Raamdecoratie in je appartement: waar moet je rekening mee houden?

Appartementen zijn vaak aan andere regels gebonden dan woningen. Je bent niet vrij in alle dingen die je zou willen doen.

Gepubliceerd: 25 oktober 2018

Bovendien heb je meestal aan alle kanten buren zitten waar je rekening mee moet houden. Ben jij op zoek naar nieuwe raamdecoratie in je appartement? Hier moet je rekening mee houden!

1. Raamdecoratie in de badkamer

Het is vaak best lastig om geschikte raamdecoratie voor de badkamer te vinden. Veel raamdecoraties zijn gevoelig voor vocht. Dat geldt met name voor hout, metaal en stof. Wanneer je een mooie raamdecoratie voor de badkamer kiest, dien je ook rekening te houden met de VvE. De raamdecoratie mag geen schade aan het appartement veroorzaken doordat er sprake is van schimmelvorming of rotting. Dus ga liever niet voor gordijnen of andere raamdecoraties die niet geschikt zijn voor vochtige omstandigheden. Raamfolie is wel heel geschikt, mits het statische folie is zonder lijm.

2. Gaten boren voor raamdecoratie

Natuurlijk is het toegestaan dat je wat gaten boort voor het ophangen van raamdecoratie. Echter, je mag meestal niet boren in de kozijnen. Dat komt omdat kozijnen en ramen onderdeel zijn van het gebouw. Ze zijn dus gezamenlijk eigendom. Dat mag je niet beschadigen. Dus kies bij voorkeur voor raamdecoraties die je kunt bevestigen aan het plafond of aan de muren. Je kunt dan de gemaakte gaatjes weer netjes dichtmaken zonder blijvende schade.

3. Houd rekening met de buren

Zeker als je aan een galerij grenst, kunnen de buren zich flink storen aan opvallende raamdecoratie. Op zich mag je in de meeste gevallen zelf bepalen wat je voor je ramen hangt. De VvE heeft daar weinig over te zeggen. Maar het is natuurlijk wel fijn als je goed met je buren kunt opschieten. En ook in de VvE is het verstandig om niet iedereen tegen je in het harnas te jagen. Kies dus voor een raamdecoratie die niet te opvallend is en waar waarschijnlijk geen protest over zal komen.

4. Privacy in je appartement creëren

Natuurlijk wil je graag wat privacy. Misschien vind je het wel storend als je buren bij het langslopen naar binnen kijken. Daar kun je heel wat aan doen met raamdecoratie. Plissegordijnen zijn echt ideaal hiervoor. Ze kunnen namelijk op allerlei hoogtes worden gehangen. Je kunt ze bijvoorbeeld in een strook in het midden van het raam hangen, zodat het daglicht goed binnen komt maar mensen niet naar binnen kunnen gluren. ’S avonds kun je de gordijnen helemaal sluiten voor volstrekte privacy.

Het vinden van mooie raamdecoratie is niet zo moeilijk. Maar het is wel belangrijk dat je rekening houdt met de regels van de VvE. Daarnaast is het ook wel fijn als je een goede relatie hebt met de buren. Denk dus van tevoren na over wat een verstandige keus zou zijn. Geloof me: er blijven genoeg mogelijkheden over om je appartement heel gezellig te maken!

VvE Helpdesk Advies nodig voor uw VvE?

Raadpleeg onze VvE Helpdesk, een praktische vraagbaak en sparringpartner die uitkomst biedt bij uw VvE vraagstukken.

Reacties Laat een bericht achter
Log in met uw profiel

Om een reactie te kunnen plaatsen heeft u een profiel nodig.

Inloggen
Leeslijst
Wij waarderen uw privacy.
Wij en onze partners gebruiken technologie, zoals cookies, op onze website om advertenties te personalificeren en om verkeer te analyseren. Door op accepteren te klikken gaat u akkoord met ons Privacy & Cookiebeleid.