..........
shadow_fix

Invloed van servicekosten op de hypotheek

Het was even spannend, maar eindelijk krijg je het verlossende woord: het bod op je droomappartement is geaccepteerd. Nu is het tijd om de hypotheek te regelen.

De servicekosten van je nieuwe stulp die je aan de Vereniging van Eigenaren (VvE) betaalt, zijn alleen behoorlijk hoog. Dit kun je je wel veroorloven, maar je vraagt je af of het van invloed is op je maximale hypotheek. En welke rol speelt een VvE verder bij het regelen van de financiering?

Servicekosten

Als eigenaar van een appartement krijg je met servicekosten te maken. Dit is een maandelijkse bijdrage die iedere bewoner aan de VvE betaalt. Samen betaal je zo voor het gemeenschappelijk onderhoud aan het complex en de verzekeringen van het gebouw. Een actieve VvE spaart bovendien voor toekomstig onderhoud. Zo kom je niet opeens voor onverwachte uitgaven te staan.

Invloed servicekosten op hypotheek

Bij het berekenen van je maximale hypotheek, wordt bekeken wat je maximale hypotheeklasten mogen zijn. Hierbij wegen naast je inkomsten ook je financiële verplichtingen mee, zoals leningen of een studieschuld. De servicekosten die je maandelijks betaalt aan de VvE worden echter niet meegenomen. De servicekosten komen bovenop de lasten van je hypotheek. Bedenk bij het zoeken naar een appartement dus goed hoe hoog de servicekosten voor jou maximaal mogen zijn. Past het wel in jouw financiële plaatje?

Verdiep je in de VvE

In het splitsingsreglement staat vermeld welke delen van het complex de VvE moet verzorgen. Zorg dat je dit document krijgt en vraag bij de vereniging ook om financiële stukken en het onderhoudsplan. Zo krijg je een goed beeld van het onderhoud in het verleden. En je krijgt een idee van wat er de komende tijd op de planning staat. Als de lift binnenkort aan vervanging toe is, kunnen de kosten bijvoorbeeld behoorlijk oplopen. Stel dat het spaarpotje van de VvE niet zo groot is, dan moet je dit wel kunnen bekostigen met je eigen (spaar)geld.

Reservefonds VvE’s per 2017

Een groot deel van de VvE’s in Nederland spaart te weinig, waardoor achterstallig onderhoud kan ontstaan. Daarom stelt de overheid per 1 januari 2017 jaarlijks een minimale reservering voor onderhoudskosten verplicht. Is er geen Meerjaren onderhoudsplan? Dan moet er minstens 0,5% van de herbouwwaarde van het complex opzij worden gezet. Hoeveel deze herbouwwaarde bedraagt, staat in de opstalverzekering. Check goed hoe de VvE van het appartement dat jij op het oog hebt, dit heeft geregeld. Als er onvoldoende is gespaard, moet je misschien wel bijbetalen.

Inactieve VvE: geen hypotheek

Heb jij een appartement op het oog waarvan de VvE inactief is? Dan verstrekken slechts weinig hypotheekaanbieders jou een lening. Een gebouw waarbij niet wordt geïnvesteerd in onderhoud, kan namelijk te maken krijgen met een dalende woningwaarde.

Invloed VvE op hypotheek

Een VvE heeft dus eigenlijk weinig directe invloed op de hoogte van je hypotheek. Alleen bij een inactieve vereniging zul je helemaal geen hypotheek krijgen. Verder is het slim je goed te verdiepen in de activiteiten van de VvE, wat betreft sparen en het uitvoeren van onderhoud.

 • Conflict tussen eigenaars

  juridisch

  In de praktijk wordt dikwijls de vraag gesteld op welke wijze de VvE kan optreden tegen de eigenaar die 'alle regels aan zijn laars lapt'.

 • Reservefonds VvE krijgt verplicht minimumbedrag

  beheer

  Den Haag - Het zal je maar gebeuren. Als kersverse eigenaar van een appartement hoor je dat het complex een ernstig onderhoudsprobleem kent.

 • Bijdragen VvE

  bestuur

  Sinds 2005 zijn VvE's wettelijk verplicht om een reservefonds aan te houden ter bestrijding van andere dan de gewone jaarlijkse kosten (voor VvE's die voor 2005 zijn opgericht geldt een overgangsperiode van drie jaren, waardoor deze verplichting sinds 200

 • Nieuwe wet, nieuwe kansen

  mjop

  De Wet Verbetering functioneren Verenigingen van Eigenaars is ingegaan op 1 januari 2018 en verplicht VvE’s om jaarlijks 0,5% van de herbouwwaarde van het appartementencomplex te reserveren in een reservefond voor groot onderhoud aan het gebouw.

 • Van bezit naar gebruik

  lenen

  Een actieve VvE, met de financiële zaken op orde, beschikt over een financiële buffer voor gepland onderhoud en onverwachte uitgaven. Appartement & Eigenaar dook in de mogelijkheden.

0 reacties

Laat hier uw reactie of review achter:


Aanbevolen

uw vakman

Vraag bij onderstaande bedrijven informatie aan

Verstuurd!
top
inloggen
Meld je aan voor een gratis account...
sluiten
Aanmelden met Facebook Aanmelden met Twitter
of meld je aan met je e-mailadres
Heb je al een account?
Inloggen
Inloggen met Facebook Inloggen met Twitter
of log in met je gebruikersnaam