Als zzp'er een appartement kopen

Stel: je hebt een prachtig appartement gezien, maar je bent freelancer. Wat zijn de kansen dat je een hypotheek krijgt?

Gepubliceerd: 16 november 2017

Het is zeker mogelijk om als zzp'er een hypotheek te krijgen. Zeker als je kunt laten zien dat je je zaken voor elkaar hebt! Met welke voorwaarden moet je rekening houden?

Belangrijk is dat je kunt aantonen dat jouw bedrijf stabiel genoeg is om voorlopig overeind te blijven, dus om je maandelijkse lasten te kunnen betalen. Er wordt hiervoor gekeken je inkomen. Dit wordt berekend aan de hand van de nettowinst van je onderneming. Bijvoorbeeld op basis van je jaarcijfers of een prognose van een accountant. Verder wordt er gekeken naar hoe lang je bedrijf bestaat.

Zzp hypotheek

Voor freelancers bestaan er ook speciale hypotheken: een zzp hypotheek. Hierbij wordt net als bij andere hypotheken gekeken naar je jaarinkomen om te berekenen hoeveel hypotheek je kunt krijgen. Bij freelancers wordt hierbij vaak naar de nettowinst van de afgelopen drie jaar gebruikt. Het is echter bij sommige partijen een zzp hypotheek te krijgen als je korter dan drie jaar bezig bent:

- Tussen de een en twee jaar zelfstandig? 75% van het berekende inkomen wordt meeberekend. (In dit geval geldt de eerste 10 jaar wel een opslag op de rente van 0,30%. Na tien jaar vervalt deze automatisch.
- Meer dan twee jaar, maar minder dan drie jaar zelfstandig? 90% van het berekende inkomen wordt meeberekend.
- Langer dan drie jaar zelfstandig? 100% van het berekende inkomen wordt meeberekend.

Is je partner ook zelfstandig? Dan moet in elk geval één van de twee minimaal drie jaar bezig zijn om in aanmerking te komen voor een hypotheek. Het is zelfs mogelijk in aanmerking te komen voor NHG!

VvE Helpdesk Advies nodig voor uw VvE?

Raadpleeg onze VvE Helpdesk, een praktische vraagbaak en sparringpartner die uitkomst biedt bij uw VvE vraagstukken.

Reacties Laat een bericht achter
Log in met uw profiel

Om een reactie te kunnen plaatsen heeft u een profiel nodig.

Inloggen
Leeslijst
Wij waarderen uw privacy.
Wij en onze partners gebruiken technologie, zoals cookies, op onze website om advertenties te personalificeren en om verkeer te analyseren. Door op accepteren te klikken gaat u akkoord met ons Privacy & Cookiebeleid.