Eigenaarsbelang en een inboedelverzekering

Hoe gaat dit in zijn werk?

Gepubliceerd: 14 december 2020

Heb je een appartement en wil je voor extra’s een inboedelverzekering afsluiten? Dan krijg je te maken met de term eigenaarsbelang. Dat is namelijk een speciale dekking die voorziet in waar de opstalverzekering van de VvE tekortschiet. Het is als eigenaar van een appartement namelijk niet nodig om zelf een opstalverzekering af te sluiten. Dat is de verantwoordelijkheid van de VvE. Je loopt dan tegen problemen aan als de VvE bijvoorbeeld niet actief is of als je appartement op een luxer niveau is uitgevoerd dan gemiddeld.

Dekking voor je appartement

De opstal is doorgaans verzekerd voor het hele appartementengebouw. Mocht de dekking daarvan voor jouw appartement niet toereikend zijn dan kost het veel geld om een extra opstalverzekering af te sluiten. Bovendien is het vaak lastig om eventuele schade te claimen. Er zijn diverse situaties denkbaar waarin het handig is om een extra dekking voor eigenaarsbelang te nemen. Bijvoorbeeld als je een dure vloer in je appartement hebt of als je een luxe badkamer hebt geïnstalleerd. Dergelijke uitbreidingen zijn doorgaans onvoldoende verzekerd via de opstalverzekering van de VvE. De algemene opstalverzekering houdt vooral rekening met gemiddelde waarden. Wil je extra dekking dan is het mogelijk om bij de inboedelverzekering eigenaarsbelang te verzekeren.

Eigenaarsbelang meeverzekeren

Bij het meeverzekeren van eigenaarsbelang is het mogelijk om uit verschillende opties te kiezen. Bijvoorbeeld als het gaat om de maximale waarde van de dekking van eigenaarsbelang. Er is doorgaans sprake van een standaarddekking van het eigenaarsbelang op de inboedelverzekering. Wil je een uitgebreidere dekking voor een hoger maximaal bedrag dan is dat eveneens een optie. Daarbij zijn er uiteraard verschillen in de dekking bij de keuze tussen een basisdekking en uitgebreide polis. Ook daar kan je eenvoudig rekening mee houden door te kijken welke dekking het beste bij jouw situatie past. Het is zeker verstandig om te kijken of je voor een aanvullende dekking in aanmerking wilt komen als je appartement luxer is dan gemiddeld.

Verzekeren van belang van alle eigenaren

Naast dat het mogelijk is om individueel het eigenaarsbelang op de inboedelverzekering mee te verzekeren, geldt dat ook voor het belang van alle eigenaren. In dat geval kiest de VvE ervoor om het belang van alle eigenaren in de dekking van de verzekering mee te nemen. Er zijn een aantal verzekeraars die deze optie aanbieden. Dat heeft dan wel tot gevolg dat eigenaren van een minder luxe appartement meebetalen voor de dekking van de dure vloer of badkamer van buren. Het verzekeren van het belang van alle eigenaren betekent in de praktijk dat er een toeslag op de premie in rekening wordt gebracht. Er is echter ook een voordeel aan verbonden en dat is dat er bij de afhandeling van schade maar sprake is van één verzekeraar. Indien de VvE niet het belang van alle eigenaren heeft meeverzekerd, heb je altijd de mogelijkheid om je eigenaarsbelang via een inboedelverzekering mee te verzekeren. Je hebt dan de zekerheid van het in aanmerking komen voor schadevergoeding voor de extra’s in je appartement.

VvE Helpdesk Advies nodig voor uw VvE?

Raadpleeg onze VvE Helpdesk, een praktische vraagbaak en sparringpartner die uitkomst biedt bij uw VvE vraagstukken.

Reacties Laat een bericht achter
Log in met uw profiel

Om een reactie te kunnen plaatsen heeft u een profiel nodig.

Inloggen
Leeslijst
Wij waarderen uw privacy.
Wij en onze partners gebruiken technologie, zoals cookies, op onze website om advertenties te personalificeren en om verkeer te analyseren. Door op accepteren te klikken gaat u akkoord met ons Privacy & Cookiebeleid.