Mag je een vlag ophangen als appartement bewoner?

Als appartement bewoner ben je voor heel veel dingen gebonden aan de regels van de VvE.

Gepubliceerd: 08 september 2016

Of het nu gaat om de kleur van je voordeur, het schoonhouden van je stoepje of het hebben van een duidelijk huisnummer: de VvE kan veel dingen van je eisen en je ook veel dingen verbieden. De meeste dingen zijn vrij logisch, maar hoe zit het nu eigenlijk met decoraties en uitingen van nationalisme? Kortom: mag je een vlag ophangen als appartement bewoner?

Decoraties in het algemeen

Een VvE mag bepaalde decoraties verbieden aan de buitenkant van je huis. Zo kan de VvE bepalen dat jouw decoratie kwetsend is voor andere bewoners, waarna je de decoratie moet verwijderen. Ook binnenshuis kán de VvE, in uitzonderlijke situaties, bepalen dat jouw decoraties storend zijn voor de buurt. Zo kun je je voorstellen dat de VvE niet blij is als je een rode lamp achter je raam plaatst of uitdagende of opruiende teksten aan het raam plakt. Toch moet de VvE hier wel een goede reden voor aandragen en wettelijk gezien mogen ze alleen in zeer uitzonderlijke situaties een decoratie binnenshuis verbieden. Het varieert per VvE wat wel en wat niet mag met decoraties in en rondom je appartement.

De vlag als decoratie

Wil je een Nederlandse vlag kopen als decoratie? Controleer dan eerst even de regels van de VvE. Sommige VvE hebben strenge regels als het gaat om decoraties aan de buitenkant van een appartement. Afhankelijk van de VvE mag je zelfs helemaal geen decoraties buiten je appartement neerzetten of ophangen en mag je dat alleen binnenshuis doen. De meeste VvE’s zijn gelukkig niet zo streng. Wordt een vlag als decoratie door jouw VvE niet verboden? Zorg dan dat je een vlag aanschaft bij een goede producent. Goedkope vlaggen slijten snel, terwijl bijvoorbeeld DVC vlaggen lang gebruikt kunnen worden en niet snel verkleuren door de zon.

De vlag als symbool

De Nederlandse vlag is echter niet alleen bedoeld ter decoratie: we gebruiken de vlag ook om speciale momenten te vieren of om te rouwen. In dat geval wordt de vlag buiten aan een vlaggenstok gehangen. Hiervoor heeft de overheid een vlagprotocol opgesteld. Zo mag je de Nederlandse vlag en oranje wimpel alleen ophangen op verjaardagen van leden van het Koninklijk huis. Aan deze regels mag een VvE niet tornen: ook appartement bewoners mogen op deze dagen een vlag met oranje wimpel buiten hangen.

Vlaggenmasten

Heb je een appartement met tuin, dan zou je kunnen overwegen een vlaggenmast te kopen. Bekijk echter ook in dit geval eerst de regels van de VvE. Je mag altijd een vlaggenmast in je tuin plaatsen, aangezien dat je vrije keus is. Je hebt er echter heel weinig aan als je niet de vrijheid hebt om er een vlag aan te hangen. Ook in dit geval hangt het af van de regels van de VvE: van sommige VvE mag je zonder problemen het hele jaar door een vlag ophangen, bij andere VvE's mag dat alleen op bijzondere dagen. In het algemeen mag je aan een vlaggenmast geen nationale vlag met oranje wimpel hangen als de leden van het Koninklijk huis niet jarig zijn (landelijke regels) en mogen er alleen provinciale en decoratieve vlaggen aan hangen.

VvE Helpdesk Advies nodig voor uw VvE?

Raadpleeg onze VvE Helpdesk, een praktische vraagbaak en sparringpartner die uitkomst biedt bij uw VvE vraagstukken.

Kennisbank Gerelateerd
Reacties Laat een bericht achter
Log in met uw profiel

Om een reactie te kunnen plaatsen heeft u een profiel nodig.

Inloggen
Leeslijst
Wij waarderen uw privacy.
Wij en onze partners gebruiken technologie, zoals cookies, op onze website om advertenties te personalificeren en om verkeer te analyseren. Door op accepteren te klikken gaat u akkoord met ons Privacy & Cookiebeleid.