Een sedumdak voor een duurzamere woning
Een sedumdak wordt ook wel een groendak genoemd, vanwege de toevoeging van groen aan de openbare ruimte.
Een sedumdak voor een duurzamere woning
In Nederland krijgen we steeds meer te maken met het veranderende klimaat. We hebben langere periodes van aanhoudende droogte, of juist zwaardere regenval. Veel woningen zijn daar nog niet goed op voorbereid. We zien dat in de zomer veel woningeigenaren moeilijk de hitte buiten kunnen houden, terwijl in de winter de stijgende gasprijzen juist weer voor warmte problemen zorgen. Om klimaatbestendiger te worden, zullen we onze woningen daar ook op aan moeten passen. Als VvE kunt u daar gezamenlijk een verschil in maken! Dit kan al met kleine maatregelen, zoals het plaatsen van tochtstrips of radiatorfolie. Een opkomende maatregel die steeds populairder wordt, is het plaatsen van een sedumdak.
Wat is een sedumdak?
Een sedumdak, de naam zegt het eigenlijk al: een dak wat bestaat uit sedum, oftwel planten! Een sedumdak wordt ook wel een groendak genoemd, vanwege de toevoeging van groen aan de openbare ruimte. Het dak wordt over de bestaande dakbedekking geplaatst en bestaat uit verschillende lagen. Zo ligt er een wortelwerend doek, om beschadiging tegen te gaan, een drainagelaag om water af te voeren, een substraatlaag om de planten te voeden en een vegetatielaag waar het sedum zich bevindt. Samen vormen deze een groen dak, welke een duurzame, natuurlijke uitstraling heeft. Daarnaast brengt het dak diverse voordelen met zich mee die interessant zijn voor woningeigenaren.
Voordelen van sedumdaken
Een sedumdak heeft veel voordelen. Ten eerste heeft een sedumdak verschillende voordelen voor klimaat en natuur. Het dak kan bijvoorbeeld veel regenwater vasthouden, waardoor er minder water afstroomt naar het riool. Tijdens zware regenbuien kan dit overlast voorkomen. Ook filteren de sedums fijnstof en CO2 uit de lucht, waardoor de luchtkwaliteit rond het dak beter is. Ook op de temperatuur hebben de planten invloed, doordat zij deze iets verlagen. Met name in de zomer heeft dit voordelen: tijdens een hittegolf kan een groendak de binnentemperatuur van uw woning met wel 4 graden verlagen. Ook is het dak goed voor de biodiversiteit en trekt het soorten als bijen en vlinders aan.
Daarnaast zijn groendaken ook erg voordelig voor woningeigenaren, waardoor ze een interessante maatregel zijn om als VvE gezamenlijk te nemen. Ten eerste vormt het dak een extra isolerende laag, waardoor de isolatiewaarde van het dak stijgt. In de zomer bespaart een groendak tot 7% op de energierekening, ’s winters tot wel 3%, doordat er minder warmte ontsnapt via het dak. Daarnaast zorgt een sedumdak voor een hogere waarde van de woning. Gemiddeld stijgt deze met 4-8% na aanleg van een groendak! Tot slot zijn de daken ook goed te combineren met andere maatregelen, zoals zonnepanelen. Het rendement van deze panelen kan in combinatie met een sedumdak met wel 15% worden verhoogd, doordat de planten meer licht en warmte weerkaatsen.
Subsidiemogelijkheden
Een ander voordeel van groendaken, is dat erin steeds meer gemeenten, provincies en waterschapen subsidie beschikbaar wordt gesteld voor aanleg van de dagen. Soms kan de subsidie u tot wel 50% van de aanlegkosten teruggeven! In sommige gevallen is de subsidie alleen voor particulieren, maar steeds vaker wordt deze juist beschikbaar gesteld aan verenigingen, zoals een VvE. Gezamenlijk kunt u immers een groter oppervlakte van sedumdaken voorzien. Ook kunt u elkaar helpen bij de aanleg en is de impact op het klimaat van de groendaken groter wanneer dit met meerdere mensen gebeurd.
Bent u als VvE geinteresseerd in het verduurzamen van uw woningen, dan is een groendak een uitstekende keuze!
Om een reactie te kunnen plaatsen heeft u een profiel nodig.
Inloggen