Een vrijstelling voor spaarverplichting VvE niet wenselijk

De Minister van Binnenlandse Zaken vindt het niet nodig om een vrijstelling voor de spaarverplichting in te voeren voor VvE-leden.

Gepubliceerd: 23 mei 2019

Minister van Binnenlandse Zaken, Ollongren voelt niets voor een extra box 3-vrijstelling voor leden van een VvE. Volgens de minister is er geen verschil met sparen voor groot onderhoud door een andere woningeigenaar. Dit laat Ollongren weten in ‘Antwoord op Kamervragen’.

Verplicht sparen 

Jaarlijks moeten de leden van een VvE een bedrag sparen voor groot onderhoud. De hoogte van dit bedrag wordt bepaald door het meerjarenonderhoudsplan of 0,5% van de herbouwwaarde. Het verplicht gespaarde bedrag in de VvE spaarpot telt mee in box 3.

Verbaasd

Kamerleden Lodder en Koerhuis, die de vraag stelde, verbazen zich over de uitspraak van de minister. Ollongren licht toe dat het lidmaatschapsrecht in een VvE een vermogensrecht is. Dit wordt meegerekend in box 3. De Kamerleden vinden het niet rechtvaardig dat het geld niet terug kan worden gehaald bij verkoop van het appartement of als een lid komt te overlijden.

Geen verschil met andere huiseigenaren

Het voorstel voor een vrijstelling wordt dan ook afgewezen door de minister. Ollongren ziet geen verschil in de belastingheffing met andere huiseigenaren die geld opzij zetten voor groot onderhoud. “Zowel woningeigenaren die zelf gespaard vermogen aanhouden voor hun woningonderhoud, als woningeigenaren die lid zijn van een VvE en via die weg gespaard vermogen aanhouden voor hun woningonderhoud, worden voor dit vermogen belast in box 3 voor zover hun totale vermogen hoger is dan het heffingvrije vermogen”, vertelt Ollongren.

Bron: AM

Foto: pxhere

VvE Helpdesk Advies nodig voor uw VvE?

Raadpleeg onze VvE Helpdesk, een praktische vraagbaak en sparringpartner die uitkomst biedt bij uw VvE vraagstukken.

Reacties Laat een bericht achter
Log in met uw profiel

Om een reactie te kunnen plaatsen heeft u een profiel nodig.

Inloggen
5 jaar geleden
Het is nogal triest de reactie van de minister, je moet de bijtelling in box drie doen terwijl het geld niet van je is maar van de VvE. Je kun immers niet over het geld beschikken.
Leeslijst
Wij waarderen uw privacy.
Wij en onze partners gebruiken technologie, zoals cookies, op onze website om advertenties te personalificeren en om verkeer te analyseren. Door op accepteren te klikken gaat u akkoord met ons Privacy & Cookiebeleid.