Tips bij het kopen van je eerste appartement

Als iemand voor het eerst een eigen woning (en in de meeste gevallen is dit een appartement) gaat kopen, breekt er een spannende tijd aan.

Gepubliceerd: 17 augustus 2017

Het kopen van een appartement is een grote stap naar volwassenheid en zelfstandigheid, en je moet opeens belangrijke keuzes gaan maken en goed nadenken over serieuze financiële zaken. Wil jij ook dat je uiteindelijke een trotse appartementeneigenaar wordt, die blij is met zijn appartement en de prijs die je ervoor betaald hebt? Lees dan onderstaande tips, en bekijk deze checklist voor nog meer aanvullende tips.

Welke wensen en eisen stel je aan een appartement?

Door gericht te zoeken vind je sneller het appartement dat voldoet aan je wensen en eisen. Zet daarom voor jezelf helder op papier wat je precies zoekt. Een locatie midden in de stad, of meer in een rustige buitenwijk bijvoorbeeld? Nieuwbouw of bestaande bouw? En hoeveel ruimte wil je  hebben, met het oog op het minimale aantal slaapkamers of vloeroppervlakte?

Hypotheek: hoeveel wil en kun je lenen?

Een hypotheek is een grote financiële verplichting die je voor langere tijd aangaat, maar momenteel door de lage hypotheekrente in sommige gevallen wel goedkoper dan huren. Een huizenjacht heeft niet veel zin als je niet weet hoeveel je maximaal kunt lenen, dus bereken eerst je maximale hypotheek snel en eenvoudig online bij een hypotheekverstrekker om te weten in welke prijsklasse je kunt gaan zoeken. Ga je vaak uit (eten), meerdere keren per jaar op vakantie of heb je een dure hobby? Houd hier dan rekening mee zodat je ook na de aankoop niet op een houtje hoeft te bijten.

Aankoop van een appartement

Heb je een mooi appartement gevonden dat je kunt betalen? Ga dit dan bij voorkeur met een aankoopmakelaar of vrienden of familie minimaal twee keer bezichtigen. Let bij een bezichtiging niet alleen op of je een goed gevoel hebt bij een huis, maar stel ook (technische) vragen en kijk of er geen gebreken zijn.

Voordat je een bod gaat doen is het goed de woningwaarde van vergelijkbare huis te achterhalen, bijvoorbeeld door deze op te vragen bij het Kadaster. Blijf met het openingsbod onder je maximale hypotheekbedrag zodat je nog kunt onderhandelen, of maak duidelijk dat het openingsbod ook gelijk het eindbod is. Daarnaast zijn er nog de ontbindende voorwaarden. Hoewel in de alweer overspannen huizenmarkt in bijvoorbeeld Amsterdam en Utrecht de voorwaarde van financiering niet altijd meer gebruikelijk is, is het toch verstandig dit altijd voor je eigen veiligheid in de koopovereenkomst op te laten nemen of iets anders te zoeken.

Is de verkopende partij akkoord gegaan met je bod en de voorwaarden? Gefeliciteerd, je bent nu ook een appartementeneigenaar!

VvE Helpdesk Advies nodig voor uw VvE?

Raadpleeg onze VvE Helpdesk, een praktische vraagbaak en sparringpartner die uitkomst biedt bij uw VvE vraagstukken.

Reacties Laat een bericht achter
Log in met uw profiel

Om een reactie te kunnen plaatsen heeft u een profiel nodig.

Inloggen
Leeslijst
Wij waarderen uw privacy.
Wij en onze partners gebruiken technologie, zoals cookies, op onze website om advertenties te personalificeren en om verkeer te analyseren. Door op accepteren te klikken gaat u akkoord met ons Privacy & Cookiebeleid.