagbaak en sparringpartner die uitkomst biedt bij uw VvE vraagstukken.

Reacties Laat een bericht achter
Log in met uw profiel

Om een reactie te kunnen plaatsen heeft u een profiel nodig.

Inloggen
Leeslijst
Wij waarderen uw privacy.
Wij en onze partners gebruiken technologie, zoals cookies, op onze website om advertenties te personalificeren en om verkeer te analyseren. Door op accepteren te klikken gaat u akkoord met ons Privacy & Cookiebeleid.