Gezellige retro verlichting voor je appartement

Retro - een stijl die ontstaan is uit nostalgie naar de jaren ’60. Een stijl ook, die je steeds vaker terugziet in combinatie met andere stijlen zoals de industriële stijl.

Gepubliceerd: 28 juni 2016

Op het gebied van verlichting zie je de laatste jaren een boeiende vraag opduiken: kun je wel retro verlichting hebben, als je eigenlijk LED lampen wilt gebruiken? Passen LED lampen wel bij de ouderwetse retro stijl? Kun je dus eigenlijk wel effectief kosten besparen wanneer je kiest voor retro verlichting in je appartement? Lampdirect.nl vertelt het je in dit artikel!

Retro en LED - gaat dat samen?

Retro verlichting is over het algemeen zeer uitgesproken aanwezig in de inrichting. Qua kleur, vormgeving en uitstraling is er geen twijfel over mogelijk: dit is retro stijl. Maar gaat dat nu eigenlijk wel goed samen met LED - de meest moderne verlichting die er op de markt is? Enkele jaren geleden zou het antwoord een eenduidig ‘NEE’ zijn. Toen was de LED verlichting namelijk nog maar verkrijgbaar in één kleur (helwit) en was het licht heel erg sterk. Daardoor zou de retro sfeer meteen grondig om zeep geholpen zijn in je appartement. Echter, tegenwoordig is er heel wat betere LED verlichting mogelijk in je appartement. LED’s lijken nu qua lichtkleur en felheid zó sterk op het licht van gloei- en halogeenlampen dat je nauwelijks nog verschil kunt zien. Sterker nog: LED verlichting biedt je de mogelijkheid om veel meer met verschillende kleuren licht te spelen, wat goed past bij een retro inrichting!

Past een LED lamp in mijn retro fitting?

Hoewel retro lampen een heel typische vorm en uitstraling hebben, is de fitting vaak gelijk aan die van lampen in andere stijlen. Aangezien er tegenwoordig LED lampen verkrijgbaar zijn voor bijna elke mogelijke fitting, zal dit waarschijnlijk weinig problemen opleveren. De lamp is niet eens zo anders van vorm dan de ouderwetse gloeilamp en de meeste mensen zullen dus helemaal geen verschil merken als jij van lampen wisselt. LED lampen passen over het algemeen zonder problemen in retro fittingen - en heb jij bijzondere fittingen, dan zijn er vaak wel speciale aanpassingsstukjes verkrijgbaar waarmee je de fitting kunt aanpassen.

Gezellige retro verlichting voor je appartement

Één van de belangrijkste kenmerken van de retro stijl is dat de verlichting zorgt voor een gezellige en open sfeer in de ruimte. Of je nu wel of niet kiest voor LED lampen in je retro verlichting: er is geen enkele reden om geen gezellige verlichting in je appartement te nemen. Er zijn zoveel stijlen, kleuren en mogelijkheden binnen de retro stijl dat er gegarandeerd iets voor jou tussen zit. En kun je toch niet helemaal slagen binnen de retro verlichting, dan kun je ook kiezen voor andere gezellige verlichting voor je appartement die officieel niet retro is, maar er wel sterk aan grenst. Misschien vind jij jouw ideale lamp wel in de industriële collectie, maar past hij ook prima in jouw retro inrichting.

Gezellige verlichting voor je appartement is helemaal niet zo moeilijk te vinden. Waar je wel even op moet letten bij de aanschaf van LED verlichting is het aantal lumen dat een lamp afgeeft. Hoe minder lumen, hoe warmer en gezelliger de verlichting is. Je kunt dit tegenwoordig niet meer zien aan de hoeveelheid Watt van een lamp, dus hou dit in de gaten! Wil je je gloeilampen verwisselen voor LEDs, dan kun je aan de hand van het aantal Watt van je gloeilamp eenvoudig berekenen hoeveel lumen je nodig hebt.

 

VvE Helpdesk Advies nodig voor uw VvE?

Raadpleeg onze VvE Helpdesk, een praktische vraagbaak en sparringpartner die uitkomst biedt bij uw VvE vraagstukken.

Kennisbank Gerelateerd
Reacties Laat een bericht achter
Log in met uw profiel

Om een reactie te kunnen plaatsen heeft u een profiel nodig.

Inloggen
Leeslijst
Wij waarderen uw privacy.
Wij en onze partners gebruiken technologie, zoals cookies, op onze website om advertenties te personalificeren en om verkeer te analyseren. Door op accepteren te klikken gaat u akkoord met ons Privacy & Cookiebeleid.