Uw VVE verbazen met hét duurzame originele idee? Overweeg een sedumdak!

Staat het onderwerp dakrenovatie of dak herstel hoog op de agenda van de Vereniging van Eigenaren (VvE) waar u lid van bent?

Gepubliceerd: 30 juni 2022

Is het tijd voor een collectieve aanpak en willen jullie als huiseigenaren, flatbewoners of in jullie appartementencomplex de daken verduurzamen en renoveren? Verras de VvE dan en stel voor om te kiezen voor het plaatsen van een duurzaam sedumdak.

Sedumdaken zijn natuurvriendelijke dak soorten, die veel voordelen te bieden voor de eigenaren zelf én voor hun omgeving. Maar over welk type dak hebben we het hier eigenlijk? En wat is de meerwaarde van sedumdaken voor VvE's en de personen die daarbij aangesloten zijn?

Een definitie van sedumdaken

Een sedumdak is een speciale dak soort die ook wel groendak wordt genoemd. Dit type dak is een plat dak of soms licht hellend dak, dat zich kenmerkt doordat het bedekt is met planten, mossen, lage struiken en/of kleine bomen.

Met name in de grote steden zijn deze daken steeds populairder aan het worden. De verklaring hiervoor is eigenlijk niet zo ingewikkeld: sedumdaken hebben namelijk veel meerwaarde en behoorlijk wat voordelen in vergelijking met een traditioneel dak. Laten we eens wat dieper inzoomen op wat de pluspunten van sedumdaken zijn!

Er zijn vaak subsidies beschikbaar vanuit de gemeente

Een van de voordelen van het gebruik van groendaken door VvE's is deze voordelig aan te leggen zijn. Veel gemeenten verstrekken namelijk subsidies voor de aanleg van een groendak. Dit is vooral het geval in de grotere steden. Door die subsidies kosten sedumdaken nauwelijks geld en heeft u geen groot investeringskapitaal nodig als Vereniging van Eigenaren.

Goed voor de omgeving: meer biodiversiteit en betere luchtkwaliteit

De belangrijkste reden voor gemeenten om groendaken te subsidiëren, is het feit dat groendaken goed zijn voor de directe omgeving. Zo helpen ze bijzondere insecten, vogels en andere diertjes om te overleven en geven ze de flora en fauna in de stad een stevige boost. De mossen, planten en lage struiken helpen om de lucht van CO2 te ontdoen en dragen daardoor bij aan een gezondere lucht. Een groendak is dan ook een originele en duurzame oplossing!

Beperkt onderhoud = weinig werk

Erg fijn aan groendaken is dat ze weinig onderhoud vereisen. Af en toe wat onkruid wieden is eigenlijk het enige wat nodig is om de groendaken van VvE's in topconditie te houden. Andere dak soorten, zoals rieten daken of daken voorzien van dakpannen, hebben vaak meer onderhoud nodig.

Minder kans op dak lekkages

Prettig aan het fenomeen groen- of sedumdaken is verder dat ze de kans op lekkages op platte daken helpen voorkomen. Door het groen en de bodemlaag eronder krijgt vocht minder kans om door te dringen in de onderste laag dakbedekking. Kortom: minder risico op lekkages. Op langere termijn bespaart dat onderhoudswerk én houdt u geld over in uw portemonnee.

VvE Helpdesk Advies nodig voor uw VvE?

Raadpleeg onze VvE Helpdesk, een praktische vraagbaak en sparringpartner die uitkomst biedt bij uw VvE vraagstukken.

Reacties Laat een bericht achter
Log in met uw profiel

Om een reactie te kunnen plaatsen heeft u een profiel nodig.

Inloggen
Leeslijst
Wij waarderen uw privacy.
Wij en onze partners gebruiken technologie, zoals cookies, op onze website om advertenties te personalificeren en om verkeer te analyseren. Door op accepteren te klikken gaat u akkoord met ons Privacy & Cookiebeleid.