Welke verzekering past bij u?

Verzekeren kan een lastig onderwerp zijn. Het is niet zoals het kopen van boodschappen, kleding of meubels. Verzekeringen kopen is eigenlijk het kopen van een belofte.

Gepubliceerd: 03 maart 2021

Een belofte dat als er iets catastrofaals gebeurt, de verzekering financiële hulp biedt om spullen te vervangen. Juist omdat het een immaterieel product is, kan het verleidelijk zijn om de waarde van een verzekering in twijfel te trekken. We bekijken daarom waarom het belangrijk is om een verzekering af te sluiten en welke soorten verzekeringen er zijn.

1. Wat is een inboedelverzekering?

De inboedelverzekering dekt schade door diefstal, lekkage of brand aan de spullen die in je huis staan. Onder de inboedel worden de spullen verstaan die niet aan een huis vastzitten. Het is dus mogelijk om ze te verhuizen. Keukenspullen vallen bijvoorbeeld wel onder een inboedelverzekering, maar de keuken zelf niet. Waardevolle spullen zoals audio- en videoapparatuur en sieraden vallen ook onder de verzekering, evenals meubels, gordijnen en de zwevende parketvloer. Bekijk ook de premievoorwaarden om te controleren of ook de diefstal van tuinmeubelen, wasgoed en tuingereedschap onder de dekking valt. De verzekerde som is het maximale bedrag dat de verzekering dekt. De inwoner moet daarom eerst bepalen wat de inboedel waard is bij het afsluiten van de inboedelverzekering. Hiervoor kan de inboedelwaardemeter worden gebruikt.
De inboedelverzekering dekt schade door:
- Wateroverlast
- Brand
- Ontploffing
- Blikseminslag
- Storm met windkracht 7
- Inbraak
- Schroeien en smelten
- Gewelddadige beroving

2. Wat is een opstalverzekering

Een opstalverzekering is verstandig voor huiseigenaren. Wie een woning huurt of in een appartement woont, heeft vaak geen opstalverzekering nodig. Toch zijn hier een aantal uitzonderingen op.
Een hypotheekverstrekker vereist vaak dat er bij het kopen van een huis een opstalverzekering wordt afgesloten. Het huis is natuurlijk het onderpand van de lening. Mocht er catastrofische schade aan het huis ontstaan, dan is het huis ook weg. De opstalverzekering dekt alles dat aan het huis vastzit. Denk bijvoorbeeld aan de centrale verwarming, de badkamer, het toilet en leidingen.
De opstalverzekering dekt:
- Rook- en roetschade
- Blus- of brandschade
- Wateroverlast
- Schade door ontploffing
- Neerslag en vorst
- Blikseminslag
- Storm vanaf windkracht 7

Bij het kopen van een appartement is de opstalverzekering vaak afgesloten door de Vereniging van Eigenaren. Als de VvE dit niet heeft afgesloten, dan wordt vaak geadviseerd om dit alsnog op deze manier te doen. Bij een slapende VvE kan de eigenaar van het appartement alsnog zelf de verzekering afsluiten. Ook als de eigenaar de waarde van zijn eigen appartement verhoogd, is het verstandig om een aanvullende opstalverzekering af te sluiten.

3. Wat is een aansprakelijkheidsverzekering

De AVP, ofwel aansprakelijkheidsverzekering voor particulieren, dekt jouw aansprakelijkheid voor schade aan spullen en andere personen. Dit is niet hetzelfde als een WA-verzekering die de bestuurder van een auto verplicht is af te sluiten. De AVP dekt bij schuld- en risicoaansprakelijkheid. Hoewel het niet wettelijk verplicht is om deze verzekering af te sluiten, voorkomt het wel een flinke financiële schuld als iemand letselschade veroorzaakt. De verzekering dekt niet alleen de schade zelf, maar ook de vervolgschade die hieruit voorvloeit.
- Schuldaansprakelijkheid: schade die de persoon zelf veroorzaakt. Bijvoorbeeld bij het breken van een raam omdat een fiets ertegenaan valt.
- Risicoaansprakelijkheid: er wordt schuld toegerekend aan de persoon die het niet zelf heeft veroorzaakt, maar hier wel verantwoordelijk voor is. Dit kan zijn als een losliggende dakpan op een voorbijganger valt.

4. Wat is een woonverzekering?

De woonverzekering overkoepelt de drie bovengenoemde verzekeringen. De opstal-, inboedel- en aansprakelijkheidsverzekering vallen hier dus onder. Deze verzekering dekt dus alle bovengenoemde schade dat zowel aan het huis vastgenageld staat als er los van staat. Wie op zoek is naar een uitgebreide verzekering die de bovengenoemde situaties dekt, en deze onder één verzekering wil onderbrengen, kan dit doen met een woonverzekering. Controleer wel weer wat er precies onder de premievoorwaarden van de verzekering valt, omdat dit per verzekeraar kan verschillen.

5. Wat is een rechtsbijstandverzekering?

De rechtsbijstandverzekering biedt juridische hulp bij conflicten. Deze verzekering dekt alleen als hij is afgesloten voordat er enig teken was van het conflict. Het is dus te laat om deze verzekering af te sluiten als er al een conflict is begonnen. De rechtsbijstandverzekering kan hulp en advies bieden als iemand bijvoorbeeld wordt ontslagen omdat het bedrijf gaat reorganiseren. Maar ook voor hulp over andere zaken rondom het inkomen, een woning of in het verkeer biedt deze verzekering hulp en eventueel dekking. De verzekeraar helpt pas als de schade het drempelbedrag heeft bereikt.

Als er gekeken wordt naar de situaties waarbij een verzekeraar financiële hulp biedt, is het gemakkelijk om te denken dat de verzekeringen erg duur zijn. Maar vaak is het al mogelijk om voor een paar tientallen euro’s volledig verzekerd te zijn. Zo is er ten minste een beetje gemoedsrust en financiële hulp als dit in de toekomst mogelijk mocht zijn.

VvE Helpdesk Advies nodig voor uw VvE?

Raadpleeg onze VvE Helpdesk, een praktische vraagbaak en sparringpartner die uitkomst biedt bij uw VvE vraagstukken.

Reacties Laat een bericht achter
Log in met uw profiel

Om een reactie te kunnen plaatsen heeft u een profiel nodig.

Inloggen
Leeslijst
Wij waarderen uw privacy.
Wij en onze partners gebruiken technologie, zoals cookies, op onze website om advertenties te personalificeren en om verkeer te analyseren. Door op accepteren te klikken gaat u akkoord met ons Privacy & Cookiebeleid.