Hier moet je op letten als je je appartement taxeert

Bij een appartement taxeren komen zoveel factoren kijken dat je de waarde globaal kan inschatten.

Gepubliceerd: 26 augustus 2021

Velen proberen de waarde van het appartement die ze bezitten in te schatten. Het is hetzelfde wat eveneens velen doen met de auto, voor welk bedrag staat een identiek merk en type auto te koop?

Bij een appartement taxeren komen zoveel factoren kijken dat je de waarde globaal kan inschatten. Wil je exact de waarde weten, bijvoorbeeld omdat je het appartement wil verkopen, ga dan naar een erkende taxateur.

Het pand van de buren staat te koop

Taxeren van appartement is een hele lange optelsom. Hoe groot is het appartement? Hoe groot is het kavel waar de woning opstaat, en is dat eigen grond of erfpacht? Wat is de bouwkundige staat, heeft het net een renovatie achter de rug of wordt het hoog tijd dat er een nieuw elektriciteitsnetwerk ingaat?

Wat ook een steeds zwaarder wegende factor aan het worden is, de aankomende energietransitie. Heeft het appartement een combiketel op aardgas, of heeft het een warmtepomp, dus kan het appartement van het aardgas af?

Het is dan een klein stapje naar zonnepanelen, kan het appartement al zelf energie opwekken of is het aangewezen op elektriciteitscentrales?
Natuurlijk ben je vrij, als er verderop in de straat een pand te koop staat, om dan te checken wat de vraagprijs is. Maar met die gegevens kun je het eigen appartement niet taxeren.

Wat kun je doen om je appartement meer waarde te geven?

Er gaan de nodige verhalen in de rondte om een appartement snel te verkopen voor een goede prijs. Maar laat er geen misverstand over komen, kort voor de verkoop een appartement snel meer waard maken zonder een flinke investering gaat niet.

Het is wel zo, als er kijkers komen dat je wat kan doen om te zorgen dat de potentiële kopers zich meer thuis voelen. Zorg bijvoorbeeld dat het appartement fris ruikt, en één zo'n foefje is kort voor dat ze komen bezichtigen een cake bakken zodat er in de keuken een zoete geur is.
Maar denk niet, bij bijvoorbeeld een taxatie in Amsterdam, Rotterdam of welke andere stad dan ook, dat het bakken van een cake je appartement meer waard maakt.. De tip met geurtjes is alleen als er personen komen kijken die in het huis willen gaan wonen.

De andere tips zijn terug te brengen naar investeren in het appartment. Wees zuinig op je bezit, stel onderhoud nooit uit. Ieder jaar opnieuw investeer je iets in je appartement.

De andere tip is ook investeren maar dan woningverbetering toepassen. Als het mogelijk is om een zonnepaneel op het dak te leggen, het is dubbel voordeel. Zolang je in de woning woont een lagere energierekening, en bij taxeren gevolgd door verkoop levert het appartement meer op.

VvE Helpdesk Advies nodig voor uw VvE?

Raadpleeg onze VvE Helpdesk, een praktische vraagbaak en sparringpartner die uitkomst biedt bij uw VvE vraagstukken.

Reacties Laat een bericht achter
Log in met uw profiel

Om een reactie te kunnen plaatsen heeft u een profiel nodig.

Inloggen
Leeslijst
Wij waarderen uw privacy.
Wij en onze partners gebruiken technologie, zoals cookies, op onze website om advertenties te personalificeren en om verkeer te analyseren. Door op accepteren te klikken gaat u akkoord met ons Privacy & Cookiebeleid.