Subsidies: waar je als VvE van kunt profiteren

Ondanks dat er veel subsidie's verdwenen zijn, valt er voor VvE’s nog genoeg te halen, zowel landelijk als regionaal. Zo heeft menig gemeente geld gereserveerd voor duurzame investeringen op het gebied van energieneutraal wonen.

Gepubliceerd: 24 augustus 2017

Handige online tool: de Energie Subsidiewijzer

De Energie Subsidiewijzer is een handige hulpmiddel om per gemeente inzicht te krijgen in de subsidiemogelijkheden.
www.energiesubsidiewijzer.nl/

Subsidieregelijk verwijdering asbestdaken (VAD)

Vanaf 1 januari 2024 zijn asbestdaken verboden. Verwijderen van asbest is vaak een kostbare zaak, daarom kan er van 2016 tot en met eind 2019 een subsidieaanvraag voor het verwijderen van asbestdaken worden aangevraagd. Het gaat om buitenlucht blootgestelde dakbedekking, dus niet om dakbeschot en gevelbeplating. De subsidie bedraagt € 4,50 per m2 dak, met een max. Van € 25.000,- per adres.
www.rvo.nl/subsidies-regelingen/subsidieregeling-verwijderen-asbestdaken

Investeringssubsidie Duurzame Energie (ISDE)

De ISDE verstrekt subsidie bij de aanschaf van een warmtepomp, zonneboiler, biomassaketel of pelletkachel. De hoogte van de subsidie is afhankelijk van het soort apparaat en de energieprestatie. Voor zonneboilers is de subsidie indicatief € 500 per apparaat. Voor warmtepompen is dat tussen de € 500,- en € 2.500,-. Het aanvragen van de subsidie kan tot en met 31 december 2016.
www.rvo.nl/subsidies-regelingen/investeringssubsidie-duurzame-energie

Subsidies voor groene daken

Diverse gemeenten in Nederland verstrekken subsidies voor het aanleggen van een groen dak. Helaas is er geen landelijke regeling voor deze subsidies en is het per gemeente anders geregeld.
Bijvoorbeeld:
Voor Den Haag is de subsidieregeling 40% van de aanlegkosten tot € 10.000,-. In Rotterdam varieert het van € 25,- tot € 30,- per m2 groendak. En voor het waterschap Aa en Maas geldt een een subsidie van 30% van de projectkosten, met een maximale bijdrage van € 5.000,-.
Overweeg je als VvE de aanleg van een groendak, check dan bij de gemeente of ze subsidie verstrekken én of er nog genoeg in de pot zit, want vaak geldt op=op. Is de subsidiepot leeg, dan kan het lonend zijn het nieuwe jaar af te wachten om te kijken of de subsidie nog geldt en zo ja hoe hoog deze is.

Energiebespaarlening

Sinds juni 2015 kunnen VvE’s een Energiebespaarlening aanvragen. Deze lening is bedoeld voor het laten aanbrengen van energiebesparende maatregelen isolatie en HR-glas en ledverlichting in de gemeenschappelijke ruimten. Voorwaarde is dat de VvE uit minimaal tien appartementsrechten bestaat. De lening heeft een looptijd van 10 of 15 jaar en er kan boetevrij afgelost worden.
www.ikinvesteerslim.nl

Geen subsidie, wel laag btw-tarief

De arbeidskosten voor het aanbrengen van isolatiemateriaal aan vloeren, muren en daken bij woningen ouder dan 2 jaar valt onder het lage 6% btw-tarief. Op de materialen geldt het hoge btw-tarief van 21%. Ook het schilderen, stukadoren en behangen van de woning valt onder deze regeling.
Wanneer is een woning ouder dan 2 jaar? Volgens de site van de Belastingdienst reken je vanaf de datum waarop het pand voor het eerst als woning gebruikt wordt.
www.belastingdienst.nl

VvE Helpdesk Advies nodig voor uw VvE?

Raadpleeg onze VvE Helpdesk, een praktische vraagbaak en sparringpartner die uitkomst biedt bij uw VvE vraagstukken.

Reacties Laat een bericht achter
Log in met uw profiel

Om een reactie te kunnen plaatsen heeft u een profiel nodig.

Inloggen
Leeslijst
Wij waarderen uw privacy.
Wij en onze partners gebruiken technologie, zoals cookies, op onze website om advertenties te personalificeren en om verkeer te analyseren. Door op accepteren te klikken gaat u akkoord met ons Privacy & Cookiebeleid.