Aanpassingen doen in je appartement: wat zijn de regels?

Als nieuwe eigenaar van een appartement wil je misschien enkele aanpassingen doen om de woonruimte comfortabeler en persoonlijker te maken. Maar als eigenaar van een appartement ben je onderdeel van de Vereniging van Eigenaren.

Gepubliceerd: 30 maart 2023

Voordat je begint met klussen moet je weten welke aanpassingen zijn toegestaan en welke niet. Daarbij moet je ook rekening houden met de regels en voorschriften van de VvE. De andere eigenaren kunnen namelijk de plannen beperken of ondersteunen, afhankelijk van de vastgelegde regels.

Toestemming van de VvE

Wanneer je aanpassingen in het appartement wilt doen, moet je eerst controleren of deze zijn toegestaan volgens de regels van de VvE. Het is belangrijk om te weten dat de VvE zeggenschap heeft over het hele gebouw, inclusief de individuele appartementen. Daarom moet je eerst toestemming vragen voordat je rigoureuze aanpassingen doet. Om deze toestemming te krijgen, moet je een verzoek indienen en de specificaties van de plannen tonen. Voordat je een appartement koopt is het daarom van belang om inzage te krijgen in de splitsingsakte en het huishoudelijk reglement. Je hebt het recht om deze in te zien voordat je overgaat tot aankoop. Deze kun je zelf aanvragen of je makelaar kan je hierbij ondersteunen. Lees deze altijd grondig door, zo weet je zelf goed wat je rechten en plichten zijn. Het kan zijn dat bepaalde dingen die in de akte staan je niet aanspreken of te ver gaan. Dan heb je in ieder geval nog de tijd om goed over je beslissing na te denken.

Moet je overal toestemming voor vragen?

Belangrijk om hierbij te vermelden is dat je als appartementseigenaar ook zonder toestemming van de VvE aanpassingen mag doen in je woning. Eenvoudige isolatiematerialen zoals tochtstrips zijn geen probleem, maar isolatie van de buitenmuren is dan weer een ander verhaal. Waar je namelijk wel toestemming voor nodig hebt zijn aanpassingen die ook van invloed kunnen zijn op andere eigenaren. Dit zijn voornamelijk verbouwingen die echt van invloed kunnen zijn op de constructie van het gebouw en dus ook eventuele gevolgen kunnen hebben voor de rest. Denk hierbij aan het weghalen van een draagmuur, aanpassingen aan de kozijnen of leidingen die niet alleen in jouw appartement zitten, maar natuurlijk ook doorlopen naar andere delen van het gebouw. Alle eigenaren zijn met elkaar verantwoordelijk voor al deze onderdelen en hebben dus het recht om daarover mee te beslissen.

Kleur van de muren

Over het algemeen zijn er geen regels over de kleuren die je kunt gebruiken om de muren van het appartement te schilderen. Je hebt dus geen toestemming nodig van de VvE om de muren van je slaapkamer een nieuwe kleur te geven. Je bent vrij om de muren te verven met een uitgesproken kleur of ral 9010 muurverf, die keuze is aan jou. Uitzondering hierop is wanneer dit anders is overeengekomen in de splitsingsakte of het huishoudelijke reglement. Het kan zijn dat je rekening moet houden met een bepaalde stijl van het gebouw. De mede-eigenaren willen natuurlijk dat de algemene delen van het pand, maar ook de individuele appartementen goed worden onderhouden. Ook voor jezelf is dit uiteraard verstandig om te doen, zodat je het appartement in de toekomst ook weer goed kunt verkopen. Ga je aan de slag met verf, kies dan in ieder geval voor goede kwaliteit. Kies je voor witte muren, dan kun je bij De Muurverffabriek terecht voor zeer goed dekkende verf. Zo zien je muren er binnen no-time weer als nieuw uit.

Waar moet je nog meer rekening mee houden?

Bij aanpassingen of verbouwingen in het appartement moet je ook rekening houden met eventuele vergunningen en bouwvoorschriften. Niet alleen toestemming van de VvE is dus belangrijk, het kan ook zijn dat je toestemming nodig hebt van de gemeente. Dit geldt met name voor grotere werkzaamheden zoals uitbreiding van de woning, denk aan een aanbouw of extra verdieping. Ook dit moet je altijd controleren voordat je daadwerkelijk gaat beginnen met klussen of verbouwen. Zo voorkom je eventuele boetes en lange vertragingen. Daarnaast is het bij werkzaamheden altijd goed om rekening te houden met je buren. Zeker in oudere panden kan het behoorlijk gehorig zijn en kun je dus al snel zorgen voor geluidsoverlast. Helaas is daar niet altijd iets aan te doen, maar het is verstandig om de buren te informeren over de plannen en hen te laten weten wanneer je verwacht te beginnen en eindigen met de werkzaamheden. Hiermee kun je al een groot deel van eventuele frustratie voorkomen.

VvE Helpdesk Advies nodig voor uw VvE?

Raadpleeg onze VvE Helpdesk, een praktische vraagbaak en sparringpartner die uitkomst biedt bij uw VvE vraagstukken.

Reacties Laat een bericht achter
Log in met uw profiel

Om een reactie te kunnen plaatsen heeft u een profiel nodig.

Inloggen
Leeslijst
Wij waarderen uw privacy.
Wij en onze partners gebruiken technologie, zoals cookies, op onze website om advertenties te personalificeren en om verkeer te analyseren. Door op accepteren te klikken gaat u akkoord met ons Privacy & Cookiebeleid.