Hoe kies je een goed matras?

Matrassen zijn vaak niet de goedkoopste aankopen en wanneer je voor een beetje kwaliteit matras gaat, doe je er al gauw een jaar of vijftien mee.

Gepubliceerd: 05 april 2017

mdat ook de kwaliteit van je nachtrust valt of staat met de keuze van je matras, is het belangrijk dat je een goede keuze maakt. Waar let je bij de aankoop van een nieuw matras nou speciaal op?

Welk soort matras geniet je voorkeur?

Geen enkel mens is hetzelfde. Een bed waar jij voortreffelijk op slaapt, kan voor een ander een ware kwelling zijn. De kwalificering die wij als persoon aan een matras geven, heeft namelijk alles te maken met onze lengte, gewicht, favoriete slaaphouding en de warmtehuishouding van ons lichaam. Daar waar de een de voorkeur geeft aan een koele topper over het matras, heeft de ander liever een bed met een wolletje. In matrassen onderscheiden we de volgende soorten:
- Pocket geveerde matrassen;
- Bonellveringsmatrassen hebben onderling verbonden spiraalveren, zonder zakje er omheen;
- Schuimmatrassen die onder te verdelen zijn in bedden van PE-, koud, en traagschuim;
- Matrassen van latex, waarbij je de keuze hebt uit natuurlijke of synthetische latex;
- Gelmatrassen met gelcomponenten in het schuim verwerkt of een laag van gelkussentjes;
- Terug van weggeweest, vezelmatrassen van natuurlijke aard;
- Het waterbed, onder te verdelen in hard- en softsiders.

Welk matras voor jou het beste is, is een kwestie van proberen. Het staat helemaal niet raar als je naar een beddenwinkel gaat en vraagt of je even op hun bedden mag liggen. Als je een paar schoenen koopt, pas je ze toch ook eerst?

Waar let je op bij het proefliggen?

Als je een matras deelt met je partner doe je er goed aan samen te gaan proefliggen. Zo voel je de gewichtsverdeling. Hou ook rekening met de bedbodem die je hebt of gaat aanschaffen. Slaap je alleen adviseren we je ook een matras van de juiste lengte en breedte te proberen. Is je bed frame thuis geschikt voor een matras 140 x 200 neem dat dan ook als proefbed in de winkel. Een smallere matras van 90 x 200 ligt bijvoorbeeld heel anders.

Tot slot de topmatras. Heb je die nodig of niet? Wanneer je een goed matras koopt in principe niet, maar... Ben je bang voor verkleuringen van het matrasdek door zweet is een matrastopper makkelijk. Een matras kan je niet wassen, de topper wel. Daarnaast kan je ervoor kiezen een wollen topper te kopen die je alleen in de winter gebruikt.

VvE Helpdesk Advies nodig voor uw VvE?

Raadpleeg onze VvE Helpdesk, een praktische vraagbaak en sparringpartner die uitkomst biedt bij uw VvE vraagstukken.

Kennisbank Gerelateerd
Reacties Laat een bericht achter
Log in met uw profiel

Om een reactie te kunnen plaatsen heeft u een profiel nodig.

Inloggen
Leeslijst
Wij waarderen uw privacy.
Wij en onze partners gebruiken technologie, zoals cookies, op onze website om advertenties te personalificeren en om verkeer te analyseren. Door op accepteren te klikken gaat u akkoord met ons Privacy & Cookiebeleid.