Een nieuwe vloer voor je appartement: de beste tips

Een nieuwe vloer laten plaatsen in een appartement vraagt net wat extra aandacht.

Gepubliceerd: 31 mei 2024

Soms zijn bepaalde vloertypen niet toegestaan in verband met geluidsoverlast voor met name je benedenburen. Dit staat dan vermeld in het huishoudelijk reglement van de verhuurder of van de Vereniging van Eigenaren. Het is belangrijk om je aan de regels te houden. Doe je dat niet dan kan dat betekenen dat er wordt geëist dat je een geplaatste vloer vervangt en dat kan leiden tot hoge extra kosten. Naar de rechter stappen heeft meestal geen zin, omdat die het huishoudelijk reglement als bekend bij de bewoner veronderstelt.

Waar moet je op letten?

Lees eerst het huishoudelijk reglement of er regels zijn waar je je aan moet houden bij het plaatsen van een vloer. De vloer in een appartement mag geen overlast geven voor medebewoners. Daarom zijn plavuizen soms niet toegestaan. Bedenk dat je het zelf ook niet prettig zou vinden als je hinder hebt van buren die met luid kabaal over hun vloer lopen te klossen. Als er geen restricties zijn, kun je sowieso rekening met elkaar houden door bijvoorbeeld in huis geen schoenen te dragen. Je hoeft natuurlijk niet door je huis te sluipen of je adem in te houden als je in de keuken een vork laat vallen. Als je in een appartement woont dan kies je ervoor om met meerdere mensen op een relatief kleine ruimte te wonen en dan heb je allicht meer geluidsoverlast van elkaar dan in een vrijstaand huis.

Huurhuis? Kies een vloer die gemakkelijk kan worden verwijderd

Als je je appartement huurt dan moet je dit bij vertrek vaak in de originele staat achterlaten. Soms kun je met de nieuwe huurder afspreken om vloerbedekking te laten liggen of bepaalde andere aanpassingen niet te verwijderen. Maar als de verhuurder erop staat dan moet je het appartement ‘bezemschoon’ opleveren en dat betekent dus ook dat de vloeren eruit moeten. Als je hier rekening mee wilt houden dan kies je een vloer die je er gemakkelijk uit kan halen indien nodig. Dit geldt bijvoorbeeld voor plak PVC of laminaat. Tapijt, zeker als er ondertapijt onder ligt, is vaak een drama om te verwijderen. Dat geldt ook voor bepaalde soorten kurkvloer. Een vloer van plavuizen geeft relatief veel afval wat moet worden afgevoerd naar de milieustraat.

Kies een neutrale kleur vloer

Zeker als je in een huur appartement woont is het wijs om een neutrale kleur vloer te kiezen. Dan is de kans immers het grootst dat de volgende huurder de vloer wel wil laten liggen als jij vertrekt. Kies je voor een uitgesproken kleur, dan is die kans een stuk kleiner en loop je dus het risico dat je de vloer moet verwijderen. In een koopwoning maakt dit natuurlijk niet uit. Dan is het voor de volgende eigenaar take it, or leave it. De vloer verwijderen hoeft de vertrekkende bewoner dan niet te doen.

VvE Helpdesk Advies nodig voor uw VvE?

Raadpleeg onze VvE Helpdesk, een praktische vraagbaak en sparringpartner die uitkomst biedt bij uw VvE vraagstukken.

Reacties Laat een bericht achter
Log in met uw profiel

Om een reactie te kunnen plaatsen heeft u een profiel nodig.

Inloggen
Leeslijst
Wilt u meer dan 3 items lezen?

Lees direct verder tot en met 10 items per maand met een gratis Basis-profiel.

Gratis aanmelden
Wij waarderen uw privacy.
Wij en onze partners gebruiken technologie, zoals cookies, op onze website om advertenties te personalificeren en om verkeer te analyseren. Door op accepteren te klikken gaat u akkoord met ons Privacy & Cookiebeleid.