Rolgordijnen op maat ophangen: 5 handige tips

Wanneer het om appartementen gaat zijn de ramen in veel gevallen niet altijd de meest standaard afmetingen.

Gepubliceerd: 04 december 2019

Hoewel dit helemaal geen probleem hoeft te zijn, betekent dit wel dat er vaak op maat gemaakte rolgordijnen nodig zijn om voldoende privacy te bieden en de warmte van de zon indien nodig buiten te houden. Nu kunt u de rolgordijnen natuurlijk door de leverancier laten installeren, maar met een beetje DIY-kunde kunt u het ook gewoon zelf aanpakken. We geven u een aantal handige tips om deze klus in no-time te klaren!

1. Passen en meten

Kijk voordat u overgaat tot daadwerkelijke installatie van de rolgordijnen altijd eerst even goed of de maten inderdaad kloppen. Mocht het geleverde eindproduct niet in orde zijn, dan kan het voor installatie nog teruggestuurd worden om de maten aan te passen.

2. Zelf op maat maken

Kiest u ervoor om het rolgordijn zelf op maat te maken? Dan kan dit best wat in de kosten besparen. Gelukkig hoeft dit ook helemaal niet moeilijk te zijn. Zorg dat de afmetingen van het raam goed opgeschreven zijn en begin met het knippen van de rand van de zijkant van het stof. De montagestang aan de bovenkant kan met behulp van een zaag ingekort worden en voordat u het weet is uw op maat gemaakte rolgordijn klaar voor installatie!

3. Zorg voor de juiste voorbereiding

Wanneer het rolgordijn klaar ligt en op het raam past, is het tijd om andere voorbereidingen te treffen. Gezien u in de hoogte aan het werk zult gaan is een goede vouwladder niet alleen makkelijk, maar ook belangrijk. Met een vouwladder kunt u alle locaties zonder problemen bereiken en weet u zeker dat alles recht komt te hangen.
Heeft u meer flexibiliteit nodig? Dan kan een telescoopladder uitkomst bieden. Deze is makkelijk te verplaatsen, biedt alle mogelijkheden tot een goede installatie en kan na installatie ook in no-time weer in de auto mee naar huis genomen worden.

4. Bepaal de locatie van de steunen

Wanneer alle voorbereidingen getroffen zijn is het tijd om naar de locatie van de steunen te kijken. Een montagestang heeft altijd twee steunen (bijna altijd aan de zijkanten) en deze moeten recht op elkaar afgestemd zijn om ervoor te zorgen dat het rolgordijn recht hangt. Doe de steunen in eerste instantie op de montagetang en houdt het rolgordijn op de gewenste locatie. Teken de plaats van de steunen af en bevestig ze met behulp van een boormachine op de afgetekende plekken. U zou de montagestang na plaatsing altijd nog even kunnen nalopen met een waterpas zodat u zeker weet dat alles goed recht hangt.

5. Neem even afstand

Na het installeren en plaatsen van de op maat gemaakte rolgordijnen is het altijd belangrijk om even wat afstand te nemen. Wanneer u van het project afstapt kunt u beter zien of alles netjes recht hangt en of de zijkanten van de gordijnen in rechte lijnen naar beneden vallen. Mocht het gordijn niet helemaal soepel vallen, dan is de kans groot dat het niet helemaal recht hangt en zal het niet goed werken.

VvE Helpdesk Advies nodig voor uw VvE?

Raadpleeg onze VvE Helpdesk, een praktische vraagbaak en sparringpartner die uitkomst biedt bij uw VvE vraagstukken.

Reacties Laat een bericht achter
Log in met uw profiel

Om een reactie te kunnen plaatsen heeft u een profiel nodig.

Inloggen
Leeslijst
Wij waarderen uw privacy.
Wij en onze partners gebruiken technologie, zoals cookies, op onze website om advertenties te personalificeren en om verkeer te analyseren. Door op accepteren te klikken gaat u akkoord met ons Privacy & Cookiebeleid.