Nederlander vindt financieel voordeel zonnepaneel belangrijker dan milieu

Meer duidelijkheid over subsidies is sterke prikkel tot aanschaf

Gepubliceerd: 29 september 2017

80% van de eigenaren van zonnepanelen is vanwege het financiële voordeel tot de aanschaf overgegaan. 74% doet dit om bij te dragen aan een schoon milieu. 29% wil minder afhankelijk zijn van energiebedrijven.

Dat blijkt uit een onderzoek naar zonnepanelen in opdracht van Feenstra, de grootste installateur in ons land.
Het financiële voordeel dat bezitters van zonnepanelen zien, wordt door bewoners zonder panelen overschaduwd door de investering. 52% vindt de investering te groot. ‘De kosten omlaag brengen door zonnepanelen te verhuren, is ook geen optie. Voor 63% van de bewoners zonder panelen is dat geen prikkel om tot plaatsing over te gaan’, stelt Ernie van Dalen, directeur bij Feenstra.

Uit het onderzoek blijkt bovendien dat de animo om zonnepanelen aan te schaffen groter is als de overheid duidelijkheid biedt over de subsidies gedurende een langere periode. Van Dalen: ‘Dat neemt veel twijfels weg. Als bewoners weten waar ze aan toe zijn, heeft 48% minder twijfels over de aanschaf van zonnepanelen. Ook moet de overheid duidelijker communiceren dat er subsidies zijn om de aanschaf mogelijk te maken. 44% weet daar niets van.’
Ondanks de aarzeling bij velen om zonnepanelen aan te schaffen, is het vertrouwen in zonne-energie groot. Van de bewoners zonder zonnepanelen vindt 74% dat zon en wind in de toekomst de belangrijkste bron van energie is. Van de bewoners die al zonnepanelen hebben, is 85% het daarmee eens.
‘Zonnepanelen hebben dus duidelijk de toekomst’, aldus Van Dalen. ‘Voor leveranciers en producenten van fabrikanten is het belangrijk om aan het vertrouwen te werken. Van de bewoners zonder panelen wantrouwt 34% het beloofde rendement. Positief is echter dat meer dan 54% geïnteresseerd is in het delen van zonnepanelen als deze niet op het eigen dak staan. Ook zonne-energie delen heeft dus toekomst. ‘

Zonnepaneel-advies Zonnepaneel-advies

Er zijn diverse manieren om zonnepanelen op daken van appartementsgebouwen mogelijk te maken.

1
Introductie
2
Vragen
3
Gegevens

Wat houdt het in?

Juridisch, technisch en logistiek is het niet eenvoudig zonnepanelen te koppelen achter de meter van individuele appartement. Een gemeenschappelijke elektriciteitsmeter zorgen er echter weer voor dat het lastig is de zonnepanelen rendabel te exploiteren. Gelukkig zijn er diverse manieren om zonnepanelen op daken van appartementsgebouwen toch mogelijk te maken.

Waar bestaat het advies uit?

Analyse van de huidige situatie
Analyse van de wensen (en haalbaarheid hiervan) van de VvE
Analyse van de mogelijkheden
Prijsvergelijking van de verschillende mogelijkheden

Gegevens

Zonnepaneel-advies
Bedankt, wij hebben uw aanvraag succesvol ontvangen en nemen contact met u op.
Reacties Laat een bericht achter
Log in met uw profiel

Om een reactie te kunnen plaatsen heeft u een profiel nodig.

Inloggen
Leeslijst
Wij waarderen uw privacy.
Wij en onze partners gebruiken technologie, zoals cookies, op onze website om advertenties te personalificeren en om verkeer te analyseren. Door op accepteren te klikken gaat u akkoord met ons Privacy & Cookiebeleid.