Handige tips voor de bewoners van uw studentenhuis

Als eigenaar van een appartement of studentencomplex wenst u dat de bewoners zorgvuldig met het pand omgaan.

Gepubliceerd: 22 juni 2022

Dat scheelt u uiteindelijk onderhoudskosten. Het is geen geheim dat studenten niet altijd goed voor hun kamer en de gemeenschappelijke ruimtes zorgen. Als verhuurder heeft u hier weinig invloed op. Maar door uw huurders goed voor te lichten weten ze in ieder geval wat de mogelijkheden zijn. Studenten wonen vaak voor het eerst op zichzelf en zien daardoor belangrijke maatregelen om schade te voorkomen over het hoofd. Hierdoor is niet alleen de staat van uw pand in gevaar, maar ook dat van de inwonenden. Door u studerende huurders voor te lichten en tips mee te geven draagt u bij om grote problemen te voorkomen.

1. Maatregelen om de brandveiligheid te vergroten

Als verhuurder heeft u zelf bepaalde verantwoordelijkheden. Het is bijvoorbeeld verplicht om rookmelders in gezamenlijke ruimtes op te hangen. Hierdoor worden inwoners zo snel mogelijk gealarmeerd wanneer er brand uitbreekt. Daarnaast is een verhuurder verplicht om blusmaterialen in een pand op te hangen. Verder is het essentieel dat de deuren eenvoudig te openen zijn. Daarbij gaat het met name om deuren die op de vluchtroute liggen. Als verhuurder heeft u uiteraard lang niet alles in de hand. Maar door aan deze drie voorwaarden te voldoen heeft u tenminste meegewerkt aan het creëren van een veilige leefomgeving voor uw huurders.

2. Waarom er regelmatig brand uitbreekt in een studentenappartement

Als we naar de oorzaak kijken voor de hoge prevalentie van brand in studentencomplexen kunnen we eigenlijk alleen naar de studenten zelf wijzen. Het klopt dat het niet helpt dat ze vaak in oudere panden wonen. Maar het is toch met name het gedrag van studenten zelf die een appartement brandgevaarlijk maken. Denk bijvoorbeeld aan het slecht onderhouden van allerlei apparatuur. Verder is het vaak een behoorlijke rommel op studentenkamers waardoor vluchtroutes geblokkeerd zijn. Als verhuurder heeft u hier helaas weinig invloed op.

3. Raadt u studenten aan om te kiezen voor een inboedelverzekering

Verhuurders en studenten leven niet zelden op gespannen voet. Maar over het algemeen hebben studenten geen slechte intenties. Ze zijn eenvoudigweg wat naïef en onbezonnen. Met een paar tips helpt u ze op weg. Denk bijvoorbeeld aan het afsluiten van een inboedelverzekering. Hiermee zijn ze verzekerd tegen brand, diefstal en waterschade. Verwijs ze door naar inboedelverzekering studenten zodat ze de beste prijs krijgen voor hun verzekering. Met het delen van een paar nuttige tips begint u de band tussen verhuurder en huurder direct op een positieve manier.

VvE Helpdesk Advies nodig voor uw VvE?

Raadpleeg onze VvE Helpdesk, een praktische vraagbaak en sparringpartner die uitkomst biedt bij uw VvE vraagstukken.

Reacties Laat een bericht achter
Log in met uw profiel

Om een reactie te kunnen plaatsen heeft u een profiel nodig.

Inloggen
Leeslijst
Wij waarderen uw privacy.
Wij en onze partners gebruiken technologie, zoals cookies, op onze website om advertenties te personalificeren en om verkeer te analyseren. Door op accepteren te klikken gaat u akkoord met ons Privacy & Cookiebeleid.