De waarde van een eigen of verhuurd appartement verzilveren

Onze overheid probeert met diverse steunpakketten de economie en maatschappij in het land niet te hard geraakt te laten worden door de coronacrisis. 

Gepubliceerd: 16 oktober 2020

Toch hebben veel bedrijven het moeilijk, en hebben veel mensen hun inkomsten zien verdampen het afgelopen halfjaar. Is dat ook bij u het geval, maar hebt u wel een appartement dat uzelf bewoont of verhuurt? Verzilver dan het geld dat nu vastzit in stenen door het verhuurde appartement te verkopen met de huurder erin, of door uw eigen appartement te verkopen en terug te huren.

Huis verkopen met huurder erin

Op de woningmarkt in ons land is veel vraag naar huurwoningen. Mensen die een woning geërfd hadden of gingen samenwonen, hebben er daarom de afgelopen jaren vaak voor gekozen deze te verhuren. Dit biedt een goed rendement met een laag risico ten opzichte van bijvoorbeeld respectievelijk sparen of beleggen. Maar het kan ook problemen opleveren. Bijvoorbeeld doordat er een conflict ontstaat met de huurders, of er een probleem is met de financiering.

De Nederlandse wet beschermt huurders goed. Zo kan de huur niet zomaar verhoogd worden, en kan het huurcontract ook niet zomaar opgezegd worden. Een verhuurd appartement of huis zal daarom niet gemakkelijk verkocht kunnen worden aan een andere particulier. U kunt echter wel het huis verkopen met een huurder erin aan investeerders. U verkoopt de woning, waarbij het huurcontract wordt overgenomen. Door de grote vraag hiernaar momenteel maakt u optimaal gebruik van de mogelijkheid de waarde van een verhuurd appartement te verzilveren.

Huis verkopen en terughuren

Hebt u van het appartement dat u zelf bewoont een groot deel van de hypotheek afgelost? Maar zou u nu graag weer de overwaarde op uw woning verzilveren? Een nieuwe hypotheek nemen kan aantrekkelijk zijn door de huidige lage hypotheekrente. Er dient alleen wel rekening ermee gehouden te worden dat geldverstrekkers erg terughoudend zijn geworden bij het verstrekken van een lening of hypotheek op basis van de overwaarde op de woning.

Een andere optie is uw huis verkopen en terughuren. Hierbij verkoopt u uw appartement of woning aan een investeerder, en huurt u het vervolgens weer terug. Een mooie oplossing als u het vermogen dat nu vastzit in stenen wil losmaken of op zoek bent naar meer flexibiliteit. U hoeft in de huidige overspannen woningmarkt niet zelf op zoek naar een andere goedkopere woning en voorkomt bovendien al het gedoe dat komt kijken bij een verhuizing.

In de huidige onzekere financiële tijd zijn mensen op zoek naar manieren om geld dat vastzit in stenen eruit te halen. Zoals u hierboven hebt kunnen lezen, zijn er diverse manieren om dat te doen.

VvE Helpdesk Advies nodig voor uw VvE?

Raadpleeg onze VvE Helpdesk, een praktische vraagbaak en sparringpartner die uitkomst biedt bij uw VvE vraagstukken.

Reacties Laat een bericht achter
Log in met uw profiel

Om een reactie te kunnen plaatsen heeft u een profiel nodig.

Inloggen
Leeslijst
Wij waarderen uw privacy.
Wij en onze partners gebruiken technologie, zoals cookies, op onze website om advertenties te personalificeren en om verkeer te analyseren. Door op accepteren te klikken gaat u akkoord met ons Privacy & Cookiebeleid.