Inrichten van een klein appartement

Het inrichten van een groot appartement is over het algemeen niet zo'n probleem.

Gepubliceerd: 29 maart 2017

Je hebt genoeg vierkante meters waar je leuk mee kan stoeien en ook de raampartijen zijn vaak van dien aard dat je ze mooi tot hun recht kan laten komen. Anders wordt het wanneer je in een oud koopmanspand woont en moet schipperen met de ruimte. Het is dan de kunst de ruimte zowel stijlvol als functioneel in te richten. Hieronder geven we je enkele basisprincipes voor het inrichten van een klein appartement.

Positioneer je meubels doelbewust

In een ruimte die niet al te groot is, ga je er automatisch vanuit deze zo open mogelijk te laten. Op zich kan dat mits, je de ruimte maar voor een doel gebruikt. Wil je in de woonkamer naast de zithoek ook een eet- en studeertafel zetten, ontkom je niet aan het creëren van afgescheiden zones. Dit kan je doen met de meubels zelf. Door de bank pontificaal midden in de ruimte plaatsen, deel je de kamer al in tweeën. Met een hoekbank creëer je heel makkelijk een aparte zithoek, waarna je vervolgens een tafel of dressoir tegen de achterkant van de bank kwijt kan. Wees ook niet te bang met de aanschaf van grovere meubels. Zelfs in een klein appartement kan je bijvoorbeeld best een lounge bankstel en een stoere eikenhouten tafel kwijt. Doe inspiratie op bij winkels zoals Robuustetafels.nl voor echt unieke eyecatchers.

Kijk naar meubels die meer kunnen

Veel meubels hebben een hoop loze ruimte onder zich waar je niet bij kunt. Let er bij de aanschaf van je meubels op dat je een bed koopt waarin zich opbergmogelijkheden bevinden. Bij sommige boxsprings is de bedbodem een klep naar de ondergelegen bedbak en ook zijn er genoeg salontafels die aan meerdere zijden over grote opberglades beschikken.

Werk met lichte kleuren

Donkere kleuren staan gezellig en warm, maar maken een kamer visueel ook kleiner. In een klein appartement werk je daarom het best met lichte kleuren. De accenten leg je met je meubels. Laten we het lounge bankstel en de robuuste tafel nogmaals als voorbeeld nemen: Voor de zitelementen kies je een ietsjes donkerdere kleur dan de vloer en de muren, waarna je beweging in het geheel brengt met kussens in een contrasterende kleur. Robuuste tafels hebben negen van de tien keer al een contrast of een opvallend detail van zichzelf. Dat kan een houtverbinding, glasplaat of speciaal onderstel zijn. Dat detail is het ook vaak wat het onderscheid maakt tussen robuuste meubels en doorsnee meubels.

Tenslotte is het bij de inrichting van een klein appartement belangrijk dat je geen losse spullen overal hebt liggen. Probeer altijd zoveel mogelijk alles op te bergen. Liefst op een vaste plaats. Je zal zien dat je dan zelfs in een klein appartement je én heel stijlvol kan wonen én je veel meer spullen kwijt kan dan dat je ooit voor mogelijk hebt gehouden.

VvE Helpdesk Advies nodig voor uw VvE?

Raadpleeg onze VvE Helpdesk, een praktische vraagbaak en sparringpartner die uitkomst biedt bij uw VvE vraagstukken.

Reacties Laat een bericht achter
Log in met uw profiel

Om een reactie te kunnen plaatsen heeft u een profiel nodig.

Inloggen
Leeslijst
Wij waarderen uw privacy.
Wij en onze partners gebruiken technologie, zoals cookies, op onze website om advertenties te personalificeren en om verkeer te analyseren. Door op accepteren te klikken gaat u akkoord met ons Privacy & Cookiebeleid.