Spaargeld binnen de VvE: box 1 of box 3?
Zoals bekend gelden sinds 1 januari 2018 nieuwe regels voor VvE's wat betreft onderhoud. Het is verplicht gesteld onderhoud aan het complex uit te voeren.
De regels houden in dat er jaarlijks 0,5% van de nieuwbouwwaarde van het complex hiervoor gereserveerd moet worden of er moet een meerjarenonderhoudsplan (MJOP) opgesteld zijn waarmee een vergelijkbaar bedrag gespaard wordt. Als uw pand bijvoorbeeld een nieuwbouwwaarde van 10 miljoen euro heeft, betekent dit dat de VvE jaarlijks 50.000 euro moet sparen. Gevolg van deze regels is appartementseigenaren eerder belasting moeten betalen dan andere woningbezitters of huurders. Het bedrag dat een eigenaar moet sparen, wordt namelijk opgeteld bij het privévermogen.
Hoe zit het nu eigenlijk?
Als u als privépersoon meer dan 30.000 euro spaargeld hebt (voor echtparen geldt een grens van 60.000 euro) dan moet u over het bedrag boven deze grens flink wat belasting afdragen. Deze grens komt logischerwijs sneller in zicht wanneer er in de VvE fors gespaard wordt. Heeft u bijvoorbeeld 25.000 euro gespaard in de VvE dan kunt u prive nog maar 5.000 euro spaargeld belas-tingvrij hebben. Daarbij komt nog dat het geld dat gespaard wordt op de rekening van de VvE niet meer vrij opneembaar is. Het voelt voor appartementseigenaren dan ook erg onrechtvaardig dat je belast wordt over geld waar je vervolgens niet zelf bij kunt.
Optellen bij box 1 of vrijstelling?
Een mogelijke oplossing zou, zoals de Advocaat-Generaal van de Hoge Raad eerder aangaf, zijn: het spaartegoed wordt ondergebracht in box 1 in plaats van box 3. Dit omdat het spaartegoed aan de eigen woning gekoppeld is. Een andere mogelijkheid zou zijn een vrijstelling voor dat gedeelte dat jaarlijks verplicht gespaard moet worden. Deze kwestie riep inmiddels zoveel vragen op dat er enige tijd geleden Kamervragen over gesteld zijn aan minister Kasja Ollongren van Binnenlandse Zaken.
Wat vindt de minister?
Volgens de minister is er echter geen verschil met sparen voor groot onderhoud door een andere woningeigenaar. Dat laat zij eind mei weten in haar antwoord op Kamervragen van de VVD-kamerleden Helma Lodders en Daniel Koerhuis. De minister stelt dat lidmaatschapsrecht in een VvE een vermogensrecht is dat tot de grondslag van box 3 gerekend wordt. 'Zowel woningeigenaren die zelf gespaard vermogen aanhouden voor hun woningonderhoud, als woningeigenaren die lid zijn van een VvE en via die weg gespaard vermogen aanhouden voor hun woningonderhoud, worden voor dit vermogen belast in box 3 voor zover hun totale vermogen hoger is dan het heffingvrije vermogen', aldus Ollongren. Een extra vrijstelling noemt ze daarom 'niet wenselijk'.
Voorlopig komt er dus geen box 3-vrijstelling voor leden van een VvE.
Om een reactie te kunnen plaatsen heeft u een profiel nodig.
Inloggen