Van bezit naar gebruik

Een actieve VvE, met de financiële zaken op orde, beschikt over een financiële buffer voor gepland onderhoud en onverwachte uitgaven. Appartement & Eigenaar dook in de mogelijkheden.

Gepubliceerd: 22 augustus 2016

VvE’s zijn sinds 2008 verplicht om over een reservefonds te beschikken, er was echter niet duidelijk hoeveel geld er minimaal in het fonds aanwezig moest zijn. Vanaf 1 januari 2017 geldt een nieuwe wet die voorschrijft dat VvE’s minimaal 0,5% van de herbouwwaarde in het reservefonds moeten hebben. Dan beschik je als VvE over een leuk kapitaal. Maar waar parkeer je dat? Gewoon op een spaarrekening, terwijl de rentestanden zo laag zijn? Of zijn er andere mogelijkheden om meer rendement uit het reservefonds te halen?
Met die vragen ging Appartement & Eigenaar op onderzoek uit. Eerst maar eens informeren bij diverse banken naar de opties. Dit werd een ‘kastje/muur’ verhaal. De uiteindelijke boodschap: “Wij bespreken de opties graag met de VvE zelf.” Na lang aandringen kwam er uiteindelijk nog een soort van advies in de trant van spreiden over verschillende spaarrekeningen, maar van de bijbehorende rentes van 0,4 % bij een ‘doel reserveren’ spaarrekening en een rente tot 0,8 % bij vermogensparen werden wij niet blij. Bovendien is bij het vermogensparen een minimale eerste inleg van € 250.000,- vereist en kan er jaarlijks maximaal 25% van het tegoed kosteloos worden opgenomen.
Kon een fiscalist ons wijzer maken? Helaas niet, deze mag hier op grond van regelgeving geen adviezen in geven. Tot onze verbazing kwam er uit de financiële wereld weinig tot niets aan bruikbare informatie wat VvE’s nou kunnen doen om meer rendement uit hun reservefonds te halen. Betekent dit dat er dan ook geen mogelijkheden zijn? Nee, gelukkig niet. We zetten er 3 op een rij.

- Slim investeren

Wat houdt slim investeren in de praktijk in? Volgens Dino Alfons van Het Inspectiehuis betekent dit dat je als VvE minimaal om de twee jaar je MJOP moet bijschaven en de begroting moet updaten. “Stel op de begroting staat dat het dak in 2019 moet worden vervangen, maar in 2018 komt er een subsidie beschikbaar voor dakisolatie, dan kan het slim zijn om de dakrenovatie naar voren te halen om zo te profiteren van de subsidie.”
Daarnaast speelt duurzaamheid ook een grote rol. Alfons: “Investeren kost geld en dat doen we liever niet, maar als je gaat investeren en zeker als dit op het gebied van duurzaamheid is, dan komt er ook een stukje geld naar je toe. Als de energierekening omlaag gaat, profiteer je daar direct van. Belangrijk hierbij wel is dat je goed inventariseert welke investeringen het meest opleveren. Investeren in zonnepanelen, terwijl de gevelisolatie te wensen over laat, zet geen zoden aan de dijk.”

- Lening aflossen

Stel, je hebt als VvE een lening afgesloten voor onderhoud en/of renovatie, omdat er destijds niet genoeg geld in het reservefonds aanwezig was. En je hebt nu een aardig kapitaal bij elkaar gespaard. Dan kan het zinvol zijn om te onderzoeken of de lening boetevrij geheel of gedeeltelijk kan worden afgelost. Voorwaarde is uiteraard dat er voldoende geld in het fonds over blijft. Maar omdat over het algemeen de rente over een lening hoger is, dan de opbrengst van de rente over het bedrag op de bankrekening, kan het lonend zijn de lening af te lossen en zo de kosten omlaag te brengen.

- Van bezit naar gebruik

Een opkomende trend is de zogenaamde circulaire economie, waarbij het de bedoeling is om hergebruik van producten en grondstoffen te maximaliseren en waardevernietiging te minimaliseren. Een belangrijk onderdeel van dit economische systeem is de overgang van bezit naar gebruik. Je betaalt dan niet meer voor het bezit, maar voor het gebruik. Zo is het mogelijk om ledverlichting te leasen. Je hebt dan niet de investering die in één keer voldaan moet worden, maar betaalt maandelijks voor het gebruik, inclusief onderhoud. Ook het leasen van zonnepanelen kan uitkomst bieden. Het leasen van zonnepanelen betekent dat je maandelijks een vast bedrag betaalt, gedurende de looptijd. Bij veel aanbieders is het mogelijk een deel van de opbrengst te verrekenen met het maandbedrag. Daarnaast is het mogelijk om na 10 jaar de zonnepanelen over te nemen tegen een gereduceerd bedrag. Zeker bij kwalitatief goede zonnepanelen, kunnen deze dan nog wel een jaar of 20 meegaan, waardoor je nog een aardige tijd kunt profiteren van de voordelen van zonne-energie.
Een nieuw concept is M-Use van Mitsubishi liften. Evert Visser, algemeen directeur van Mitsubishi Elevator Europe: “Als VvE wil je niet per se een lift bezitten, je wilt veilig en snel van boven naar beneden en weer terug. M-Use is een concept waarin het gebruik centraal staat. De lift in het appartementencomplex blijft ons eigendom, de bewoners betalen voor het gebruik. Het voordeel hierbij is dat wij verantwoordelijk zijn voor het onderhoud, de keuringen, de storingen, enzovoorts. Dankzij speciale apparatuur kunnen we precies uitlezen hoe vaak de lift is gebruikt en waar onderhoud noodzakelijk is, zodat we zo efficiënt en effectief mogelijk te werk kunnen gaan. Door middel van regelmatige en transparante reportages over het gebruik en onderhoud weet de VvE dan ook precies waarvoor ze betalen. Hierbij geldt bovendien dat als het gebruik lager is dan vooraf begroot, de VvE geld terug krijgt. Waarom dit voor VvE’s zo interessant is? Omdat de initiële investering bij een vervanging tien duizenden euro’s lager ligt. Wij zorgen voor minimale stilstand van de lift en dat deze zeker 40 jaar probleemloos meegaat. Als VvE heb je dus geen variabele of onverwachte kosten meer en hoef je ook niet meer te sparen voor bijvoorbeeld renovaties. Daarnaast wordt er ook nog eerlijk afgerekend op daadwerkelijk gebruik. Onderzoek van KPMG heeft uitgewezen dat de VvE met deze transitie van bezit naar gebruik om en nabij 30% kan besparen, over een periode van 30 jaar.”

Kortom, er zijn mogelijkheden die stuk voor stuk aantrekkelijker zijn dan het parkeren van het VvE-kapitaal op een spaarrekening. 

VvE Helpdesk Advies nodig voor uw VvE?

Raadpleeg onze VvE Helpdesk, een praktische vraagbaak en sparringpartner die uitkomst biedt bij uw VvE vraagstukken.

Reacties Laat een bericht achter
Log in met uw profiel

Om een reactie te kunnen plaatsen heeft u een profiel nodig.

Inloggen
Leeslijst
Wilt u meer dan 3 items lezen?

Lees direct verder tot en met 10 items per maand met een gratis Basis-profiel.

Gratis aanmelden
Wij waarderen uw privacy.
Wij en onze partners gebruiken technologie, zoals cookies, op onze website om advertenties te personalificeren en om verkeer te analyseren. Door op accepteren te klikken gaat u akkoord met ons Privacy & Cookiebeleid.