Een vlag uithangen als appartementeigenaar: mag dat?

Eigen huis, eigen baas over uw woning. Dat geldt grotendeels als u een ‘klassiek’ huis bezit, maar als u eigenaar van een appartement bent, bewoont u het gebouw niet in uw eentje en heeft u te maken met een Vereniging van Eigenaren (VvE)

Gepubliceerd: 18 juli 2022

En die houden er allemaal zo hun eigen regels op na. Mag u bijvoorbeeld een vlag ophangen aan de buitenzijde van uw woning als bewoner van een appartement?

De vlag als decoratie of als symbool

Een vlag kan als decoratie dienen of bedoeld zijn als symbool. In dat eerste geval krijgt u wel degelijk te maken met de regels van je VvE. De ene VvE heeft hier strenge regels over, de andere niet. Wat ze u echter niet kunnen verbieden, is om de Nederlandse vlag uit te hangen op speciale momenten rondom nationale vieringen of juist als teken van rouw. De overheid heeft hiervoor een vlagprotocol opgesteld. Een VvE mag aan deze regels niet tornen. Ook als bewoner van een appartement mag u dus op dit soort momenten de vlag (eventueel met oranje wimpel) uithangen.

Vlaggenmast

Heeft u een appartement op de begane grond met een stukje tuin erbij? Dan bent u een heel eind vrij in wat u in uw tuin doet. Het plaatsen van een vlaggenmast in uw tuin is jouw vrije keuze: als u een vlaggenmast wilt plaatsen (die niet het uitzicht van de bovenburen belemmert), dan mag u dat doen. Helaas komen wel nog steeds de regels van de VvE om de hoek kijken bij de kwestie of u er daadwerkelijk een vlag in mag hijsen buiten speciale, nationale gelegenheden om.

Ander soort vlag

Als u wilt genieten van een mooie vlag ter decoratie in uw tuintje of op uw balkon, dan kunt u natuurlijk wel andere opties overwegen die wellicht wat subtieler zijn. Bijvoorbeeld een verplaatsbare beachflag op een stevige voet. Deze hoeft u niet aan de gevel van het gebouw te bevestigen, uit het raam te hangen of hoog te hijsen in een vlaggenmast. Het formaat en de vorm van een beachflag wijken af van een gewone vlag: ze zijn langwerpig en zijn soms geheel rechthoekig, soms afgerond aan de bovenkant en lopen soms aan de onderkant in een punt. Daardoor zult u waarschijnlijk niet de vlag die u zoekt al voorgemaakt vinden in dit formaat, maar u kunt natuurlijk wel bij een bedrijf uw eigen beachflag bedrukken.

Kortom, het hangt erg af van uw medebewoners welke vrijheid u heeft om een vlag uit te hangen. Of u daadwerkelijk uw VvE om toestemming vraagt of niet, is natuurlijk aan uzelf. Het is natuurlijk uit te proberen of men het gedoogt.

VvE Helpdesk Advies nodig voor uw VvE?

Raadpleeg onze VvE Helpdesk, een praktische vraagbaak en sparringpartner die uitkomst biedt bij uw VvE vraagstukken.

Reacties Laat een bericht achter
Log in met uw profiel

Om een reactie te kunnen plaatsen heeft u een profiel nodig.

Inloggen
Leeslijst
Wij waarderen uw privacy.
Wij en onze partners gebruiken technologie, zoals cookies, op onze website om advertenties te personalificeren en om verkeer te analyseren. Door op accepteren te klikken gaat u akkoord met ons Privacy & Cookiebeleid.